Dezerty

Ovocný crumble koláč (vegan)

  • 8-12 porcií
  • 20 min príprava
  • 13 + 20 min pečenie 

Úžasný a veľmi variabilný koláčik. Podľa mňa jeho kúzlo spočíva v skvelom korpuse. Je jemný, vláčny, a predsa dobre drží pokope. Je podobný klasickému krehkému cestu, hoci bez obilnín a rafinovaného cukru. 

Ingrediencie:

Korpus

  • 1 hrnček mandľovej múky
  • 1 hrnček ovsenej múky
  • 2 PL tapiokového škrobu (voliteľné - zabezpečí, že bude lepšie držať)
  • štipka soli
  • 1/2 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL škorice alebo kôra z 1 citróna
  • 2-4 PL kokosového cukru
  • 1/2 hrnčeka jablkovej výživy (alebo popučený banán)
  • 4 PL hrnčeka rozpusteného masla (alebo kokosoveho oleja)

Náplň

  • 1 PL masla
  • 600g ovocia - môže byť drobné ovocie, marhule, slivky, jablká na kocky, hrušky, aj rôzne ovocné kombinácie
  • sladidlo podľa chute 
  • v prípade vodnatého ovocia aj 2 ČL tapiokového škrobu

Príprava:

  1. Rúru predhrejeme na 180°C.
  2. V miske zmiešame suroviny na korpus. Najprv suché, potom pridáme jablkovú výživu (rozpučený banán) a rozpustené maslo. 
  3. Okrúhlu formu vystelieme papierom na pečenie.
  4. Časť cesta (1/4, max 1/3) si odložíme bokom. Zvyšok natlačíme rukou do formy. Najjedoduchšie to ide mokrými rukami. 
  5. Takto pripravený korpus dáme piecť na 13 minút. 
  6. Medzitým si do panvičky dáme rozpustiť maslo. Pridáme ovocie. Pokiaľ máme väčšie kusy (ako slivky, jablká a pod, je potrebné ich nakrájať na menšie kocky). Ovocie môže byť pokojne aj mrazené. 
  7. Necháme ho povariť a na záver vmiešame sladidlo podľa chute. Pre mňa je chuťovo "naj" javorový sirup.
  8. Po 13 min. vyberieme korpus z rúry. Nalejeme naň ovocnú náplň a posypeme cestom, ktoré sme si odložili (rozdrobíme ho medzi prstami). 
  9. Koláč vrátime do rúry a pečeieme ešte 20 min. 

Moje TIPY:

  • Ak netoleruješ obilniny, pozri recept na ovocný koláč s drobenkou (korpus je bez obilnín). 
  • Ovocie si vždy vyberaj podľa svojej tolerancie. 
  • Koláč je samozrejme skvelý aj na zamrazenie. Ak potrebujem spotrebovať väčšie množstvo ovocia, tak robím tento koláč na veľký plech (ca 20 x 30 cm). Dávku na cesto zdvojnásobím a ovocia dám naozaj veľa. Po upečení a vychladnutí si ho nakrájam a v dóze uložím do mrazu. Ešte aj z mrazničky nám mizne :D. 
  • Pokiaľ ovocie obsahuje veľa štavy, je možné, že nebude samé o sebe pekne držať. Možností je viacero. Buď vtedy pridaj k ovociu spolu s kokosovým cukrom aj 1-2 čl tapiokového škrobu, alebo môžeš tekutinu vyvariť, kým bude kozistenciou pripomínať džem.  Ovocie var do momentu, kým sa z jeho šťavy urobí akoby karamelová omáčka. Škorica alebo vanilka ju ešte pozdvihnú :).
  • Koláčik je skvelý aj v šestonedelí. Ako ovocnú náplň si urob ošúpané a postrúhané jabĺčka. Mandle sú zvyčajne najlepšie tolerované orechy vôbec. V ajurvéde sa napríklad hrsť mandlí denne zaraďuje do jedálnička žien po pôrode zámerne.  Pomáhajú perlistatike čriev, obsahujú vysoké množstvo vit. E potrebného pre zdravie mozgu a nervovej sústavy, čo je dôležité pre mamku aj bábätko. Vit. E je zásadný aj pre zdravie pokožky (teda pozitívny vplyv na strie či akné). Samozrejme, je dôležité najprv otestovať reakciu seba aj bábätka, lebo každý sme individuálny. Takže vyskúšať ideálne ráno a vnímať seba aj bábo počas dňa. Kľúčové je aj množstvo.
  • Pokiaľ dobre toleruješ mliečne produkty, pod ovocie môžeš pridať ešte extra vsrtvu tvarohu. V miske len zmiešaš 500-750g hrudkového tvarohu, štipku vanilky a javorový sirup podľa chute. Tvaroh rozložíš na korpus a ovocnú zložku naleješ až navrch. Týmto spôsobom navýšiš bielkoviny a aj pocit sýtosti. 
  1. Mária Murray Svidroňová píše:

    Lei, akonáhle v recepte použiješ maslo, už to nie je vegan

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *