Dezerty

Kokosová panna cotta

  • 2 porcie
  • príprava: 10 min.
  • varenie: max 5 minút

Kika: Toto je taký univerzálny recept, ktorý si môžeš užívať ak netoleruješ mliečne ani zakysané nemliečne ako rastlinné alternatívy jogurtov či kyslej smotany.

Môžeš si pripraviť vopred 2 násobne množstvo a skladovať ho v chladničke a tvoriť si rôzne chuťové variácie na raňajky, výborne sa hodí ku karamelizovaným slivkám alebo ako puding či plnka do cheesecaku (recept na cheesecake s touto plnkou nájdeš v ebooku Stravou k rovnováhe). Alebo ju môžeš použiť v 2 násobnom množstve ako krém na vrch koláča.

Ingrediencie:

  • 1 plechovka kokosového mlieka (400ml)
  • 2 plátky želatíny/ 3/4 sáčku agaru
  • voliteľné dosladenie: javorový sirup/ kokosový cukor/ med
  • voliteľné dochutenie: trošku vanilky a/alebo kôra a šťava z bio citrônu

Príprava:

  1. Plátkovú želatínu si dáme napučať na 10 minút do misky so studenou vodou.
  2. Polovičku plechovky kokosového mlieka vylejeme do hrnca a zohrejeme. Mlieko ešte pred zovretím dáme preč zo zdroja tepla a rozpustíme v ňom napučanú želatínu. Pozor, želatína sa NESMIE variť! Poriadne premiešame metličkou.
  3. Prilejeme  2  PL studeného mlieka z plechovky a premiešame. Toto zopakujeme ešte 2x. Takto zabepečíme postupné ochladenie zmesy - a teda sa na 100% vyhneme vytvoreniu želatínových hrudiek. Dolejeme zvyšok plechovky a ešte raz poriadne premiešame.
  4. Podľa chuti dosladíme, ochutíme (vanilka/ škorica/ karob či kakao) a naservírujeme do misiek kde nám vychladne a stuhne. Ak chceme takú poriadne tuhú panna cottu ako z reštaurácie, môžeme si ju pripraviť vopred a ponalievať do formičiek a nechať stuhnúť na niekoľko hodín do chladničky (najlepšie cez noc). Odporúčam formičky vymazať kokosovým olejom, aby sa ľahšie panna cotta vyklápala.

Kikine TIPY do kuchyne:

  • Vrelo odporúčam si pripraviť väčšie množstvo panna cotty a skladovať v uzavretej sklenenej nádobke v chladničke, takto pripravená môže napríklad skvelo nahradiť jogurt pri histamínovej intolerancii, alebo ju môžeme použiť ako krém na koláč.
  • Ešte informácia: dochutenie aj dosladenie môže zmeniť farbu panna cotty, takže to zvážte, ak ju chcete mať bielučkú.
  1. Mária Murray Svidroňová píše:

    Aký je postup, ak používam agar, nie želatínu?

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů