Dezerty

Vanilkové rožky

  • 2-3 plechy
  • 1 hod príprava +pečenie

Toto je môj úplne prvý recept na vianočné koláčiky. Spája sa s mojimi prvými Vianocmi, v ktoré som sa rozhodla jesť iba jedlo, ktoré je pre moje telo výživné. Veľa som od nich nečakala - úprimne som vlastne dúfala iba v to, že sa "nejako upečú" a úplne nerozpadnú, a tak... 

Výsledok? Najlepšie vanilkové rožky, aké som kedy jedla. Krehké, príjemne sladké a rozplývajúce sa na jazyku. Sú dokonalé. Pečiem ich pred sviatkami aspoň na 3x, pretože prvá várka okamžite zmizne. Deti strážim, aby počkali a nepopálili si pršteky na horúcich rožkoch. Môj muž ich volá "závislosť". Pre mňa sú zas úplnou srdcovkou, s ktorou sa mi spája mnoho. Pripomínajú mi, že ak sa pre niečo rozhodnem a trpezlivo hľadám spôsoby, ako to zvládnuť v ľahkosti, tak VŽDY sa nájde cesta. Neskôr v tehotenstve s Juli sa stali počas mojich ranných nevoľností záchranným jedlom - úžasne chutným, výživným a vždy pripraveným v mraze. Teraz sú neoodeliteľnou súčasťou vianočného pečenia s deťmi. Milujem tú chuť, aj všetko s nimi spojené. Verím, že si ich zamiluješ aj ty :). 

Ingrediencie:

  • 4 hrnčeky mandľovej múky (cca 400g)
  • 2/3 hrnčeka tapiokového škrobu (alebo 2 bezlepkové vanilkové pudingy - iba prášok)
  • 200g masla (max 250g)
  • 4 PL javorového sirupu
  • pár kvapiek vanilkovej esencie
  • štipka soli

Príprava:

  1. Maslo vyberieme z chladničky - necháme chvíľku pri izbovej teplote.
  2. Do misky (alebo rovno na pracovnú dosku) dáme mandľovú múku, tapiokový škrob (alebo vanilkový puding - samozrejme iba prášok) a malinkú štipku soli.
  3. Do stredu tejto zmesi urobíme „dolinku“ a do nej vložíme na kocky nakrájané maslo a javorový sirup.

  4. Vypracujeme cesto. Nádherne sa spojí, aj keď je trošku lepivé. Takto to je v poriadku. Ja dávam najprv cca 200g masla, a podľa potreby pridávam - max 250g. Množstvo záleží aj na tom, ako jemne mletá je mandľová múka. Je dôležité, aby maslo bolo dobre zapracované do cesta a nikde nezostali jeho väčšie kúsky (pri pečení by sa potom rožtek s väčším kúskom masla úplne roztiekol). 

  5. Cesto odložíme na minimálne hodinu do chladničky. (Zalejeme si kávu a prečítame knihu... nemusíme medzitým robiť 3 druhy iného cesta... Toto mi vysvetlil Teo, keď mal 4 roky!).

  6. Z cesta si odštipujeme malé kúsky a tvarujeme ich do „rožkov“. Tvarovanie ide skvelo v dlaniach. Cesto je krehké, ale rožteky z neho vytvarovať zvládneme.

  7. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme do rúry vyhriatej na 180°C na 8-12 minút. Už po ôsmych minútach ich kontrolujeme. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti rožkov, aj od našej rúry. 

  8. Rožky necháme vychladnúť na plechu. Ihneď po upečení sú mimoriadne krehké a rozpadli by sa. Ak ich potrebujete mať obalené v niečom bielom (pre oči) , tak ich ešte teplé na plechu posypeme sušeným kokosovým mliekom. Má jemne nasladlú chuť a tú správnu farbu ;).

     

Pečenie ako rituál

Pečenie týchto rožkov sa stal pre nás v podstate rituál. Vďaka "čaru Vianoc" som postupne pochopila, že rituál môže byť príprava akéhokoľvek jedla. 

V čom je teda rozdiel medzi rituálom a klasickým varením? 

Pri rituáli nejde o výsledok, ani o to, ako "rýchlo" to budeme mať hotové. Ide o celý ten proces, v ktorom si užívame, že môžeme. 

Nutričné TIPY:

  • Tieto rožky bývajú veľmi vhodné pri histamínovej intolerancií.
  • Rovnako skvelé sú aj v šestonedelí.  Mandle sú zvyčajne najlepšie tolerované orechy vôbec. V ajurvéde sa napríklad hrsť mandlí denne zaraďuje do jedálnička žien po pôrode zámerne.  Pomáhajú perlistatike čriev, obsahujú vysoké množstvo vit. E, potrebného pre zdravie mozgu a nervovej sústavy - čo je dôležité pre mamku aj bábätko. Vit. E je zásadný aj pre zdravie pokožky (teda pozitívny vplyv na strie či akné). Samozrejme, je dôležité najprv otestovať reakciu seba aj bábätka - lebo každý sme individuálny. Takže vyskúšať ráno a vnímať seba aj bábo počas dňa. Kľúčové je aj množstvo.

Moje TIPY:

  • Je skvelé si pripraviť naraz viac a zamraziť. Takto máme po ruke zdravé dobroty pre nás aj našich blízkych, či nečakanú návštevu. 
  •  Pokiaľ si z akýchkoľvek dôvodov držíš sacharidy na minime, tak ti tu napíšem aj alternatívny recept, ktorý funguje skvelo. Výsledok je trošku menej krehký, ale niekomu môže vyhovovať dokonca ešte viac:
  •            4,5 hrnčekov mandľovej múky,
  •            4 žĺtky,
  •            200g masla,
  •            4 PL sypkého sladidla (xylitol alebo erythritol)
  •            vanilková esencia, štipka soli

Přidat komentář

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů