Polievky

“Smotanová” rozmarínová
s ňokmi

  •  6 porcií
  • 15 min. príprava
  • 30 min. varenie

Srdcová polievka. Uvarila nám ju kamarátka. Sťahovali sme sa, už 5-ty krát za posledných 15 mesiacov. Mala som dosť. Fakt dosť. V tom mi napísala kamoška (tiež žena vojaka), že vie, aké to je  sťahovať sa s 2 malými deťmi (a tak často), či mi môže pomôcť. Bola som v takom stave, že som vlastne ani nevedela, ako by mi pomohla, len som odpísala, nech prídu - aspoň nebudem mať čas myslieť na to, aká "márna" táto moja vybaľovacia činnosť je.  
Chaleah ma však úplne dostala. Prišla s miskou, v ktorej bolo cesto na kváskový chlebík, hrncami a pripravenou nakrájanou zeleninou. Postavila sa do kuchyne, našich chlapcov poslala von, dievčatám vybrala škatuľu s hračkami a mne povedala, že si mám vybaliť to, čo mi urobí najväčšiu radosť. Ja som si dávala na steny fotky a obrazy a do pol hodinky náš dom voňal čerstvým chlebom a neopísateľne krásnou vôňou polievky. Úžasná nálada, veľa detského smiechu a dokonalé jedlo. Akože fakt dokonalé (a to ja nezjem hocičo... ani chuťovo a ani zložením). Toto však bolo úplne ako dar zhora. Tú polievku (v trošičku nutrične up-gradovanej verzii) som si varila ešte v ten istý týždeň :). Stojí za to. Urobí dojem na každého.

Ingrediencie:

  • 500g morčacieho mäsa (stehno alebo prsia) *
  • 1 buľva feniklu
  • 6 väčších mrkví (cca 5-6 hrnčekov)
  • 6-8 hrnčekov nasekaných listov kelu/ špenátu
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 čl sušeného rozmarínu (alebo 2 PL čerstvého)
  • 2 čl soli
  • 1 konzerva kokosového mlieka
  • 3 hrste domácich ňokov (inými slovami šúľancov :))

Príprava:

  1. Fenikel nakrájame nadrobno. Len tú bielu časť - bez stoniek. Je možné ho krájať ako cibuľu. Mrkvu nakrájame na kolieska (bio mrkvu, alebo mrkvičku zo záhradky ja nešúpem, len dobre poumývam). Na menšie kocky  si nakrájame aj morčacie  mäsko. Pre vegetariánov je možné ho nahradiť napríklad červenou šošovicou alebo bielou fazuľou - viď tipy nižšie.
  2. Vo väčšom hrnci zohrejeme olivový olej, pridáme fenikel a pomaly opekáme 2 minúty. Pridáme aj mrkvu, rozmarín a mäsko (voliteľné). Opekáme ďalšie 2 minúty, kým sa mäsko nezatiahne. Osolíme, zalejeme 6 hrnčekmi vody a necháme dusiť pod pokrievkou cca 20 minút. Mrkva aj mäsko by mali za tento čas byť príjemne mäkké.
  3. Polievku odkryjeme, pridáme plechovku kokosového mlieka, nasekané listy kelu (alebo baby kel) a ňoky. Čo sa týka ňokov, tak ja sa snažím mať nejaké zásoby v mraze - konkrétne by som volila tekvicovo mandľové (nerada miešam mäso a obilniny). Pokiaľ zásoby nemáš, poslúžia aj haluštičky, ktoré si pripravíš zmiešaním 2 vajíčok, soli, 10 PL mandľovej múky a 10 PL tapiokového škrobu.  Vznikne hustejšie cesto, ktoré malou lyžičkou nahádž rovno do polievky. 
  4. Polievku dosolíme a necháme ešte 10 minút pobublávať. V tejto chvíli ju môžeš ešte podľa potreby a preferencií nariediť vodou. 

Moje TIPY do kuchyne:

  • * Mäso je voliteľné, pretože vždy plne rešpektujem rozhodnutie človeka ho nejesť. Dokonca, verím tomu, že morálne a duchovné dôvody vplývajú na nás ešte viac, ako tie fyzické. V takom prípade však odporúčam doplniť do polievky zdroj bielkovín. Mne by sa kulinársky najviac hodila biela fazuľa - musí byť ale vopred uvarená a vmiešala by som ju 10 min. pred koncom spolu s kokosovým mliekom. Najlepšie stráviteľná strukovina je červená šošovica, tú stačí vmiešať do polievky iba vopred namočenú - v ten istý čas - 15 min jej na uvarenie bude stačiť :). 
  • Pri vmiešavaní kokosového mlieka sa nezľakni. Na prvý pohľad to môže vyzerať, že sa "zgrclo" - už sa mi to stalo a zľakla som sa. Ale keď som nechala polievke čas ešte 10 minút si pobublávať, tak sa ten tuk v kokosovom mlieku krásne rozpustil a všetko dopadlo skvelo. Ak chceš mať istotu, tak konzervu mlieka vylej do misky, pridaj k nej naberačku horúcej tekutiny z polievky a ponorným mixérom to premixuj. 
  • Ak doma ešte len "prechádzaš" na zdravšiu stravu a ste zvyknutí na fakt husté, múkou zahusťované polievky, tak môžeš zahustiť aj túto. 2 minúty pred koncom varu ju vieš zahustiť 2 PL tapiokového škrobu zmiešaného s troškou vody. 

Nutričné TIPY:

  • Kel používam oveľa radšej ako špenát. Oba majú úžasné vlastnosti tmavolistovej zeleniny, kel však neobsahuje ani histamín ani oxaláty (čiže je vo všeobecnosti lepšie tolerovaný a stráviteľný). Je ale tvrdší a potrebuje sa v tej polievke variť minimálne 5 - 10 minút. Pokiaľ sa rozhodneš pre špenát, tak ten stačí vhodiť úplne na záver, po odstavení polievky zo zdroja tepla. 
  • Ňoky či halušky môžeš úplne vynechať (napr. ak netoleruješ vajíčko alebo orechy). Aj bez nich bude polievka výborná. 
  • Polievka je skvelá aj v šestonedelí
  • Pri AIP ňoky vynechaj - i tak bude skvelá. 
  • Ešte jeden tip, pokiaľ máš chuť na super husté výživné "comfort food", a zároveň nemáš energiu robiť ňoky. Do polievky môžeš pridať aj 1 až 1,5  hrneka quinoi. Hneď, spolu s vodou, po opečení mäska. Namiesto polievky ti vznikne husté krémové jedlo plné chutí a nesmierne sýte. Je dokonalé pred menštruáciou :). 
  1. Maru píše:

    Tuto polievku milujem a robim si ju velmi casto s kelom, namiesto feniklu pouzivam petrzlen. Pre mna nie je potrebne ju nicim zahustovat a kedze mandle nemozem, nerobim si ani noky, ale vobec mi tam nechybaju, lebo je v nej velmi vela zeleniny a maska.

    • lea.slampiakova@gmail.com píše:

      Je perfektná. Presne ako píšeš – aj ja niekedy ňoky proste vynechám, lebo je tak dobrá, že ani tam úplne nechýbajú.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů