Dezerty
Kokosová panna cotta
- 2 porcie
- príprava: 10 min.
- varenie: max 5 minút
Kika: Toto je taký univerzálny recept, ktorý si môžeš užívať ak netoleruješ mliečne ani zakysané nemliečne ako rastlinné alternatívy jogurtov či kyslej smotany.
Môžeš si pripraviť vopred 2 násobne množstvo a skladovať ho v chladničke a tvoriť si rôzne chuťové variácie na raňajky, výborne sa hodí ku karamelizovaným slivkám alebo ako puding či plnka do cheesecaku (recept na cheesecake s touto plnkou nájdeš v ebooku Stravou k rovnováhe). Alebo ju môžeš použiť v 2 násobnom množstve ako krém na vrch koláča.
Ingrediencie:
- 1 plechovka kokosového mlieka (400ml)
- 2 plátky želatíny/ 3/4 sáčku agaru
- voliteľné dosladenie: javorový sirup/ kokosový cukor/ med
- voliteľné dochutenie: trošku vanilky a/alebo kôra a šťava z bio citrônu
Príprava:
- Plátkovú želatínu si dáme napučať na 10 minút do misky so studenou vodou.
- Polovičku plechovky kokosového mlieka vylejeme do hrnca a zohrejeme. Mlieko ešte pred zovretím dáme preč zo zdroja tepla a rozpustíme v ňom napučanú želatínu. Pozor, želatína sa NESMIE variť! Poriadne premiešame metličkou.
- Prilejeme 2 PL studeného mlieka z plechovky a premiešame. Toto zopakujeme ešte 2x. Takto zabepečíme postupné ochladenie zmesy - a teda sa na 100% vyhneme vytvoreniu želatínových hrudiek. Dolejeme zvyšok plechovky a ešte raz poriadne premiešame.
- Podľa chuti dosladíme, ochutíme (vanilka/ škorica/ karob či kakao) a naservírujeme do misiek kde nám vychladne a stuhne. Ak chceme takú poriadne tuhú panna cottu ako z reštaurácie, môžeme si ju pripraviť vopred a ponalievať do formičiek a nechať stuhnúť na niekoľko hodín do chladničky (najlepšie cez noc). Odporúčam formičky vymazať kokosovým olejom, aby sa ľahšie panna cotta vyklápala.
Kikine TIPY do kuchyne:
- Vrelo odporúčam si pripraviť väčšie množstvo panna cotty a skladovať v uzavretej sklenenej nádobke v chladničke, takto pripravená môže napríklad skvelo nahradiť jogurt pri histamínovej intolerancii, alebo ju môžeme použiť ako krém na koláč.
- Ešte informácia: dochutenie aj dosladenie môže zmeniť farbu panna cotty, takže to zvážte, ak ju chcete mať bielučkú.
Aký je postup, ak používam agar, nie želatínu?