Polievky
Quinoa - zeleninový "eintopf" (jedlo z jedného hrnca)
- 6-8 porcií
- čas prípravy: 15 min plus počas varenia
- varenie: 30- 40 min
Jedlo z jedného hrnca, plné chutí, vône a nesmierne sýte. Zahreje na tele aj na duši. Príprava je veľmi jednoduchá a v brušku zostane spokojný pocit sýtosti. Chutí skvelo aj na druhý deň... a tak sa z tohto v podstate obyčajného jedla vareného v jednom hrnci stala moja stálica, ku ktorej sa vďačne vraciam takmer každý mesiac (najmä v období pred menštruáciou... tento recept je nutrične na toto obdobie ako stvorený 🙂
Ingrediencie:
- 1 a 1/2 hrnčeka quinoa
- cca 750-1000 g morčacieho mäsa (alebo vopred uvarená fazuľa či cícer)
- zväzok mrkvy (cca 6-8 ks)
- 1 zväzok špargle (alebo 1 hlávka brokolice)
- 3 hrste zelených listov (alebo ďalší zväzok špargle či extra hlávka brokolice)
- 1 paradajkový pretlak
- 1 konzerva kokosového mlieka (s čistým zložením)
- 2 hrnčeky vody
- 2 PL ghee alebo olivový olej
- 1 čl soli
Príprava:
- Quinou premyjeme, dáme do misky a zalejeme studenou vodou. Mrkvu nakrájame na malé kúsky.
- Vo väčšom hrnci zohrejeme ghee a pridáme mrkvu, jemne osolíme a opekáme na miernom plameni.
- Medzitým si mäso nakrájame na kocky. (Alebo si pripravíme obľúbenú fazuľu či cícer).
- K mrkve pridáme mäso (alebo strukovinu). Zosilníme plameň a prudšie opečieme kým sa mäso zatiahne. (Ak používame strukovinu, tak len 2-3 min).
- K zmesi pridáme paradajkový pretlak a opečieme ďalšie 2-3 min. Opečenie paradajkového pretlaku je veľmi dôležité najmä pre vegánsku verziu (dodáva chuť umami).
- Vodu z quinoi zlejeme. Quinou pridáme do hrnca spolu s plechovkou kokosového mlieka a 2 hrnčekmi vody. Prikryjeme a necháme na miernom plameni pobublávať cca 20 min. Je fajn zmes raz za čas premiešať.
- Medzitým si nakrájame druhý druh zeleniny. Výborná je špargľa (ak je v sezóne), alebo brokolica. Viem si to však predstaviť aj s ružičkovou kapustou či zelenými fazuľkami. Proste si vyber takú zeleninu, ktorú máte doma radi.
- Keď je quinoa na skus, pridáme do hrnca pripravenú zeleninu. Necháme variť ešte 5-10 min, podľa druhu zeleniny. Tak aby zostala jemne chrumkavá. Quinoa sa medzitým akoby "rozvarí" a celý hrniec nádherne zahustí.
- Na záver, pokiaľ to máš rada, vmiešaj do jedla nasekané zelené listy a dosoľ podľa chute.
Leine TIPY nutričné a do kuchyne:
- Pri histamínovej intolerancii je dôležité najprv otestovať toleranciu všetkých používaných surovín. Z tých v recepte býva najmenej tolerovaný paradajkový pretlak - pričom je možné ho vynechať, alebo nahradiť pyré z oranžovej tekvice (daj ju variť do zmesy vcelku a na záver vyber a vymixuj).
- Jedlo je úžasné aj v šestonedelí. Samozrejme, vo verzii s mäsom, nie so strukovinou. Pre maminky vegetariánky je možné strukovinu vynechať, alebo na záver vmiešať uvarenú červenú šošovicu (tá býva najlepšie stráviteľná).
- Pre verziu bez obilnín vynechaj quinou a uber 1 hrnček vody. Ja by som si v tomto prípade ešte dala medzitým upiecť do rúry na 220 C malú, na kocky nakrájanú maslovú alebo hokkaido tekvicu, po dovarení ju upečenú vmiešala do zmesi (upečená je fakt iná ako varená... drží si štruktúru a má lepšiu chuť).
- Ešte jeden všeobecný tip. Toto jedlo je fakt takým "comfort food" - pretože je krémové, husté a veľmi sýte. Pridaním quinoi do receptu na africký guláš či rozmarínovú polievku dosiahneš takéto sýte plnohodnotné jedlo aj z týchto výborných polievok :).