Raňajky

Jablkový crumble na panvičke

  • 2 porcie
  • 10 min. príprava
  • 10 min. restovanie

Tento recept v pdfku, spolu s testom zdravia a mini kurzom "Uvoľnenie závislosti na sladkom a alebo prejedaní" nájdeš na Ceste k zdraviu

Recept je veľmi jednoduchý a výsledok až neuveriteľne chutný. Tento konkrétny recept je moja raňajková stálica už takmer 3 roky (v jeseni a zime aj 3x do týždna :). Toto jedlo je podľa mňa dôkazom toho, ako aj tie najobyčajnejšie suroviny, pri správnej úprave, dokážu poskytnúť úžasný chuťový zážitok. Crumble na panvičke je úžasný z tých druhov ovocia, ktoré sú tvrdšie a menej chuťovo výrazné. Konkrétne, jablká a hrušky. Spracovanie na panvičke má oproti pečeniu v rúre (ideálne pre jemnejšie druhy ovocia - viď čučoriedkový crumble) pár „vychytávok“, vďaka ktorým ovocie privedieme k dokonalosti. Predstavte si jabĺčka voňavé maslom a karamelom, vo vnútri jemné, na povrchu chrumkavé. Obalené v tenkej vrstve mletých mandlí. Mňam. Chutí to takmer ako šúľance opečené na strúhanke od babky. Samozrejme, že táto varianta je navyše veľmi výživná, vyvážená a rýchla na prípravu. Proste, jesenná dokonalosť na tanieri ☺

Ingrediencie:

  • 2-3 jablká
  • 3/4 hrnčeka mletých mandlí (alebo mandľovej múky)
  • štipka soli
  • 2 PL kokosového oleja (alebo masla)
  • 1-2 PL javorového sirupu/ medu (úplne voliteľné 😉 )

Príprava:

  1. Jablká (alebo hrušky) očistíme, ošúpeme a nakrájame na kocky. Vo woku zohrejeme maslo (alebo kokosový olej).
  2. K tuku pridáme ovocie, štipku soli a opekáme. Pre mňa je dôležité mať rovnaký druh jabĺk (alebo hrušiek), aby bolo ovocie opečené rovnako (ale ja s jedlom fest vymýšľam a musí byť proste vymaznané). Tvrdšie odrody opekáme pomaly, aj 10 minút. Tak, aby trochu zmäkli, a zvonku sa im vytvorila chrumkavá kôrka. Pokiaľ máme hrušky alebo sypkejšie jablká, tak tie prudko (naozaj prudko) orestujeme z každej strany. To prudko je dôležité, lebo ak ich budeme restovať na slabom plameni, tak sa v podstate udusia (čo nie je katastrofa, len stratia chrumkavosť a sú skôr jedlom pre bábätká). Po 3-4 minútach by mali byť zlatisté na povrchu a stále pevné.
  3. Teraz k nim pridáme javorový sirup/med (čo nie je nutné, najmä v prípade sladkého ovocia) a dobre zamiešame.
  4. Prisypeme mleté mandle a premiešame. Vypneme zdroj tepla a necháme ich na panvičke ešte minútku. Mandle sa spoja s maslom a okolo jabĺk urobia takú chrumkavú „krustičku“. Toto jedlo vonia aj chutí skvelo.

TIPY do kuchyne:

  • Crumble chutí podľa mňa najlepšie ešte teplý, rovno z panvičky (čo je aj z nutričného hľadiska ideálne - myslím tým jesť čerstvo uvarené jedlo). Zároveň, najdlhšia časť prípravy je ošúpanie jabĺk, preto nevidím celkom zmysel v príprave väčšieho množstva dopredu. 
  • Tak ako pri každom mojom recepte, aj tu ťa pozývam aby si sa hral/a. Namiesto mandlí môžeš vyskúšať mleté lieskové/ vlašské orechy, prípadne mak (Teo ho zbožňuje). 
  • Korenie je niečo, čo dokáže priniesť jedlu úplne iný rozmer. Štipka škorice, kvapka kvalitnej vanilky, kôra z citrónu či kvalitná zmes perníkového korenia... nechaj, nech ťa povedie tvoja aktuálna chuť :).

Nutričné TIPY:

  •  Pri alergii na mandle ich môžete nahradiť akýmikoľvek inými orechami. Pri alergii na orechy celkovo, sa dajú nahradiť bezlepkovou ovsenou múkou alebo mletými semienkami. 
  • Je skvelé ak sa oriešky tepelne neupravujú. Preto pri tejto verzii (na panvičke) zvyknem ja osobne vmiešať oriešky až po odstavení zo zdroja tepla. 
  • Je ideálne ak med nepresiahne teplotu 70°C. Preto ja osobne pri pečení a varení preferujem kokosový cukor alebo javorový sirup. 
  • Cruble je skvelý aj v šestonedelí. Vyber si či uprednostníš ovsené vločky alebo mandle. V oboch verziách ti urobí skvelú službu ako raňajky či dokonca ako dezert :).
  1. Maru píše:

    Tak sme si ho oblubili, ze ho robim snad aj 4x v tyzdni. Niekedy mensiu porciu ako dezert, niekedy vacsiu porciu ako ranajky. Mnam! 😋

  2. Nikola Vicianová píše:

    Tento recept ked som vyskúšala tak som nechápala takú jednoduchosť, chutnosť, nenáročnosť surovín. A chutí to perfektne. Milujem keď je to ešte teplé.

  3. Mária Murray Svidroňová píše:

    Najskôr mi to prišlo divné, ale vyskúšala som a teraz máme toto ako raňajky minimálne dvakrát do týždňa.. Nazvala by som to, že skvelá light a rýchla verzia jabĺčkových knedličkov 😄 nádherná vôňa na ráno 😋

    • lea.slampiakova@gmail.com píše:

      Áno – toto je jeden z tých receptov, pri ktorých sa človeku ani nechce na začiatku veriť, že by mohlo chutiť dobre. Tak jednoduché a „obyčajné“. Pritom výsledok je očarujúci. U mňa doma si na návšteve dokonca vždy dajú aj ľudia, ktorí sladké nikdy nejedia (ako môj ocko či švagor).

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů


Pozývam ťa na môj blog

Tu môžeš vidieť najnovšie články (začítaj sa popri čakaní kým sa dovarí polievka/ dopečie koláčik/...)