Dezerty

Oriešky v karameli ala grilážky

  • 16 porcií
  • 5 min. príprava
  • 20 min. tepelná úprava

Sladkosť, ktorú sa fakt oplatí vyskúšať. Suverénne najsladší recept aký tú nájdete, ale stojí za to si ho niekedy dopriať. Pri prvom ochutnaní som si spomenula na chuť grilážiek od úžasnej pekárky zo skvelého hotela, v ktorom som kedysi pracovala a počas posledných Vianoc som ich robila asi 4x :D. 

Ingrediencie:

  • 4 hrnčeky najemno sekaných mandlí (alebo akýchkoľvek iných orieškov či semienok podľa tolerancie)
  • 0,5 hrnčeka masla
  • 0,5 hrnčeka medu
  • štipka soli

Príprava:

  1. Vo woku na jemnom plameni rozpustíme maslo.
  2. Pridáme med a necháme 10-15 min pobublávať. Sledujeme - čakáme na to, kým hmota začne krásne vonať a jemne zhustne. 
  3. Medzitým si v mixéri nahrubo nasekáme vybrané oriešky. Sekáme ich takými krátkymi pulzami. Nechceme múku - chceme ponechať štruktúru. Ak nemáme mixér, je možné (dokonca optimálne) nasekať oriešky najemno nožom. 
  4. Do karamelu pridáme sekané oriešky a premiešame. Necháme ich ešte 2-3 minútky na zdroji tepla. 
  5. Zmes teraz prelejeme do vhodnej nádoby. Môže to byť malá štvorcová zapekacia miska, v ktorej neskôr (po čiastočnom stuhnutí) hmotu narežeme na tyčinky (ako je na obrázku). Úprimne, nereže sa to po stuhnutí úplne ľahko, takže pri ďalších pokusoch som si pomohla košíčkami na muffiny (tie mini sú ideálne). Ešte horúcu zmes rozdelíme do 16-tich veľkých alebo 32 malých košíčkov, a necháme stuhnúť (ideálne v chladničke). 

Moje TIPY:

  • Tento karamel nie je tak pevný ako klasika - pri izbovej teplote sa topí, takže ja ich uchovávam v chladničke.
  • Ešte raz -  je fakt praktické výslednú hmotu, ešte horúcu lyžicou porozdeľovať do košíčkov na muffiny. Do tých malinkých je to dokonalo efektné... akurát ja som nestihla urobiť fotku :D.
  • Úprimne, neskúšala som tento recept s javorovým sirupom ani s kokosovým cukrom. Logicky by to mohlo fungovať (akurát sa asi zmení konzistencia). Ak vyskúšaš, napíš prosím do komentára. Sama som zvedavá :).
  • Med je ideálne nevariť a nepiecť (nemal by prekročiť teplotu 70°C, pretože potom sa ničia prospešné látky, ktoré obsahuje). Viem to. Zároveň, tie mini kúsky orieškov v medovom karameli sú tak dobré, že mi to raz za čas stojí "porušiť". 
  • Tieto grilážky bývajú dobre tolerované aj pri histamínovej intolerancii.
  • Sú tiež úžasnou a výživnou sladkosťou v šestonedelí. Mandle sú zvyčajne najlepšie tolerované orechy vôbec. V ajurvéde sa napríklad hrsť mandlí denne zaradzuje do jedálnička žien po pôrode zámerne.  Pomáhajú perlistatike čriev, obsahujú vysoké množstvo vit. E, potrebného pre zdravie mozgu a nervovej sústavy - čo je dôležité pre mamku aj bábätko. Vit E je zásadný aj pre zdravie pokožky (teda pozitívny vplyv na strie či akné). Samozrejme, je dôležité najpr otestovať reakciu seba aj bábätka - lebo každý sme individuálny. Takže vyskúšať ráno a vnímať seba aj bábo počas dňa. Kľúčové je aj množstvo.
  1. Mária Murray Svidroňová píše:

    Čo pri alergii na kazein, dá sa maslo nahradiť ghee?

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů