Raňajky

Mandľové sušienky

  • 6 porcií
  • 10 min. príprava
  • 20 min. pečenie

Sušienky, ktoré chutia asi fakt každému (testované na viacerých deťoch  - a ako vieš, tie sú vždy úprimné :)). Sú chrumkavé, sladké tak akurát, voňajú jemne po škorici a nikto by o nich netipoval, že sú "zdravé". Ja osobne si ich veľmi rada doprajem aj na raňajky, alebo ako dezert po hlavnom jedle. Ale POZOR!!! Sú mimoriadne dobré a fakt reálne hrozí, že bude náročné ich zjesť primerané množstvo :D. Sušienky sú veľmi rovnovážne, čo sa týka hladiny cukru v krvi, zložené z kvalitných surovín a prinášajú dlhodobý pocit sýtosti - preto si ich doprajem aj na raňajky, či ako jedlo na cesty. Sušienky však rozhodne nie sú nízkokalorické a neodporúčam ich zjesť všetky na posedenie ;)). 

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky mandľovej múky
  • 0,5 hrnčeka sekaných mandlí
  • 0,5 hrnčeka tapiokového škrobu
  • štipka soli
  • 1 čl sódy bikarbóny
  • 1 čl mletej škorice (voliteľné)
  • 1 PL vody
  • 8 PL masla alebo kokosového oleja 
  • 6 PL javorového sirupu alebo medu 

Príprava:

  1. Rúru zapneme na 150°C.
  2. V miske zmiešame mandľovú múku, sekané mandle, škoricu, tapiokový škrob, soľ a sódu.
  3. V rajničke roztopíme maslo (alebo kokosový olej), pridáme med (alebo javorový sirup) a vodu.
  4. Do misky s múkou nalejeme tekutú zmes a dobre premiešame. Vznikne veľmi príjemné cesto.
  5. Plech na pečenie vystelieme papierom (alebo podložkou) a z cesta tvoríme guličky veľké asi ako pingpongové loptičky, ktoré prstami zatlačíme do tvaru sušienky. Sušienky sa pečením roztečú, takže potrebujeme nechávať medzi nimi trošku väčší priestor. Cesto vyjde cca na 2 plechy.
  6. Pečieme 15-20 minút. 

Moje TIPY:

  • Tieto sušienky sú jedným z tých receptov, ktoré mám fakt rada v mraze. Vykúzlia úsmev pri nečakanej návšteve a zachránia uponáhľané ráno. Robím ich teda takmer vždy rovno z dvojnásobnej dávky. Akurát, už som sa poučila a nepečiem ich večer (je takmer nemožné odolať a neochutnať :D).
  • Cesto unesie aj 1/4 hrnčeka akejkoľvek ochucujúcej zložky. Môžu to byť rôzne semienka, mak, kvalitné kúsky čokolády. Vyberaj si podľa tolerancie a vedz, že sú úplne donalé aj v klasickej - čistej verzii. 
  • Ako asi už vieš, milujem mať pár skvelých receptov a hrať sa s nimi. Tento je rozhodne jeden z nich. Takže, pre lieskovo-čokoládové sušienky nahraď 1 hrnček mandľovej múky mletými lieskovými (alebo vlašskými) orechami. Namiesto škorice pridaj karob alebo kakao a pridaj ešte 1/4 hrnčeka kvalitnej čokolády (nalámanej na malé kúsky).
  • Výborné sú aj v makovo-citrónovej verzii. Namiesto škorice tento krát pridáme nastrúhanú kôru z citróna a do cesta vmiešame ešte 4 PL celého maku.
  • Pri alergii na mandle ich môžeš nahradiť akýmikoľvek inými orechami. Pri alergii na orechy celkovo je možné nahradiť ovsenou múkou (ale budú takto podstatne menej "stabilné" z hľadiska cukru v krvi).  
  • Sušienky sú skvelé aj v šestonedelí. Mandle sú zvyčajne najlepšie tolerované orechy vôbec. V ajurvéde sa napríklad hrsť mandlí denne zaraďuje do jedálnička žien po pôrode zámerne.  Pomáhajú perlistatike čriev, obsahujú vysoké množstvo vit. E, potrebného pre zdravie mozgu a nervovej sústavy - čo je dôležité pre mamku aj bábätko. Vit E je zásadný aj pre zdravie pokožky (teda pozitívny vplyv na strie či akné). Samozrejme, je dôležité najprv otestovať reakciu seba aj bábätka - lebo každý sme individuálny. Takže vyskúšať ráno a vnímať seba aj bábo počas dňa. Kľúčové je aj množstvo. Ako som už spomenula, cca 1 hrsť na deň/ to sú také 3-4 sušienky. 
  1. Michaela Plíšková píše:

    Nejlepší sušenky a super variabilní! Vždycky místo lžíce vody dávám lžíci domácího vanilkového extraktu a pokaždé dělám jiné – s kakaovými boby, se sušenými brusinkami/malinami, kakaové, citrónovo-rozmarýnové, prostě jakékoliv 😉 A rovnou si dávám půlku zamrazit, protože fakt rychle mizí 😄

  2. Petra Cinová píše:

    toto je dlhodoby recept ktory u nas vedie. Cookies musia byt vzdy s dvojnasobnej davky 😀 varianta kakao, a skorica.
    Maju len par nevyhod: a to ze su navykove, ze sa samy nedoplnuju do mraziaku 😀 a ze ich musim schovavat pred muzom ;D aby som mala vobec co zamrazit 😀

  3. Zlatka píše:

    Mozě sa mandlova múka nahradiť kokosovou?

    • lea.slampiakova@gmail.com píše:

      Nebude to fungovať. Kokosová je veľmi savá. Muselo by sa jej použiť máličko (tak 1/4 objemu) a výsledok by bol pravdepodobne suchý. Dá sa ale nahradiť pomixovanými orieškami/ semienkami alebo časť ovsenou múkou.

  4. Mária Murray Svidroňová píše:

    Ale predá len, tá mandlova múka je dosť drahá, dá sa robit kombinácia jeden hrnček mandľovej a jeden ovsenej múky?

    • lea.slampiakova@gmail.com píše:

      Mary – dá sa. Úplne v pohode výjdu a budú veľmi chutné. Len trošku menej stabilné z hľadiska cukru v krvi. Plus, pridáš tak takto do stravy obilniny. Čo je pre niekoho úplne v poriadku, a pre iných byť nemusí (a mení sa to aj podľa aktuálneho zdravotného stavu organizmu).

  5. Mária Murray Svidroňová píše:

    Toto manžel zahlásil, že najlepšie sušienky aké som doteraz kedy robila 😄

    • lea.slampiakova@gmail.com píše:

      Jeeej – tak to sa teším. Sú fakt skvelé. Aj u nás majú vždy úspech :).

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů