Dezerty

Kokosovo-pestrecové nepečené guľôčky

  • 12 porcií
  • 20 min. príprava

Tieto guľôčky milujem. Z viacerých dôvodov. Okrem výživového hľadiska, ja osobne veľmi oceňujem praktickosť. Príprava je super jednoduchá - len sa zmieša pár ingrediencií a hotovo :). Nie je šanca, že by "koláč nevyšiel", pretože výsledok vidíme a môžeme ochutnať priamo z tej misky :D... takže vždy niečo vieme dosypať, aby sa nám konzistencia aj chuť páčili.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček mletých mandlí
  • 1 hrnček strúhaného kokosu (alebo 1/2  hrnčeka strúhaného kokosu + 1/2  hrnčeka pestreca)
  • 2 hrnčeky čučoriedok
  • 4 PL  masla/kokosového oleja
  • 2 PL medu
  • štipka soli
  • mandle/kokos/škorica/kakao/karob - na obaľovanie

Príprava:

  1. Do rajničky vysypeme čučoriedky  a maslo/kokosový olej a spolu to varíme do zhustnutia - asi 10 min. Vznikne hustejšia omáčka skoro ako džem.
  2. Do misky nasypeme suché ingediencie a premiešame. Tieto suroviny sú veľmi dobre navzájom nahraditeľné. Spolu potrebujeme dva hrnčeky suchých. Ideálne je, ak je 1 hrnček najemno mletých orieškov a 1 hrnček niečoho, čo dodá cestu štruktúru (nadrobno sekané oriečky, mletý mak, kokos či pestrec).
  3. K suchej zmesi vlejeme čučoriedkovú omáčku, premiešame a pridáme med.
  4. Hmota by mala byť dobre tvarovateľná. Ak je veľmi suchá, môžme pridať trošku roztopeného masla alebo medu. Ak je naopak veľmi mokrá, prodajme trošku mletých orieškov.
  5. Z cesta formujeme malé guľôčky. S procesom sa môžeme vyhrať. Napríklad môžeme dovnútra dať celý oriešok, alebo kúsok kvalitnej horkej čokolády. Následne ich obaľujeme.

Guľôčky s pestrecom

Ak do cesta pridáme pestrec, tak môžeme tieto guľôčky považovať za prírodný liek na regeneráciu pečene :). Mňam... je nádherné žiť vo svete, kde "lieky" chutia takto. A majú na zdravie len pozitívny dopad bez vedľajších účinkov 🙂 - teda v mojom svete...

Moje TIPY:

  • Čučoriedky môžeme použiť aj mrazené.
  • Oriešky na obaľovanie guľôčok môžeme použiť mleté alebo najemno nasekané.
  • Kakao použijeme len v prípade, že ho dobre tolerujeme, pri histamínovej intolerancii ho nahradíme karobom.
  • Je skvelé si pripraviť naraz viac a zamraziť. Takto budete mať po ruke zdravé dobroty pre vás aj vašich blízkych, či nečakanú návštevu.
  • V recepte môžeme nahradiť 1/2 hrnčeka suchých ingrediencií drveným plodom pestreca mariánskeho. Nikto, naozaj nikto, si nevšimne, iba naša PEČEŇ 🙂
  • Z pestreca sa dajú kúpiť rôzne produkty. Drvený plod má však jednoznačne najväčší účinok. Problém je, že je náročné ho zjesť. Obsahuje obrovské množstvo vlákniny a pri jeho užívaní (podla mňa) vzniká pocit, ako keby som žula piliny s troškou hliny.
    Je dôležité kúpiť kvalitný produkt a po otvorení ho ovoňať. Mal by mať príjemnú, jemne orieškovú vôňu... V žiadnom prípade nejeme pestrec, ak máme pocit, že je napadnutý plesňou - čo sa niekedy stáva.
    Liečebná dávka je 2-3 guľôčky ráno a večer (pričom prvých 10 dní pokojne aj dvojnásobok).
    Je dobré ich jesť nalačno - nech sa zvýši regeneračný účinok. Ja osobne jem celu dávku naraz, ako raňajky. Kúru si zvyknem dopriať kratšiu, ale za to pravidelne, aspoň 1-2x do roka.
  • Ja si takúto regeneráciu pečene úprimne užívam :).
  • Guľôčky sú vhodné aj pri histamínovej intolerancii (pri väčšine ľudí) a v šestonedelí. 

Přidat komentář

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů