Raňajky
Mandľové sušienky
- 6 porcií
- 10 min. príprava
- 20 min. pečenie
Sušienky, ktoré chutia asi fakt každému (testované na viacerých deťoch - a ako vieš, tie sú vždy úprimné :)). Sú chrumkavé, sladké tak akurát, voňajú jemne po škorici a nikto by o nich netipoval, že sú "zdravé". Ja osobne si ich veľmi rada doprajem aj na raňajky, alebo ako dezert po hlavnom jedle. Ale POZOR!!! Sú mimoriadne dobré a fakt reálne hrozí, že bude náročné ich zjesť primerané množstvo :D. Sušienky sú veľmi rovnovážne, čo sa týka hladiny cukru v krvi, zložené z kvalitných surovín a prinášajú dlhodobý pocit sýtosti - preto si ich doprajem aj na raňajky, či ako jedlo na cesty. Sušienky však rozhodne nie sú nízkokalorické a neodporúčam ich zjesť všetky na posedenie ;)).
Ingrediencie:
- 2 hrnčeky mandľovej múky
- 0,5 hrnčeka sekaných mandlí
- 0,5 hrnčeka tapiokového škrobu
- štipka soli
- 1 čl sódy bikarbóny
- 1 čl mletej škorice (voliteľné)
- 1 PL vody
- 8 PL masla alebo kokosového oleja
- 6 PL javorového sirupu alebo medu
Príprava:
- Rúru zapneme na 150°C.
- V miske zmiešame mandľovú múku, sekané mandle, škoricu, tapiokový škrob, soľ a sódu.
- V rajničke roztopíme maslo (alebo kokosový olej), pridáme med (alebo javorový sirup) a vodu.
- Do misky s múkou nalejeme tekutú zmes a dobre premiešame. Vznikne veľmi príjemné cesto.
- Plech na pečenie vystelieme papierom (alebo podložkou) a z cesta tvoríme guličky veľké asi ako pingpongové loptičky, ktoré prstami zatlačíme do tvaru sušienky. Sušienky sa pečením roztečú, takže potrebujeme nechávať medzi nimi trošku väčší priestor. Cesto vyjde cca na 2 plechy.
- Pečieme 15-20 minút.
Moje TIPY:
- Tieto sušienky sú jedným z tých receptov, ktoré mám fakt rada v mraze. Vykúzlia úsmev pri nečakanej návšteve a zachránia uponáhľané ráno. Robím ich teda takmer vždy rovno z dvojnásobnej dávky. Akurát, už som sa poučila a nepečiem ich večer (je takmer nemožné odolať a neochutnať :D).
- Cesto unesie aj 1/4 hrnčeka akejkoľvek ochucujúcej zložky. Môžu to byť rôzne semienka, mak, kvalitné kúsky čokolády. Vyberaj si podľa tolerancie a vedz, že sú úplne donalé aj v klasickej - čistej verzii.
- Ako asi už vieš, milujem mať pár skvelých receptov a hrať sa s nimi. Tento je rozhodne jeden z nich. Takže, pre lieskovo-čokoládové sušienky nahraď 1 hrnček mandľovej múky mletými lieskovými (alebo vlašskými) orechami. Namiesto škorice pridaj karob alebo kakao a pridaj ešte 1/4 hrnčeka kvalitnej čokolády (nalámanej na malé kúsky).
- Výborné sú aj v makovo-citrónovej verzii. Namiesto škorice tento krát pridáme nastrúhanú kôru z citróna a do cesta vmiešame ešte 4 PL celého maku.
- Pri alergii na mandle ich môžeš nahradiť akýmikoľvek inými orechami. Pri alergii na orechy celkovo je možné nahradiť ovsenou múkou (ale budú takto podstatne menej "stabilné" z hľadiska cukru v krvi).
- Sušienky sú skvelé aj v šestonedelí. Mandle sú zvyčajne najlepšie tolerované orechy vôbec. V ajurvéde sa napríklad hrsť mandlí denne zaraďuje do jedálnička žien po pôrode zámerne. Pomáhajú perlistatike čriev, obsahujú vysoké množstvo vit. E, potrebného pre zdravie mozgu a nervovej sústavy - čo je dôležité pre mamku aj bábätko. Vit E je zásadný aj pre zdravie pokožky (teda pozitívny vplyv na strie či akné). Samozrejme, je dôležité najprv otestovať reakciu seba aj bábätka - lebo každý sme individuálny. Takže vyskúšať ráno a vnímať seba aj bábo počas dňa. Kľúčové je aj množstvo. Ako som už spomenula, cca 1 hrsť na deň/ to sú také 3-4 sušienky.
Nejlepší sušenky a super variabilní! Vždycky místo lžíce vody dávám lžíci domácího vanilkového extraktu a pokaždé dělám jiné – s kakaovými boby, se sušenými brusinkami/malinami, kakaové, citrónovo-rozmarýnové, prostě jakékoliv 😉 A rovnou si dávám půlku zamrazit, protože fakt rychle mizí 😄
toto je dlhodoby recept ktory u nas vedie. Cookies musia byt vzdy s dvojnasobnej davky 😀 varianta kakao, a skorica.
Maju len par nevyhod: a to ze su navykove, ze sa samy nedoplnuju do mraziaku 😀 a ze ich musim schovavat pred muzom ;D aby som mala vobec co zamrazit 😀
:D:D tak to si zhrnula úplne presne.
Mozě sa mandlova múka nahradiť kokosovou?
Nebude to fungovať. Kokosová je veľmi savá. Muselo by sa jej použiť máličko (tak 1/4 objemu) a výsledok by bol pravdepodobne suchý. Dá sa ale nahradiť pomixovanými orieškami/ semienkami alebo časť ovsenou múkou.
Ale predá len, tá mandlova múka je dosť drahá, dá sa robit kombinácia jeden hrnček mandľovej a jeden ovsenej múky?
Mary – dá sa. Úplne v pohode výjdu a budú veľmi chutné. Len trošku menej stabilné z hľadiska cukru v krvi. Plus, pridáš tak takto do stravy obilniny. Čo je pre niekoho úplne v poriadku, a pre iných byť nemusí (a mení sa to aj podľa aktuálneho zdravotného stavu organizmu).
Toto manžel zahlásil, že najlepšie sušienky aké som doteraz kedy robila 😄
Jeeej – tak to sa teším. Sú fakt skvelé. Aj u nás majú vždy úspech :).