Dezerty
Ovocný koláčik s posýpkou
- 8-12 porcií
- 20 min príprava
- 20-25 min pečenie
Úžasný a veľmi variabilný koláčik. Podľa mňa jeho kúzlo spočíva v skvelom korpuse. Je jemný, vláčny, a predsa dobre drží pokope. Mimoriadne podobný klasickému krehkému cestu, hoci bez obilnín a rafinovaného cukru.
Čo sa týka náplne na tento ovocný, môžeš použiť akékoľvek ovocie. Ja som tentokrát potrebovala spotrebovať super kyslé marhule. Normálne mám kyslé ovocie rada, ale toto sa nedalo zjesť (ako citrón či rebarbora :D). Čiže, ak máš k dispozícii klasické ovocie ako zrelé marhule, slivky a pod... len by som ich nakrájala a poukladala na povrch. Možno jemnulinko poprášila kokosovým cukrom (fakt podľa toho, ako sladké je ovocie samé o sebe). Pokiaľ chceš použiť super kyslé ovocie ako ríbezle, egreše, jostu či rebarboru, tak tento postup bude super.
Toto množstvo je na 1 okrúhlu formu na pečenie.
Ingrediencie:
Korpus:
- 1,5 hrnčeka mandľovej múky
- 1/2 hrnčeka kokosovej múky
- 2 vajíčka
- štipka soli
- 6 PL kokosového oleja alebo masla
- 2 PL javorového sirupu (pre verziu bez cukru nahraď kokosovým olejom)
- citrónová kôra z bio citróna (voliteľné)
Náplň:
- 2 hrnčeky kyslého ovocia (marhule/ríbezle/josta/egreše/rebarbora)
- 3 hrnčeky sladkého ovocia ako hruška či jahody, kto čo toleruje (k rebarbore sú jahody TOP)
- 1/2 hrnčeka kokosového cukru
- hrsť pekanových alebo vlašských orechov
Príprava:
- Rúru predhrejeme na 180°C.
- Začneme náplňou. Ovocie umyjeme a odkôstkujeme. Nakrájame na menšie kúsky, pridáme kokosový cukor (podľa potreby... pridávaj po lyžiciach - menej je viac) a premiešame spolu v miske.
- Do druhej misky dáme mandľovú, kokosovú múku a soľ. Premiešame. Pridáme vajíčka, tuk a prípadne aj javorový sirup. Kto chce, môže dať aj trošku citrónovej kôry z bio citróna (moja babka to takto robievala - milujem tú chuť a vôňu).
- Vajíčka najprv vidličkou zapracujeme do múky a následne rukou spracujeme hmotu do kompaktného cesta.
- Okrúhlu formu na pečenie vymažeme tukom a vysypeme mandľovou múkou.
- Na dno rozdrobíme 3/4 cesta a rukou utlačíme do rovnomernej vrstvy.
- Cesto posypeme ovocím. Na vrch nadrobíme zvyšok cesta - ako drobenku - a na voľné miesta poukladáme pekanové alebo vlašské orechy (kto ich toleruje).
- Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na cca 20-25 min. Za mňa a manžela je toto TOP koláč leta :). (Spolu s cheesecakom :D).
Dokonalý korpus
Tento korpus je skutočne recept, ktorý stojí za to mať "napísaný v zošítku". Pokiaľ máš svoj obĺúbený koláčik, kde je potrebný korpus z krehkého/hnieteného/lineckého cesta, alebo z maslových sušienok - tak vrelo odporúčam ho vyskúšať nahradiť za tento. Pôžitok zostane a pridá sa aj dobrý pocit zo zdravého jedla :).
Moje TIPY:
- Ak netoleruješ vajíčka, nahraď ich väčším množstvom tuku. Koláč síce bude viac drobivý, ale stále prudko jedlý. Veď koniec koncov, aj lyžička je cesta ;).
- Ovocie si vždy vyberaj podľa svojej tolerancie.
- Koláč je samozrejme skvelý aj na zamrazenie. Ak potrebujem spotrebovať väčšie množstvo ovocia, tak robím tento koláč na veľký plech. Dávku na cesto zdvojnásobím a ovocia dám naozaj veľa. Po upečení a vychladnutí si ho nakrájam a v dóze uložím do mrazu. Ešte aj z mrazničky nám mizne :D.
- Pokiaľ ovocie obsahuje veľa štavy, tak je možné, že nebude samé o sebe pekne držať. Možností je viacero. Buď vtedy pridaj k ovociu spolu s kokosovým cukrom aj 1-2 PL tapiokového škrobu, alebo môžeš ovocie najprv tepelne upraviť. Nakrájané na menšie kúsky ho daj na panvicu, kde ho povaríš do momentu, kým bude kozistenciou pripomínať džem. V tomto kroku vzniká ešte priestor na hranie. Môžeš najprv spražiť 1 PL masla (nádherne to rozvonia), potom pridať ovocie na kusy a následne kokosový cukor. Ovocie var do momentu, kým sa z jeho šťavy urobí akoby karamelová omáčka. Škorica či vanilka to ešte pozdvihnú :). Pri jablkách je ešte možnosť ich klasicky nastrúhať a šťavu jemne vytlačiť.
- Koláčik je skvelý aj v šestonedelí. Ako ovocnú náplň si urob ošúpané a postrúhané jabĺčka. Mandle sú zvyčajne najlepšie tolerované orechy vôbec. V ajurvéde sa napríklad hrsť mandlí denne zaraďuje do jedálnička žien po pôrode zámerne. Pomáhajú perlistatike čriev, obsahujú vysoké množstvo vit. E, potrebného pre zdravie mozgu a nervovej sústavy, čo je dôležité pre mamku aj bábätko. Vit. E je zásadný aj pre zdravie pokožky (teda pozitívny vplyv na strie či akné). Samozrejme, je dôležité najprv otestovať reakciu seba aj bábätka, lebo každý sme individuálny. Takže vyskúšať ideálne na ráno a vnímať seba aj bábo počas dňa. Kľúčové je aj množstvo.
Dala som hrusky a cucoriedky. Kolac je sice drobivy, no dala som ho do misky, buchla na vrch tvaroch a stava sa z neho novy adept na moje number 1 ranajky – mozno predbehne The best granolu ever, a to uz je co povedat, vsak 🙂 Dakujem!
Koláčik chuťovo úžasný, ale neviem prečo mi náplň moc nedržala – kombinácia hrušky a mrazené čučoriedky. Mohlo to byť tým, že čučoriedky boli mrazené?
Hmm.. mohlo to byť tým. Je možné že mali v sebe veľa vody. Dokonca aj niektoré hrušky sú také akoby viac vodnaté (myslím, že letné odrody). Taký čas môžeš k ovocnej zmesi pridať spolu s cukrom 1-2 PL tapiokového škrobu a dobre zamiešať :). Prípadne ho najprv tepelne upraviť na panvičke – ako keď varíš džem. Ďakujem za pripomenutie, že aj takáto situácia môže nastať. Doplnila som do tipov pod recept k nej info :).
Tak toto je uuužasný koláčik.
Ja som na cesto dala vrstvu tvarohu a nakrajala marhulee a trocha čučoriedok. Do 1/3 cesta určenej na vrchnú posýpku som pridala ešte sekané vlašské orechy a trocha kokosu .
Šťavnatý a chrumkavý zároveň. Za mňa TOP
Katka, ďakujem za pochvalu a aj ďalšiu úžasnú inšpiráciu. Mňam, s tvarohom (kto toleruje) musí byť úžasný. Mňa inak vždy fasinuje, že pripravíš „môj“ recept, a vo výsledku chutí lepšie ako odo mňa :D. Máš velký dar sa s jedlom „vymojkať“ – presne také tie detaily ako trošku sekaných orechov do posýpky a pod. dokážu veľké divy.
Úžasné! Fungovala by i zakysaná smetana?