Dezerty
Paleo mrkvový koláč/ korpus na tortu
aj alternatíva bez vajíčok 😉
- Množstvo: na 2 okrúhle formy (priemer 24 cm) alebo 1 veľký štvorcový plech alebo 3 menšie formy (priemer 20cm)
- Príprava: 15 min
- Pečenie: 35 min
Toto je alternatíva koláčika, ktorá vznikla z môjho obľúbeného paleo čokoládového koláča. Má dokonalú štruktúru aj chuť, takže sa určite oplatí vyhrať s tvojimi obľúbenými chuťami :).
(Len info - je to množstvo na obrovský plech... čiže môžeš urobiť z polovičnej dávky... alebo si polovicu zamraziť a vytiahnuť v čase potreby. Ja to robím takto).
Ingrediencie:
Suché:
- 1 hrnček tapiokový škrob (ten zabezpečí, že cesto je také žuvacie, príjemné)
- ½ hrnčeka kokosovej múky (fakt len toľkoto málo ale je dôležitá, urobí tam štruktúru)
- 3 hrnčeky mandľovej múky (tá je tam fakt dôležitá, v tomto recepte neviem dať náhrady, takto ako je je cesto dokonalé)
- 2 PL psyllia*
- 1,5 hrnčeka mleté pekanové orechy
- 1 hrnček na hrubo sekané pekanové orechy
- 1 hrnček kokosového cukru (chutnaj cesto, ak potrebuješ sladšie daj si viac)
- 2 čl sódy bikarbóny
- 1 čl soľ
- 1 čl mletý zázvor, štipka muškátoveho orieška a 2-3 štipky škorice (podľa svojej chuti).
Mokré:
- 1 a ¾ hrnčeka kokosového mlieka z plechovky (čo je vlastne presne 400ml plechovka)
- 1/2 hrnčeka voda
- ½ hrnčeka kokosový olej
- 5 na jemno nastrúhaných mrkví (aj so šťavou ktorú pustia)
- kto chce, môže pridať aj 2 hrste sušeného ovocia
Príprava:
- Predhrejeme rúru na 180°.
- Formy/ plech (čo sme si vybrali) vymastíme kokosovým olejom/ príp. ghee a vysypeme kakaom/ karobom (na spodok môžeme dať papier na pečenie a boky vymastíme a vysypeme…už ako preferuješ 🙂 )
- V jednej miske zmiešame všetky suché ingrediencie.
- V druhej miske zmiešame všetky mokré ingrediencie a potom obe zmesy spojíme v jednu
- Cesto rovnomerne rozdelíme do vopred vymastených foriem (alebo na plech) a pečieme 23 - 35 minút (podľa rúry a veľkosti formy) testujeme špáradlom, keď vytiahneme suché, je hotovo 🙂 Je to vtedy, keď nám celá kuchyňa koláčikovo rozvoniava.
- Necháme vychadnúť, opatrne vyberieme z foriem a ak chceme, potrieme bielou plnkou.
Leine TIPY do kuchyne a nutričné:
- *Ak nemáš doma psyllium a toleruješ vajíčka použi 2 a zníž množstvo kokosového mlieka na 1 a pol hnčeka.
- Ak netoleruješ mandle, môžeš skúsiť nahradiť mandľovú múku inou orechovou ale nemáme odskúšané…je ale úplne zásadné, aby to bola múka z orieškov (kvôli obsahu tuku, štruktúre atd).
- Koláč je vhodný aj na cesty: Ja som nám ho takto robila na výlet, na veľký plech, vymixovala tvaroh s troškou medu a masla a natrela na vrch…aj bez plnky je výýbornýý aj na tretí deň je ešte dokonalo vláčny.
- Ako úžasná plnka je kokosová panna cotta (z 2-násobného množstva). Kto toleruje mliečne, koláč je úžasný potretý krémovým syrom či tvarohom vymiešaným s troškou medu. Môžeme pridať aj kôru z pomaranča, či ešte trochu čerstvo nastrúhanej mrkvy. Perfektný bude aj potretý kokosovou kyslou smotanou (kto nemá problém s histamínom).