Dezerty
Medovníčky
- 2 plechy (cca 30 ks)
- 1 hod príprava + pečenie
Medovníčky :). Pre mnohých symbol Vianoc. My sme ich doma nemávali. V pamäti mi však zostal môj úplne prvý pokus ich upiecť :D. Mohla som mať tak 22 rokov, zobrala som si pred sviatkami na víkend malú sestru (mala cca 4 roky) a chcela som ich piecť s ňou. Neviem už, aký recept som našla, ale bola to katastrofa. Moja super úprimná mala sestra mi povedala, že nechápe, ako môžem byť tak nešikovná :D. A celé cesto šlo asi po hodine trápenia na kompost. Odhodlať sa na druhý pokus mi trvalo asi 3 roky. Dopadol podobne zle :D. Následne som prešla veľkými úpravami v strave a myšlienky na medovníčky sa vzdala úplne. Veď keď som ich nezvládla s cukrom a lepkom, tak bez nich to ani nejdem skúšať...
Lenže Vy žienky ste super :). Najprv pár súkromných správ od vás - či náhodou nemám recept na medovníčky... som si povedala, že skúsim niečo vymyslieť. Následne mi do správy pristál rukou písaný recept na výborné medovníčky od babičky. Či ho skúsim upraviť na verziu bez múky a cukru. A tak sa stalo.
Medovníčky, ktoré sú mäkké ihneď po upečení. S cestom sa pracuje veľmi dobre. Štruktúrou pripomína skôr linecké. Lepí sa minimálne a dajú sa z neho vykrajovať aj dinosaury 😀 (čiže fakt čokoľvek). Výsledok je jemne iný ako "klasika", ale za mňa fakt jedny z najchutnejších medovníčkov, aké som jedla, a rozhodne najjednoduchšie na prípravu.
Ingrediencie:
- 2.5-3 hrnčeky mandľovej múky
- 1/3 hrnčka tapiokového škrobu
- malá lyžička sódy
- štipka soli
- 4 čl perníkového korenia
- 2 vajcia (alebo 4 žĺtka)
- 2 PL medu
- 3 PL ghee alebo masla alebo kokosového oleja
- 1 extra vajíčko na potretie
- úplne voliteľné: 1/4 až 1/2 hrnčeka kokosového cukru*
Príprava:
- Do misky (alebo rovno na pracovnú dosku) dáme 2.5 hrnčeka mandľovej múky, tapiokový škrob (je možné vynechať), štipku soli, sódu a perníkové korenie.
- *Do suchej zmesi môžeme pridať aj cukor. Ja som ich piekla bez neho. Sú chutné, ale veľmi málinko sladké. Viem však, že ich budeme ešte zdobiť (a poleva bude sladká), takže mi to takto vyhovuje. Pokiaľ by som ich zdobila orieškom alebo plátkom mandlí, tak by som pridala do cesta 1/4 hrnčeka cukru. Kto je zvyknutý na klasické sladké koláčiky, tak 1/2 hrnčeka určite.
- Do stredu tejto zmesi urobíme „dolinku“ a do nej vyklepneme vajíčka, pridáme roztopený tuk a med.
- Vypracujeme cesto. Nádherne sa spojí. Keď je príliš lepivé, pridáme ešte 1/2 hrnčeka mandľovej múky.
-
Cesto odložíme na minimálne hodinu do chladničky. Pokojne aj do druhého dňa.
-
Cesto rozvaľkáme medzi 2 papiermi na pečenie na hrúbku cca 3-4 mm a vykrajujeme z neho medovníčky. Pracuje sa s ním podľa mňa veľmi ľahko.
-
Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Medovníčky je ešte dobré potrieť vajíčkom - pre lesk. Sú 2 možnosti. Buď pred pečením - kedy môžeme medovníček aj rovno ozdobiť tým, že na neho nalepíme oriešok či mandľu. Druhá možnosť je ich potrieť ihneď po vybratí z rúry. Tento druhý spôsob zabezpečí nádherný lesk (ale ja mám radšej z bezpečnostných dôvodov ten prvý :)).
-
Pripravené medovníčky dáme do rúry vyhriatej na 160°C na cca 10-12 minút. Už po 8-mich minútach ich kontrolujeme. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti medovníčkov aj od našej rúry. Pečieme ich do ružova. Fakt je dôležité ich piecť pomaly a proces kontrolovať.
Moje TIPY:
- Ako takmer pri všetkých mojich receptoch - aj tu je skvelé si pripraviť naraz viac a zamraziť.
- Pokiaľ si z akýchkoľvek dôvodov držíš sacharidy na minime, tak určite vynechaj tapiokový škrob a cukor. Pokiaľ chceš vynechať aj med, nahraď ho 2 PL mandľového masla.
- Pri alergii na vaječný bielok daj namiesto 2 vajíčok 4 žĺtka.
Toto sú najlepšie – NAJLEPŠIE – medovníčky aké som jedla a to som ich vyskúšala asi x aj všelijaké kváskové a rozne lepkové, všetky tvrdé ako šľak 😀 , tieto sú príjemne mäkké. Myslím že čím hrubšie cesto tým boli makšie 🙂
Veeľmi mi chutia, aj mojím deťom. Prvý plech zmizol ešte počas zdobenia 😀 Krásne voňajú a chuť mandľovej múky mi tam veľmi sedí. Trošku som sa bála konzistencie cesta, bolo riadne lepivé 🙂 Pobyt v chladničke je naozaj nutný, vytiahla som z nej po vyše hodine úplne iné cesto 🙂
Vrelo odporúúčam 🙂