Hlavné jedlá

Rýchla panvička (kôprová so zelenými fazuľkami/ špargľou)*

  • 4  porcie
  • 5 min. príprava
  • 20-30 min. varenie

Taaak... jedlá z 1 panvice či plechu priam zbožňujem. Úplne bez hanby sa priznávam, že ich varím minimálne 6x do týždňa. Včera mi dokonca svokra povedala, že si chodí pre inšpiráciu na moju receptovú stránku - najmä v dni, keď sa jej nechce variť :D. Takže, ak mávaš aj Ty dni, že ti nezostalo veľa energie pre varenie a upratovanie kuchyne a zároveň ti záleží na kvalite jedla a ešte aj si potrpíš na výbornej chuti... si tu správne :). To sú totiž po väčšinu mojich dní aj moje požiadavky. 

Táto panvička je jedna z variánt, ktorá je u nás doma veľmi obľúbená (milujeme kôpor aj zelené fazuľky). Pokiaľ náhodou kôpor neznášaš, pokojne ho vymeň za akúkoľvek svoju obľúbenú bylinku. Bude skvelá s každou.

Ingrediencie

  • 1 PL prepustené maslo (ghee)
  • 600g morčacie stehno nakrájané na malé kúsky 
  • 1 fenikel alebo väčší petržlen (ak nemáš, vynechaj)
  • veľká hrsť čerstvého kôpru alebo 2 PL sušeného
  • 800 -1000g mrazenej zelenej fazuľky (samozrejme môže byť aj čestvá)

+

  • 1 hrnček mandlí (na mandľovú smotanu) alebo 1 plechovka kokosového mlieka
  • 3-4 PL citrónovej šťavy

+ voliteľná príloha - v rámci  panvičky alebo varené/ pečene zvlášť: 4 hrnčeky fialových zemiakov/ batátov/ hokkiado tekvice / kvaky 

Príprava:

  1. Fenikel umyjeme a nakrájame nadrobno (podobne, ako keby sme krájali cibuľu). Pokiaľ namiesto neho používame petržlen, tak ten umyjeme, ošúpeme a nastrúhame nahrubo.
  2. Mäso nakrájame na menšie kúsky (také "na vidličku")
  3. Zemiaky nakrájame na kocky. Radšej používam fialové - majú extra antioxidanty. Pokiaľ sa zemiakom vyhýbaš, môžeš namiesto nich použiť maslovú tekvicu (len ju pridaj neskôr či upeč zvlášť). Môžeš ich aj úplne vynechať - ja by som v tomto prípade pridala ešte trošku zelenej fazuľky navyše.
  4. Vo woku alebo veľkej panvici zohrejeme na strednom plameni 1 PL prepusteného masla. Pridáme mäso a nastrúhaný petržlen (alebo fenikel na drobno). Opekáme, kým sa mäso zatiahne z každej strany - cca 5 min. Pridáme zemiaky a zmes jemne osolíme.
  5. Panvičku prikryjeme a necháme dusiť 5-7 min. 
  6. Následne pridáme k zmesi mrazené zelené fazuľky (u nás doma preferujeme krájané). Prikryjeme a dusíme ďalších 5 min. Po 5 min odkryjeme a za občasného miešania restujeme, kým sa odparí prebytočná voda (tak 5, max 10 min). 
  7. Ak si si vybral/a na zjemnenie mandľovú smotanu, tak medzitým zlej vodu z mandlí. Do výkonného mixéra pridaj opláchnuté mandle, 1/3 hrnčeka vody, 2 PL citrónovej šťavy a 1/2 čl himalájskej soli. Vymixuj úplne do jemna. Vznikne ti výborná hustá "kyslá smotana" (vôbec nie je potrebné ju cediť). Je skvelá všade tam, kde by si normálne použil/a kyslú smotanu. Na záverečné zjemnenie polievok, do nátierok, dipov atď. 
  8. V tomto momente nás čaká už len záverečné dochutenie panvičky. Stíš plameň na minimum. Do zmesi pridaj smotanu (buď mandľovú alebo tuhú časť z kokosového mlieka), nasekaný kôpor (alebo sušený) a postupne pridávaj citrónovú šťavu. Podľa chuti ešte dosoľ a uži si úžasné jedlo :). 

Nutričné info a TIPY:

  • Ešte raz pripomeniem, že zemiaky sú voliteľné. U nás doma ich moji chlapci majú veľmi radi... a ja tiež (aj keď v maličkom množstve). Panvička je však skvelá aj bez nich, alebo z tekvice. Pri použití tekvice je však dôležité ju pridať, až keď je mäso takmer hotové - aby sa nerozvarila. 
  • Množstvo je na 4 "ženské porcie". Môjmu manželovi by to bolo tak na 2, max 3. Naopak, deťom aj na 8. 
  • Pre vegetariánov je možné nahradiť mäso vopred uvarenou fazuľou. Vyberala by som bielu, resp. podľa tolerancie strukovín.
  • Namiesto zelených fazuliek je táto panvička úžasná aj so špargľou. Akurát ju pridávame neskôr - aby si zachovala chrumkavosť. Varianta so špargľou namiesto fazuliek je perfeknná aj v šestonedelí. 

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů


Pozývam ťa na môj blog

Tu môžeš vidieť najnovšie články (začítaj sa popri čakaní kým sa dovarí polievka/ dopečie koláčik/...)