Dezerty

Liaty ovocný koláč s posýpkou

  • 12-24 porcií
  • 15 min príprava
  • 35 min pečenie 

Tento koláčik je moja niekoľkoročná letná stálica. Je rýchly, jednoduchý, pomerne lacný a chuťovo úžasný. Zároveň, je ho plný veľký plech. Veľmi rada ho robím na letné grilovačky - kde sa nás má stretnúť veľa. Tiež ho milujem na raňajky - z akýchkoľvek prebytkov ovocia na záhrade (v tipoch ti napíšem moje overené "vymojkané" chuťové variácie). Koláčik je vďaka otrubám a tvarohu (či jogurtom) v ceste veľmi sýty aj stabiný z hľadiska cukru v krvi.

Ešte poznámočka - rada robím cesto z ovsených otrúb. Sú nutrične mimoriadne hodnotou potravou, plnou rezistentnej vlákniny (čo je vzácny typ škrobu s unikátnymi vlastnosťami). Samozrejme, je vtedy koláčik hutnejší... tie otruby majú svoju štruktúru (čo inak, my doma máme veľmi radi). Pokiaľ by si chcela koláčik čo najbližšie "klasike", tak ho najpv urob z ovsenej múky (a následne môžeš skúsiť postupne zamienať múku za otruby). 

Ingrediencie:

Cesto:

  • 2 hrnčeky ovsené otruby
  • 1 hrnček mandľová múka (kto netoleruje mandle môže nahradiť inou orechovou alebo aj ovsenou múkou)
  • 1 hrnček tapiokový škrob
  • 1/2 hrnčeka kokosového cukru (až 1 hrnček - podľa svojej chute)
  • 2 štipky soli
  • 1 čl sóda bicarbóna
  • 4 vajíčka
  • 600g krémového jemného tvarohu/ alebo 4 malé plnotučné biele grécke jogurty/  alebo 600 g kokosového jogurty či kokosovej smotany ... prípadne mandľového

Posýpka

  • 1,5 hrnčeka mandľovej alebo ovsenej múky
  • 125g masla (to je malá kocka)
  • 1/2 hrnčeka kokosového cukru
  • 2 hrste akýchkoľvek obĺúbených nasekaných orieškov alebo semienok

Ovocná plnka

  • aspoň 700 g sezónneho ovocia*

*Ak sú v sezóne marhule či slivky, tak tie len rovno krájam na cesto - jednu vedľa druhej. Husto. Mám rada aj je ovocia fakt veľa...pokojne aj 1kg. Koláčik je perfektný aj v kombinácii rebarbora a jahody (tie si nakrájam do misky v pomere 1:1 a prisypem 2 PL kokosového cukru.. nechám trosku odležať a potom poukladám na cesto). Je perfektný aj s čerešňami či malinami. V zime je skvelý s jablkami/ hruškami podusenými na troške masla a vody do mäkka (je skvelé ak sa časť jabĺk akoby rozpadne, alebo keď na záver vmiešaš 1 malú jablkovú výživu). Potom k nim pridám škoricu a namiesto cukru 2 PL javorového sirupu. 

Príprava:

  1. Rúru predhrejeme na 170°C.
  2. Veľký plech na pečenie vymažeme kokosovým olejom a vysypeme múkou (ovsenou či mandľovou).
  3. Do väčšej misky dáme suché ingrediencie. Premiešame. 
  4. Pridáme k nim vajíčka a tvaroh (či jogurty) a dobre premiešame. Výsledkom je konzistencia podobná bublanine. Cesto, ktoré sa leje. Cesto nechaj trošku odstáť, otruby ešte nasajú vodu. Ak by si mala pocit, že je cesto príliš husté pridaj po lyžičkách ešte trošku vody - tak 4 PL. Premišaj a nalej na pripravený plech.
  5. Na vrch poukladaj ovocie. Fakt na husto. (Niekedy robím polovicu z jedného druhu ovocia a druhú polovicu z iného... prípadne ešte nastrúham citrónovú kôru, alebo nejako inak dochutím). 
  6. Do druhej misky daj ingrediencie na posýpku a prstami premišaj.
  7. Poskýpku rovnomerne rozdrob na ovocie. 
  8. Koláč pečieme min 25, skôr 30 min. Povedie ťa čistá drevená špajla a úžasná vôňa v celej kuchyni. 

Moje tipy:

  • Koláč je skvelý aj na zamrazenie. Ak ti zostane, určite sa mu neskôr potešíš. 
  • Koláč je perfektný na obdobie šestonedelia. Môžeš najprv úplne vynechať orechy - a použiť iba vločky. Je fakt z 1 misky, rýchly, sýty a mimoriadne výživný. 
  • Koláčik je nízkohistamínový (samozrejme, tomu prispôsob výber ovocia... jablká, marhule, čučoriedky, nektarinky či hrušky bývajú najbezpečnejšie). 
  1. Maru píše:

    Skvely kolac! Skvelyyyyy!
    Nemala som ovsenu muku ani otruby, tak som si pomlela ovsene vlocky na mlynceku na kavu 🙂
    Mnam.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů