Raňajky

Mandľové lievance

  • 8 porcií
  • 15 min. príprava
  • 40 min. pečenie

Moje úplne najobľúbenejšie cesto na lievance. Je skvelé. Robievam ho v rôznych variáciách (viď tipy nižšie) a vždy má úspech. Recept je rovno na 8 porcií, pretože aj to býva málo (moje deti ich potom chcú na obed aj večeru a ja vlastne vzhľadom k zloženiu ani nemám námietky ;)). 

Ingrediencie:

  • 1 hrnček mandľovej múky
  • 1/2 hrnčeka kokosovej múky
  • 1/2 hrnčeka tapiokového škrobu (alebo 3 PL psyllia)*
  • 6 vajíčok
  • 1 na hrubo nastrúhané jablko
  • 1/2 hrnčeka kokosového mlieka
  • 2 čl sódy bikarbóny
  • 2x štipka soli
  • kôra z 1 bio citróna
  • maslo alebo ghee na opekanie

Príprava:

  1. Zoznam ingrediencií vyzerá byť dlhší, ale stojí to za to. Do misky dáme múky (mandľovú, kokosovú a tapiokový škrob), sódu a soľ. Premiešame.
  2. K múkam teraz na hrubo nastrúhame 1 jablko a kôru z 1 bio citróna (voliteľné). Následne pridáme mlieko a vajíčka. Cesto dobre premiešame. Je trošku hustejšie ako klasické a je to takto v poriadku. Výsledkom sú jemnunké nadýchané lievančeky.  Čo sa týka kokosového mlieka, tak tu je môj extra tip ;). Po otvorení konzervy býva na vrchu "hustá" časť - v podstate smotana. Tú si ja zvyknem v tomto prípade odobrať bokom, a použijem ju na záver pri servírovaní. Je dokonca možné ju vyšľahať na kokosovú šľahačku. Mňam, Do cesta potom používam tú redšiu časť mlieka - spodok konzervy. 
  3. Čo sa týka sladidla, mne príde samotná kokosová múka, mandľová múka a kokosové mlieko jemne nasladlé. Každopádne, cesto unesie 2 PL javorového sirupu či kokosového cukru.
  4. Nepriľnavú panvicu dáme na plameň nižšej teploty a roztopíme na nej trošku ghee alebo kokosového oleja.
  5. Po zohriatí panvičky si naberieme z cesta 1 kopcovitú polievkovú lyžicu a tvoríme menšie lievance (lepšie sa otáčajú a aj vyzerajú chutnejšie). Cesto so psylliom je huste, takže je dôležité mu "pomôcť" do tvaru lievanca (ja používam prst :D).

Keď sa cesto začne zvrchu "zaťahovať", je čas ich otočiť. Pečieme ešte asi 2 minútky aj z druhej strany a odkladáme bokom. 

 

TIPY do kuchyne:

  • Cesto rada sezónne dochucujem. To znamená, že niekedy do neho primiešam 4 PL maku. Inokedy nahradím jablko hruškou a pridám škoricu. Na jeseň použijem namiesto jablka 1/2 hrnčeka tekvicového pyré a pridám škoricu, mletý zázvor a muškátový oriešok. Ďalšia varianta sú mleté pekanové oriešky (namiesto mandľovej múky), strúhaná mrkva namiesto jablka, škorica, muškátový oriešok a zázvor. Jednoducho: HRAJME SA!
  • Vzhľadom k jablku strúhanému nahrubo, lievance sú trošku "kostrbaté". Ak chceš hladké livance, premixuj cesto v mixéri. 

Jedlo ako zážitok pre všetky zmysly

Lievance (akékoľvek) vnímajme ako „podklad“ pre chuťový zážitok. Inými slovami, skúšajme vyskladať stôl tak, aby na ňom bolo: niečo chrumkavé, niečo jemné a lahodné, niečo sladké, niečo kyselkavé, niečo, čo sa dá jesť rukami, rôzne vône, farby, tvary a pod.

U nás nezvykne chýbať:

  • vyšľahaná kokosová smotana alebo kokosové maslo
  • čerstvé sezónne ovocie
  • džemy/kvalitné orieškové maslá (aj orieškovo-kakaové ;))
  • horúca omáčka z mrazeného ovocia (čučoriedky sú TOP)
  • plátky mandlí
  • jablká či hrušky karamelizované na masle (v panvici nechám rozpustiť maslo (1PL na 1 jablko). Zvýšim teplotu a pridám ošúpané na tenučké mesiačiky nakrájané jablko. Prudko ho opečiem, po minúte premiešam a opečiem aj z druhej strany. Pridám štipku soli. Vezmem z tepelného zdroja a vmiešam 1 čl javorového sirupu/medu.)

Nutričné TIPY:

  • Kto netoleruje mandle, môže ich nahradiť akýmikoľvek inými mletými orechami. Kto netoleruje žiadne orechy, pozri recept na "tolerantné lievance"
  • * Do cesta si vyber buď 1/3 hrnčeka tapiokového škrobu, alebo 3 PL psyllium. Obe plnia úlohu pojiva. V podstate akoby štrukturálne nahrádzajú lepok. Obe alternatívy bývajú veľmi dobre tolerovateľné. S tapiokovým škrobom je cesto podobné klasickému, je to však škrob (rada to s ním v strave nepreháňam). Psyllium je čistá rozpustná vláknina - v podstate liečivá potravina. Použitím psyllia je cesto veľmi husté - a má to takto byť. Pri oboch verziách sa obracajú ľahko a chutia veľmi dobre. 
  • Kokosová múka je vlastne ideálna múka na pečenie. Je plná vlákniny, mimoriadne dobre tolerovaná, zvláda aj vysoké teploty. Jediný problém je, že je mimoriadne "savá", cesto s ňou nedrží a býva suché. Preto je dôležité je kombinovať s inými múkami (v tomto prípade tapioka/psyllium) a dostatkom vajíčok, plus kokosové mlieko.
  • Lievance sú skvelé aj v šestonedelí. Jediná "otázna prísada" sú mandle. Mandle sú zvyčajne najlepšie tolerované orechy vôbec. V ajurvéde sa napríklad hrsť mandlí denne zaraďuje do jedálnička žien po pôrode zámerne.  Pomáhajú perlistatike čriev, obsahujú vysoké množstvo vit. E, potrebného pre zdravie mozgu a nervovej sústavy - čo je dôležité pre mamku aj bábätko. Vit E je zásadný aj pre zdravie pokožky (teda pozitívny vplyv na strie či akné). Samozrejme, je dôležité najpr otestovať reakciu seba aj bábätka - lebo každý sme individuálny. Takže vyskúšať ráno a vnímať seba aj bábo počas dňa. Kľúčové je aj množstvo. 
  1. Michaela Plíšková píše:

    Super lívance!

  2. Kristýna píše:

    Dají se dát do mrazáku a vytahovat po jednom a jen ohřát? Nezkoušel někdo? ❤️

    • lea.slampiakova@gmail.com píše:

      Áno, dajú. Dokonca, keď bola Juli bábätko, mala som ich v mraze nakrájané na „hranolky“ a žužlala ich ešte zamrznuté – keď sa jej prerezávali zúbky.

  3. Andrea Novotná píše:

    Dalo by sa použiť kravské plnotučné mlieko miesto kokosového?

    • lea.slampiakova@gmail.com píše:

      Áno, určite dalo. Rovnako aj mandľové alebo akékoľvek iné. Je len dôležité si overiť, že ho človek dobre toleruje (aj v kombinácií s tým, čo si dáva „na vrch“ na tie lievance).

  4. Kika píše:

    FAMÓZNE 🙂 🙂 🙂

    • Kika píše:

      A skvelo sa urobia aj vo wafľovači 🙂 Takže ja z tohto cesta robím raz lievance a raz wafle a deti sú s chuťou maximálne spokojné a ja tiež 🙂

  5. Mária Murray Svidroňová píše:

    Tieto zatiaľ vyhrávajú nad kokosovými 🙂

    • lea.slampiakova@gmail.com píše:

      Aj u nás :). Tie kokosové sú skôr takým záchranným receptom, pokiaľ je človek vo fáze, kedy potrebuje mimoriadne jemné a dobre tolerované suroviny. Tieto mandľové sú ale stálica – overené aj mnohými návšetvami.

Přidat komentář

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů