Dezerty

Paleo čokoládový koláč/ korpus na tortu

aj alternatíva bez vajíčok 😉 

  • Množstvo: na 2 okrúhle formy (priemer 24 cm) alebo 1 veľký štvorcový plech alebo 3 menšie formy (priemer 20cm)
  • Príprava: 15 min
  • Pečenie: 35 min

Kika: Toto je recept na nesmierne vláčny čokoládový koláč, či korpus na tortu. Nazvala by som ho aj ohromne variabilným. Ja osobne som ho piekla už v pôvodnej verzii ako korpus na tortu, aj ako koláč na veľkom plechu a tiež aj s pridaním perníkového korenia. Navyše je veľmi jednoduchý, milujem ho ešte teplý 🙂 a je vegan, bez vajíčok, bez mlieka, bez masla. (Dá sa ale upiecť aj s vajíčkami - vtedy je výsledná štruktúra trochu nadýchanejšia, viď tipy pod postupom :)). A pre mňa najzásadnejšia vec je, že chutí aj mojim deťom :). 

Keď mi Leuška hovorila o tomto recepte, povedala: "Jeden z najvláčnejších čokoládových koláčov, aký som kedy jedla. Cesto vôbec nieje suché, miliónkrát lepší ako obyčajná piškóta. Pripomína sacherovu tortu. Fakt recept, ktorý chcem mať aj pre seba uložený, lebo lepší som nejedla". Posledná veta mi ostala v mysli, pretože to vnímam rovnako :).

Podeľ sa v komentári, či aj Tvoje chuťové bunky sa potešili, či sa Ti podaril, alebo aké ďalšie variácie si vymyslela :). 

Ingrediencie:

Suché:

  • 1 hrnček tapiokového škrobu (ten zabezpečí, že cesto je také žuvacie, príjemné)
  • ½ hrnčeka kokosovej múky (fakt len toľkoto málo, ale je dôležitá, urobí tam štruktúru)
  • 3 hrnčeky mandľovej múky (tá je tam fakt dôležitá, v tomto recepte neviem dať náhrady, takto ako je, je cesto dokonalé)
  • 2 PL psyllia*
  • pol hrnčeka kakaa (poznámka: ak netoleruješ kakao, tak daj namiesto kakaa karob)
  • 1 hrnček karobu (dá sa nahradiť kakaom - kto nemá doma karob... ale vtedy je potrebné pridať sladilo. Kakao je výrazne horké,zatiaľ čo karob skôr nasladlý).
  • 1 hrnček kokosového cukru (chutnaj cesto, ak potrebuješ sladšie, daj si viac)
  • 2 čl sódy bikarbóny
  • 1 čl soľ
  • 2 čl vanilka (môžeš vynechať)

Mokré:

  • 1 a ¾ hrnčeka kokosového mlieka z plechovky (čo je vlastne presne 400ml plechovka)
  • 1 hrnček uvarenej kávy (môže byť aj bez kofeínu, alebo sa dá použiť iba voda.. tá káva je však jedna z tajných ingrediencií, ktorá zvýrazňuje chuť čokolády, pritom chuť kávy vo výsledku nie je cítiť)
  • ½ hrnčeka kokosový olej

Príprava:

  1. Predhrejeme rúru na 180°.
  2. Formy/ plech (čo sme si vybrali) vymastíme kokosovým olejom/ príp. ghee a vysypeme kakaom/ karobom (alebo na spodok môžeme dať papier na pečenie a boky vymastíme a vysypeme… podľa toho, čo preferuješ 🙂 )
  3. V jednej miske zmiešame všetky suché ingrediencie.
  4. V druhej miske zmiešame všetky mokré ingrediencie a potom obe zmesy spojíme v jednu 🙂
  5. Cesto rovnomerne rozdelíme do vopred vymastených foriem (alebo na plech) a pečieme 23 - 35 minút (podľa rúry a veľkosti formy). Testujeme špáradlom: keď vytiahneme suché, je hotovo 🙂 Je to vtedy,  keď nám celá kuchyňa koláčikovo rozvoniava.
  6. Necháme vychladnúť, opatrne vyberieme z foriem a ak chceme, plníme/ potierame džemom alebo svojou obľúbenou plnkou.

Leine TIPY do kuchyne a nutričné:

  • *Ak nemáš doma psyllium a toleruješ vajíčka, použi 2 a zníž množstvo kokosového mlieka na 1 a pol hnčeka.
  • Ak netoleruješ mandle, môžeš skúsiť nahradiť mandľovú múku inou orechovou, ale nemáme to odskúšané… Je však úplne zásadné, aby to bola múka z orieškov (kvôli obsahu tuku, štruktúre atď). 
  • Koláč je vhodný aj na cesty. Ja som nám ho takto robila na výlet, na veľký plech, vymixovala tvaroh s troškou medu a masla a natrela na vrch…aj bez plnky je výýýbornýýý a aj na tretí deň je ešte dokonalo vláčny.
  • Ako úžasná plnka je kokosová panna cotta (aspoň z 2-násobného množstva). Ak chceš pripraviť dokonalo luxusnú čokoládovú tortu, tak pri príprave panna coty do teplého kokosového mlieka ešte vmiešaj 2 roztopené kvalitné čokolády. Robila som ho už aj s verziou ako tortu na Teovu párty, s plnkou z mliečnej čokolády. Pri tejto konkrétnej želatínovej plnke je dôležité ustriehnuť čas, kedy ju budeš plniť. Musí už byť mierne tuhá, ale zas nie ešte úplne.. aby sa dobre rozotierala. Je to trochu hra s časom, ale výsledok za to stojí, lebo želatína zabezpečí, že fakt tá torta dokonalo drží. 
  1. Mária Murray Svidroňová píše:

    Kika, keď dávaš koláč aj deťom, tak použiješ bezkofeinovu kávu alebo vtedy robíš s vodou? A je tento koláčik tiež vhodný na raňajky ako väčšina koláčov z tejto stránky? Ďakujem, Mary

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů