Hlavné jedlá

Cviklové rizoto

  • 4  porcie
  • príprava: 20 min plus počas varenia
  • pečenie a varenie: cca 20 plus 30 min

Cviklové rizoto je ďalšia skvelá a úžasné krémová verzia vegetariánskeho jedla plného chutí a vôní. Na webe už nájdeš recepty na špargľové rizoto, tekvicové rizoto, či liw carb rizoto bez ryže. 

Už by som asi len dodala, že tekéto rizoto je podľa mňa milionkrát lepšie aj ako príloha (namiesto klasickej ryže). Je nie len chutnejšie, ale aj nabité živinami a extra vlákninou. 

Ingrediencie

  • 1 PL prepustené maslo (ghee)
  • 1 a 1/2 hrnčeka kvalitnej ryže (arborio je top, basmati môže byť)
  • 6 väčších cviklí (4 a 1/2 hrnčeka budeme potrebovať nastrúhanej do rizota a zvyšok "na vrch")
  • 1 hrnček kokosového mlieka (z plechovky, plnotučné)*
  • vetvička tymiánu (voliteľné)
  • 1 PL maslo (alebo znova ghee, podľa tolerancie)
  • soľ
  • odporúčam na záver vmiešať bryndzu  a ešte aj dozdobiť bryndzou na tanieri. Mňam (zároveň môžeš použiť aj parmezán alebo pre bez mliečnu verziu lahôdkové droždie - ak ho toleruješ)

Príprava:

  1. Rúru predhrejeme na 180C.
  2. Cviklu veľmi dobre umyjeme (kefkou) a vyrežeme časti, kde je šupka poškodená. Nie je potrebné ju šúpať.
  3. Nakrájame ju na mesiačiky (ako jablko - ale také tenšie). Polejeme troškou olivového oleja, osolíme a posypeme tymiánom. Poukladáme v 1 vrstve na plech a dáme piecť na cca 20 min (záleží na hrúbke mesiačikov). Je tu ešte za mňa dôležité poznamenať, že pečená cvikla je chuťovo diametrálne odlišná od varenej. Vytratí sa jej zemitá chuť a nádherne sa skaramelizuje cukor, ktorý prirodzene obsahuje. 
  4. Cviklu nechaj mierne vychladnúť a následne si buď nahrubo nastrúhaj toľko, aby si mal/a 4,5 hrnčeka zeleniny. 
  5. Vo woku zohrejeme 1 PL ghee. Veľmi rada najprv dám opiecť tymián, tak do chrumkava a potom vyberiem.
  6. Potom na to maslo pridáme nastrúhanú cviklu, ešte chvíľku opražíme.
  7. Pridáme hrnček ryže (z arborio je skutočne o poznanie lepšie ako z iných druhov - je proste tak správne krémová a zároveň si drží tvar). Na miernom plameni necháme ryžu 2-3 min prevoňať. 
  8. Ryžu osolíme a zalejeme 1 hrnčekom vody. Necháme pobublávať.
  9. Rizoto sledujeme a občas premiešame.
  10. Keď sa vstrebe/ vyvarí väčšina vody, pridáme k rizotu 1 hrnček kokosového mlieka a 1/2 hrnčeka vody. 
  11. Ak je voda a kokosové mlieko takmer vsiaknuté, ochutnáme. Ryža by mala byť "na skus". V teple ešte trošičku dôjde, ale rozhodne nesmie chrumkať. Ak máš pocit, že nie je dovarená, pridaj trošku vody a dopraj jej pár minút. To, koľko vody vstrebe závisí od druhu ryže, ale aj od intenzity zdroja tepla na akom si varil/a.
  12. Na záver pridaj do rizota polievkovú lyžicu studeného masla, premiešaj a nechaj ho ešte 5 min dôjsť. Kto netoleruje mliečne, tak môže maslo nahradiť za ghee (na trhu sú aj certifikované, bez laktózy a kazeínu). A primiešaj poriadnu porciu bryndze - to je za mňa s cviklou top kombinácia.

Nutričné info a TIPY do kuchyne:

  • Kto netoleruje syry, môže primiešať lahôdkové droždie (pozor pri histamínovej intolerancii) a posypať sekanými orieškami alebo plátkami mandlí. 
  • *množstvo je na 4 "ženské porcie". Môjmu manželovi by to bolo tak na 2, max 3. Naopak, deťom aj na 8. 
  • Z rizotom sa hrám podľa sezóny. Skvelé je čisté cuketové (z cca 4 stredných cukiet) s bazalkovým pestom, mrkvové, tekvicové alebo feniklové s tymiánom a samozrejme špargľové. Všetky tieto zeleniny strúham na hrubom strúhadle, fenikel nakrájam na drobno a špargľu krájam na malé kúsky.

Kto netoleruje obilniny, teda ryžu alebo potrebuje jedlá, ktoré sú mimoriadne stabilné z hľadiska cukru v krvi, tak mrkni na recept Špargľové rizoto bez ryže ;). Je chuťovo skvelý. Samozrejme namiesto špargle môžeš pripraviť cviklovú variantu :). 

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů