Dezerty
Karamelizované ovocie
- 2 porcie
- príprava: 2-3 min.
- varenie: 10 minút
Kika: Dokonalý dezert a s pokojnou mysľou si ho môžeme dopriať aj na raňajky 🙂 V spojení s niečím krémovým (podľa tolerancie) a nejakou tvojou obľúbenou granolou či orieškami ťa toto jedlo určite zasýti a nevyvedie z rovnováhy 😉 A zároveň poteší všetky zmysly.
A môžeš ho použiť na x spôsobov napríklad aj ako toping na kašu, či paleo puding alebo nimi ozdobiť koláč či cheesecake, napadá ti ďalší? Budeme vďačné keď sa podelíš o svoje zážitky a variácie v komentári 🙂
Ingrediencie:
na karamelizované slivky:
- 4 väčšie slivky*/ marhule/ nektarinky
- 2 PL masla/ ghee/ kokosového oleja
- 2 PL javorový sirup
- (voliteľná) škorica
tipy na servírovanie:
- niečo krémové Ak toleruješ mliečne napr. tvaroh/ kyslá smotana / plnotučný jogurt (kravský/ovčí/kozí)* . Ak netoleruješ mliečne tak napr. kokosová kyslá smotana či kokosový jogurt. Pri HIT je lepšie sa vyhnúť zakysaným výrobkom, takže vhodné alternatívy sú tvaroh, paleo puding alebo kokosová panna cotta.
- niečo chrumkavé (napr. tvoja obľúbená granola/ oriešky/ plátky mandlí či kokosu/ obľúbené semienka/ ...
- alebo si ich vychutnaj ako toping na kašu/ paleo puding či lievance 😉
Príprava:
- Slivky či iné ovocie prekrojíme na polovičky a zbavíme kôstok.
- Zahrejeme panvičku a rozpustíme na nej tuk.
- Pridáme javorový sirup. Premiešame a necháme trošku prebublať.
- Potom na panvičku poukladáme polovičky sliviek, prekrojenou stranou nadol a slivky necháme niekoľko minút podusiť a skaramelizovať. Ak máte tvrdšie slivky odporúčam zakryť pokrievkou na cca 5 minút. Takto skôr zmäknú, a potom ešte povaríme 5 minút bez pokrievky nech sa odparí šťava ale sleduj aby sa karamel nespálil.
- Keď budú mäkké a krásne voňavé, môžeme ešte posypať škoricou a odstavíme zo zdroja tepla.
- Slivky poprelievame karamelom a servírujeme. Môžeme posypať obľúbenou granolou alebo nasekanými orieškami podľa chuti.
- Užívame si ;).
Raňajková závislosť
Tento recept je nesmierne jednoduchý a rýchly. Až tak, že som od neho veľa nečakala... Lenže, výsledok je waw. V momente, keď sa pri jeho prvom skúšaní vôňa rozšírila do domu sa objavil pri sporáku manžel. Ochutnal, privrel oči a jednou vetou zhrnul všetko podstatné:
"Láska, ty si objavila novú raňajkovú závisloť".
Leine TIPY nutričné a do kuchyne:
- *Slivky sú pomerne vysoko histamínové ovocie. Pri histamínovej intolerancií si ich treba najprv otestovať, začať radšej s menším množstvom alebo v spojení s ovocím ktoré úplne toleruješ. Recept bude výborný aj s marhuľami a nektarinkami, tie sú nízkohistamínové. Vyskúšaj čo ti sedí a samozrejme aj chutí :).
- Slivky prekrojené na polky vyzerajú efektne ale také praktickejšie (ľahšie sa to je a netreba krájať :D) podľa mňa sú nakrájané na menšie kocky (také na skus).
- V šestonedelí by som tiež zvolila radšej marhule či nektarinky.