Dezerty

Ovocný crumble koláč (vegan)
- 8-12 porcií
- 20 min príprava
- 13 + 20 min pečenie
Úžasný a veľmi variabilný koláčik. Podľa mňa jeho kúzlo spočíva v skvelom korpuse. Je jemný, vláčny, a predsa dobre drží pokope. Je podobný klasickému krehkému cestu, hoci bez obilnín a rafinovaného cukru.
Ingrediencie:
Korpus
- 1 hrnček mandľovej múky
- 1 hrnček ovsenej múky
- 2 PL tapiokového škrobu (voliteľné - zabezpečí, že bude lepšie držať)
- štipka soli
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL škorice alebo kôra z 1 citróna
- 2-4 PL kokosového cukru
- 1/2 hrnčeka jablkovej výživy (alebo popučený banán)
- 4 PL hrnčeka rozpusteného masla (alebo kokosoveho oleja)
Náplň
- 1 PL masla
- 600g ovocia - môže byť drobné ovocie, marhule, slivky, jablká na kocky, hrušky, aj rôzne ovocné kombinácie
- sladidlo podľa chute
- v prípade vodnatého ovocia aj 2 ČL tapiokového škrobu
Príprava:
- Rúru predhrejeme na 180°C.
- V miske zmiešame suroviny na korpus. Najprv suché, potom pridáme jablkovú výživu (rozpučený banán) a rozpustené maslo.
- Okrúhlu formu vystelieme papierom na pečenie.
- Časť cesta (1/4, max 1/3) si odložíme bokom. Zvyšok natlačíme rukou do formy. Najjedoduchšie to ide mokrými rukami.
- Takto pripravený korpus dáme piecť na 13 minút.
- Medzitým si do panvičky dáme rozpustiť maslo. Pridáme ovocie. Pokiaľ máme väčšie kusy (ako slivky, jablká a pod, je potrebné ich nakrájať na menšie kocky). Ovocie môže byť pokojne aj mrazené.
- Necháme ho povariť a na záver vmiešame sladidlo podľa chute. Pre mňa je chuťovo "naj" javorový sirup.
- Po 13 min. vyberieme korpus z rúry. Nalejeme naň ovocnú náplň a posypeme cestom, ktoré sme si odložili (rozdrobíme ho medzi prstami).
- Koláč vrátime do rúry a pečeieme ešte 20 min.
Moje TIPY:
- Ak netoleruješ obilniny, pozri recept na ovocný koláč s drobenkou (korpus je bez obilnín).
- Ovocie si vždy vyberaj podľa svojej tolerancie.
- Koláč je samozrejme skvelý aj na zamrazenie. Ak potrebujem spotrebovať väčšie množstvo ovocia, tak robím tento koláč na veľký plech (ca 20 x 30 cm). Dávku na cesto zdvojnásobím a ovocia dám naozaj veľa. Po upečení a vychladnutí si ho nakrájam a v dóze uložím do mrazu. Ešte aj z mrazničky nám mizne :D.
- Pokiaľ ovocie obsahuje veľa štavy, je možné, že nebude samé o sebe pekne držať. Možností je viacero. Buď vtedy pridaj k ovociu spolu s kokosovým cukrom aj 1-2 čl tapiokového škrobu, alebo môžeš tekutinu vyvariť, kým bude kozistenciou pripomínať džem. Ovocie var do momentu, kým sa z jeho šťavy urobí akoby karamelová omáčka. Škorica alebo vanilka ju ešte pozdvihnú :).
- Koláčik je skvelý aj v šestonedelí. Ako ovocnú náplň si urob ošúpané a postrúhané jabĺčka. Mandle sú zvyčajne najlepšie tolerované orechy vôbec. V ajurvéde sa napríklad hrsť mandlí denne zaraďuje do jedálnička žien po pôrode zámerne. Pomáhajú perlistatike čriev, obsahujú vysoké množstvo vit. E potrebného pre zdravie mozgu a nervovej sústavy, čo je dôležité pre mamku aj bábätko. Vit. E je zásadný aj pre zdravie pokožky (teda pozitívny vplyv na strie či akné). Samozrejme, je dôležité najprv otestovať reakciu seba aj bábätka, lebo každý sme individuálny. Takže vyskúšať ideálne ráno a vnímať seba aj bábo počas dňa. Kľúčové je aj množstvo.
- Pokiaľ dobre toleruješ mliečne produkty, pod ovocie môžeš pridať ešte extra vsrtvu tvarohu. V miske len zmiešaš 500-750g hrudkového tvarohu, štipku vanilky a javorový sirup podľa chute. Tvaroh rozložíš na korpus a ovocnú zložku naleješ až navrch. Týmto spôsobom navýšiš bielkoviny a aj pocit sýtosti.
Lei, akonáhle v recepte použiješ maslo, už to nie je vegan