Dezerty

Paleo mrkvový koláč/ korpus na tortu

aj alternatíva bez vajíčok 😉 

  • Množstvo: na 2 okrúhle formy (priemer 24 cm) alebo 1 veľký štvorcový plech alebo 3 menšie formy (priemer 20cm)
  • Príprava: 15 min
  • Pečenie: 35 min

Toto je alternatíva koláčika, ktorá vznikla z môjho obľúbeného paleo čokoládového koláča. Má dokonalú štruktúru aj chuť, takže sa určite oplatí vyhrať s tvojimi obľúbenými chuťami :).

(Len info - je to množstvo na obrovský plech... čiže môžeš urobiť z polovičnej dávky... alebo si polovicu zamraziť a vytiahnuť v čase potreby. Ja to robím takto).

Ingrediencie:

Suché:

  • 1 hrnček tapiokový škrob (ten zabezpečí, že cesto je také žuvacie, príjemné)
  • ½ hrnčeka kokosovej múky (fakt len toľkoto málo ale je dôležitá, urobí tam štruktúru)
  • 3 hrnčeky mandľovej múky (tá je tam fakt dôležitá, v tomto recepte neviem dať náhrady, takto ako je je cesto dokonalé)
  • 2 PL psyllia*
  • 1,5  hrnčeka mleté pekanové orechy
  • 1 hrnček na hrubo sekané pekanové orechy
  • 1 hrnček kokosového cukru (chutnaj cesto, ak potrebuješ sladšie daj si viac)
  • 2 čl sódy bikarbóny
  • 1 čl soľ
  • 1 čl mletý zázvor, štipka muškátoveho orieška a 2-3 štipky škorice (podľa svojej chuti). 

Mokré:

  • 1 a ¾ hrnčeka kokosového mlieka z plechovky (čo je vlastne presne 400ml plechovka)
  • 1/2 hrnčeka voda
  • ½ hrnčeka kokosový olej
  • 5 na jemno nastrúhaných mrkví (aj so šťavou ktorú pustia)
  • kto chce, môže pridať aj 2 hrste sušeného ovocia

Príprava:

  1. Predhrejeme rúru na 180°.
  2. Formy/ plech (čo sme si vybrali) vymastíme kokosovým olejom/ príp. ghee a vysypeme kakaom/ karobom (na spodok môžeme dať papier na pečenie a boky vymastíme a vysypeme…už ako preferuješ 🙂 )
  3. V jednej miske zmiešame všetky suché ingrediencie.
  4. V druhej miske zmiešame všetky mokré ingrediencie a potom obe zmesy spojíme v jednu 🙂
  5. Cesto rovnomerne rozdelíme do vopred vymastených foriem (alebo na plech) a pečieme 23 - 35 minút (podľa rúry a veľkosti formy) testujeme špáradlom, keď vytiahneme suché, je hotovo 🙂 Je to vtedy,  keď nám celá kuchyňa koláčikovo rozvoniava.
  6. Necháme vychadnúť, opatrne vyberieme z foriem a ak chceme, potrieme bielou plnkou.

Leine TIPY do kuchyne a nutričné:

  • *Ak nemáš doma psyllium a toleruješ vajíčka  použi 2 a zníž množstvo kokosového mlieka na 1 a pol hnčeka.
  • Ak netoleruješ mandle, môžeš skúsiť nahradiť mandľovú múku inou orechovou ale nemáme odskúšané…je ale úplne zásadné, aby to bola múka z orieškov (kvôli obsahu tuku, štruktúre atd). 
  • Koláč je vhodný aj na cesty: Ja som nám ho takto robila na výlet, na veľký plech, vymixovala tvaroh s troškou medu a masla a natrela na vrch…aj bez plnky je výýbornýý aj na tretí deň je ešte dokonalo vláčny.
  • Ako úžasná plnka je kokosová panna cotta (z 2-násobného množstva). Kto toleruje mliečne, koláč je úžasný potretý krémovým syrom či tvarohom vymiešaným s troškou medu. Môžeme pridať aj kôru z pomaranča, či ešte trochu čerstvo nastrúhanej mrkvy. Perfektný bude aj potretý kokosovou kyslou smotanou (kto nemá problém s histamínom).

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů