Miesto kde sa jedlo stáva liekom

Klíčky - jedna z biologicky najcennejších potravín vôbec


Jedným z najviac koncentrovaných zdrojov vitamínov sú jednoznačne klíčky. Predstavte si, že každý klíček v sebe nesie takmer celú nutričnú hodnotu (vitamíny a minerály) dospelej rastliny. Napríklad 10g brokolicových klíčkov obsahuje rovnaké množstvo zdraviu prospešných látok ako 500g brokolice. Okrem vitamínov sú zdrojom antioxidantov a enzýmov, pričom oproti dospelej rastline ich obsahujú 20x – 100x viac.

  • chránia telo pred baktériami, vírusmi a abnormálnym rastom buniek, 
  • alkalizujú telo a chránia ho pred chorobou,
  • podporujú regeneráciu buniek,
  • majú vysoký podiel vlákniny (vláknina je vždy dobrá, pretože viaže na seba všetko, čo v tele nemá byť),
  • majú potenciál nám pomôcť s anémiou, posilniť imunitný systém, schudnúť pár kíl, zlepšiť výzor pokožky, spevniť vlasy a nechty...,
  • klíčením sa bielkoviny štiepia na aminokyseliny, sacharidy na jednoduché cukry, tuky na voľné mastné kyseliny. Naklíčené semienka sú teda logicky mimoriadne dobre stráviteľné a ich biologická využiteľnosť maximálna.

Pôvodne mal patriť klíčkom len krátky odsek, ale zaslúžia si viac priestoru ;). O klíčkoch sa právom hovorí ako o super potravine. Nájsť množstvo ich pozitívnych vlastností nie je problém (a väčšina ľudí ich aj zhruba pozná), ale reálne si ich doma pestuje málo kto. Ja som nebola výnimkou. Myslela som si, že je to náročné (najmä časovo), že z toho budem mať v kuchyni bordel, že ich i tak nezjeme a ďalšie sprostosti. Doslova.

K uvedomeniu, že klíčky na tanieri rozhodne chcem ma priviedla myšlienka čerstvosti. Jedlo má byť čerstvé (to asi vieme  všetci), ale ak chceme, aby nás jedlo liečilo, musí byť úplne čerstvé. Až tak, že keď ho vložíme znova do zeme, porastie. Toto zvládne zelenina tesne po vytiahnutí  zo záhradky. A zvládnu to aj semienka, pri správnych podmienkach. Pričom ony nie sú náročné - za správne podmienky považujú vodu a teplo. Inými slovami, stačí dať semienka do vody. Tým sa doslova aktivujú a začínajú rásť. Za pár hodín do vody vyplavia všetky antinutričné látky, ktoré im slúžili ako ochrana (látky nie dobre stráviteľné pre človeka) a začína sa život.

Čo myslíte, zje vám dieťa na večeru 500g brokolice? Hm... asi ťažko. Ale 10g klíčkov mu pokojne schováte kdekoľvek (jeden z Teových najobľúbenejších dipov je smotanový biely jogurt zmiešaný so soľou, polievkovou lyžicou klíčkov a sušeným oreganom). 

Navyše, vypestovať klíčky zvládne aj menšie dieťa (za predpokladu, že je v období, kedy ho zaujíma život a rastlinky ;)). 

Ako si tento zázrak vypestovať doma?

Potrebujeme:

  • zaváraninový pohár, gázu (alebo kúsok bavlnenej látky), gumičku, mištičku 
  • semienka (výborné sú klíčky brokolice, kapusty, reďkvičky, hrášku... )
  1. Semienka (cca 3-7 PL) vysypeme do zaváraninového pohára.
  2. Na pohár dáme namiesto vrchnáka gázu a dobre pripevníme gumičkou (tak aby sa nám semienka pri následnom preplachovaní nevysypali).
  3. Pohár so semienkami naplníme vodou a pridáme 1 PL octu. Premiešame. Tento krok zbaví semienka prípadných plesní alebo iných toxínov (ktoré nie sú voľným okom viditeľné).
  4. Octovú vodu zlejeme a poriadne prepláchneme (aspoň 10x).
  5. Umyté semienka teraz zalejeme čistou vodou a necháme pár hodín stáť (pokojne aj cez noc).
  6. Ráno vodu zlejeme, pohár položíme hore dnom (ideálne na mištičku a šikmo, tak aby mohla prebytočná voda počas dňa stekať preč) a necháme semienka pomaličky klíčiť.
  7. Od tohto momentu už len 2-3x denne semienka prepláchneme čistou vodou. 
  8. Za také 2-3 dni uvidíme klíčky a môžeme ich začať konzumovať.

My ich jeme postupne. Teda odoberáme z pohára koľko chceme a zvyšok zalievame ďalej. Keď sú už pomerne veľké a nestihli sme ich zjesť, dáme ich do chladničky. Tam sa proces rastu zastaví. Treba ich však do 3 dní zjesť. Denná porcia je cca 1 polievková lyžica (detská trochu menej). Ak ste to s nimi prehnali a máte ich veľa, nemá veľký zmysel ich dávať do mrazničky (z ich čerstvosti potom veľa nezostane). Rozmixujte ich radšej v závere do akejkoľvek polievky alebo vmiešajte do rizota/cestovín. 

Tip: Ak by ste si chceli o klíčkoch toho prečítať viac a zaujímajú vás fakty podložené štúdiami, odporúčam stránky Dr. Rhona Patrick. Po zadaní výrazu „sprouts“ vám nájde viacero skvelých  štúdií.


Mohlo by ťa zaujímať:

  1. Peta píše:

    ja som to asi nepochopil 😀 alebo tak banalna vec sa mi zda tak komplikovana. Ale v navode je napisa e ze dame gazu zalejeme , pridame ocot atd atd. A potom este niekolkokrat preplachujeme. Toto vsetko stale
    robime s nasadeniu gazou na flaske?

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů