Histamínová intolerancia – strašiak👻 či požehnanie😇?

23.11. 2022571x0

Poznámka: Toto je článok písaný pomerne dávno… 15.12.2020.
Písala som ho na blog skvelej kamarátky – potrebovala som sa v tom období niekedy “vypísať”, ale ešte som netušila, kde to bude smerovať (vtedy by ma ani nenapadlo, že až k štúdiu funkčnej výživy) a vôbec som sa necítila na tvorbu svojho vlastného blogu. Každopádne, aj po 2 rokoch súzniem s každým slovom.
Zároveň, mám pocit, že by mnohým z vás mohol dodať nádej a silu.

Histamínová intolerancia – pred pár rokmi o nej takmer nikto ani nepočul. Dnes sa skloňuje z každej strany. Mne samej ju diagnostikovali.

Teraz ju už vnímam ako požehnanie 😇.

Cesta k pripusteniu si toho, že ju mám a k jej prijatiu, však, bola veľmi dlhá. Najprv som totiž absolútne nechcela uveriť možnosti, že by „obyčajné jedlo“ dokázalo urobiť v mojom tele toľko problémov. Ja nehovorím len o únave, ekzéme, bolesti chrbta, brucha a takých tých klasických príznakoch… mne ochrnula polovica tela. Niekedy to asi popíšem do detailu.

V skratke sa stalo to, že mladej zdravej žene so všetkými výsledkami
v norme (tlak, krvné testy, saturácia, váha, hormóny), bez rodinnej anamnézy, z ničoho nič ochrnula pravá polovica tela (hybnosť sa po podaní látky vrátila, cit a jemná motorika nie úplne). Lekári naozaj netušili.
Úprimne mi to viacerí povedali. Skloňovali sa rôzne diagnózy (mozgová príhoda, skleróza multiplex, polyneuralgia, borelióza, tetánia…). Nepotvrdilo sa nič.

Po dlhom kolotoči všetkých možných vyšetrení som, na radu kamarátky, skúsila ísť za jednou skvelou dietologičkou. S nádejou, že mi možno pomôže… trochu skrz stravu znížiť zápal v tele. Nech tie bolesti aspoň nie sú také, že nemôžem zaspať a v noci sa na ne budím. Pamätám si, ako mi od stola rovno povedala, že mám histamínovú intoleranciu. Že histamín je neuro-blokátor, a že sa už stretla s prípadmi, kedy vytvoril podmienky simulujúce infarkt a podobne. Dala mi tabuľku, čo a kedy mám jesť a s láskou sa so mnou rozlúčila.

Šla som domov. Bili sa vo mne neskutočne zmiešané pocity. Nadšenie z toho, že by som si skrz stravu mohla prinavrátiť zdravie – žiť znova bez bolesti a tŕpnutia. Obrovské pochybnosti o tom, že by toto mohla strava dokázať. Beznádej, že čo vlastne budem jesť. Úprimne, nevládala som variť ani klasické rýchlovky. V tomto období som nevládala takmer nič. Horko-ťažko som zvládala školu (PhD štúdium) a starostlivosť o syna. Všetko, čo sa dalo, robil manžel – nákupy, upratovanie… Boli dni, kedy som vlastne nevládala vstať z postele.
Zároveň, nevedela som si predstaviť, že by toto mohli jesť aj moji chlapci. Takže, to vlastne v mojej hlave znamenalo variť 2 rôzne jedlá, navyše, všetko pre mňa čerstvé.

Postupne som, však, začala. Malé zmeny, krôčik po krôčiku. Veľmi postupne a trpezlivo som vynechala cukor, lepok, histamín. Neskôr som výrazne znížila sacharidy. Prirodzene som všetko toto nahradzovala najmä zeleninou, kvalitným tukom a bylinkami. Bez vedenia dietologičky by som to nezvládla. Tu nejde o to, že by som nevedela „čo mám jesť“. To mi dala čierne na bielom na prvom stretnutí. Ja som nevedela, ako na to.
Bola mojím oporným bodom, keď som nevládala, keď som sa cítila stratená. Bola tým človekom, ktorý ma rázne „posúval vpred“, keď som si sama jedlom škodila (lebo v určitom momente mi už bolo rovnako ako pred ochrnutím… vtedy som si povedala, že stačí). Svojim spôsobom ma s láskou a trpezlivosťou dotlačila do stavu, kedy mi je tak dobre ako nikdy predtým. Neviem, čo sú bolesti, mám kopec energie, nikto u nás doma nebýva chorý (ani nachladenie) a užívam si život. 🌈 ☀️

Vďaka histamínovej intolerancii a podpore skvelého človeka som sa naučila, čo vlastne Hippokrates myslel tým slávnym výrokom:
„Nech je Ti liek potravou a potrava liekom“ (Hippokratés)

Naučila som sa pripravovať výborné jedlo z úplne základných a čerstvých surovín. Tu by som len rada podotkla, že som „labužník“. To znamená, že jedlo musí chutiť a vyzerať skvelo. Navyše som pomerne dosť zameraná na výkon a efektivitu, takže väčšinou chcem mať navarené do 20 minút vrátane upratania kuchyne ;).

Dnes už vnímam histamínovú intoleranciu ako príležitosť sa vrátiť k sebe. Ako možnosť si denne preukazovať lásku a pozornosť. Ako učiteľa striedmosti.

Štítky:
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů