Pečivo
Zeleninový
"chlieb"
- 4 porcie
- 20 min. príprava
- 40 min. pečenie
Chlieb zo zeleniny, plný vlákniny? Samozrejme. Tento „chlieb“ je chuťovo niečo medzi klasickou plnkou do mäsa - plninou, slaným koláčom a chlebíkom. Mne veľmi chutí. Inšpirovala som sa receptom od "greenkitchenstories" a trošku ho upravila 🙂 - ubrala sacharidy, vylúčila obilie, mliečne a vysokohistamínové potraviny, pridala listovú zeleninu a vlákninu. Nech je úžasný nielen chuťovo, ale aj nutrične . A najmä, nech si ho môže dovoliť každý.
Pre mňa osobne je to dokonalé jedlo na cesty, do práce, na výlety... a tak.
Ingrediencie:
- 2 hrnčeky mandľovej múky (alebo mixovaných mandlí)
- 4 PL psyllium
(* namiesto mandľovej múky a 4 PL psyllia môžeš použiť aj mix 2 hrnčeky ovsenej múky a 1 PL psyllia)
- 1 a 1/2 čl jedlej sódy
- 1 čl soli
- 1/2 hrnčeka olivového oleja
- 1/2 hrnčeka vody
- 3 vajíčka (alebo vegan "vajíčka")
- 2 hrnčeky nastrúhanej zeleniny (vhodné možnosti: tekvica/ cvikla/ mrkva/ batáty)
- 4 veľké hrste nasekaných zelených listov (napr. kel/ vňať z cvikly/ kalerábu/ petržlenu/ mrkvy)
- bylinky (podľa chute... u mňa vyhráva tymián)
- + posýpka: hrsť nasekaných mandlí + 2PL oleja + 1PL medu + štipka soli
extra voliteľné: posypať vrch pred pečením syrom feta
Príprava:
- Rúru zapneme na 180°C. Plech na pečenie (cca 20x40 cm) vysteľ papierom na pečenie.
- Do misky nasyp múku, psyllium, sódu a soľ. Premiešaj.
- Pridaj vajíčka, nastrúhanú zeleninu, vodu a olej. Premiešaj. Postupne pridaj nasekanú listovú zeleninu a bylinky a rukou dobre premiešaj.
- Cesto prelož do pripraveného plechu a rukou uhlaď povrch. V druhej miske zmiešaj ingrediencie na posýpku, teda: sekané mandle, med, olej a soľ. Zmesou rovnomerne posyp povrch cesta.
- Daj piecť do rúry na 40-45 minút. Čas spoznáš podľa nádherne zlatistého povrchu.
Moje TIPY:
- Pre vegánsku verziu môžete vajíčka nahradiť vegánskymi vajíčkami - funguje to dobre.
- Pre verziu bez orieškov môžete mandle nahradiť semienkami (napr. tekvicové...) alebo bezlepkovými ovsenými vločkami či otrubami (pri použití ovsa stačí dať 2 PL psyllia). Semienka aj vločky je potrebné najemno pomixovať.
- Chlebík je taký variabilný, že si ho skutočne môže dovoliť takmer každý :). Aj pri histamínovej intolerancii, aj mamička v šestonedelí.
Výborný „chlebík“! Jen jsem špatně promíchala posypku, takže někde to bylo moc sladké po medu a to synovi nechutnalo.
Hmm.. to je super poznámka, ze je dôležité to dobre premiešať. Pripadne pridať najprv medu len trošičku . A nájsť si ten svoj „perfektný balans“.