Pečivo

Bezlepková zmes na pečenie

2 verzie

Recept na domácu bezlepkovú zmes múk - ktorou sa dá nahradiť klasická múka. Funguje v podstate vo všetkých receptoch, kde by si použil/a pšeničnú či špaldovú múku (v pomere 1:1). Má milionkrát lepšie zloženie ako tie mixy čo zoženieš v obchodoch. Má však v zložení veľa sacharidov, takže je potrebné recept či výsledné jedlo doplniť o dostatok vlákniny, bielkovín a tuku.

Tento "mix" je podľa mňa taký poklad - využiješ ho vo všetkých svojich obľúbených receptoch, pri príprave pizze, palaciniek, koláčov, žemlí... proste čohokoľvek. 

Ponúkam Ti 2 verzie.

  • Prvá je veľmi dobre stráviteľná akurát bude cesto z nej akoby hutnejšie, využiješ ju napríklad na pizzu/ bábovku.
  • Druhá verzia je originálna receptúra najkvalitnejšej bezlepkovej múky akú som našla na trhu v USA. Vo výsledku je z nej všetko mimoriadne podobné klasike. Obsahuje však zemiakový škrob (práve ten zaručuje nadýchanosť). Takže voľ ju vtedy ak ho skutočne toleruješ (prípadne na výnimočné príležitosti... alebo ako medzikrok pri zvykaní si na bezlepkové štruktúry). Potom, ak budeš spokojná skús aspoň v niektorých svojich receptoch vyskúšať prvú verziu :). 

Z textu teda vyplýva, že tá druhá varianta zmesi nie je môj výmysel - je to najzdravšia zmes bezlepkovej múky akú som našla na trhu v USA .. tak som pozisťovala konkrétne pomery. Môžeš si namiešať aj viac naraz a uchovať v skle s vrchnákom 3-6 mesiacov na tmavom suchom mieste. 

PS: Ak ju vyskúšaš, napíš prosím do komentára skúsenosti (v akom recepte a ako si bol/a spokojná s výsledkom). Tie z reálnej praxe sú mimoriadne cennou inšpiráciou - veď vieš. 

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů