Pečivo

Zeleninový
"chlieb"

  • 4 porcie
  • 20 min. príprava
  • 40 min. pečenie

Chlieb zo zeleniny, plný vlákniny? Samozrejme. Tento „chlieb“ je chuťovo niečo medzi klasickou plnkou do mäsa - plninou, slaným koláčom a chlebíkom. Mne veľmi chutí. Inšpirovala som sa receptom od "greenkitchenstories" a trošku ho upravila 🙂 - ubrala sacharidy, vylúčila obilie, mliečne a vysokohistamínové potraviny, pridala listovú zeleninu a vlákninu. Nech je úžasný nielen chuťovo, ale aj nutrične 😉. A najmä, nech si ho môže dovoliť každý.
Pre mňa osobne je to dokonalé jedlo na cesty, do práce, na výlety... a tak.

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky mandľovej múky (alebo mixovaných mandlí)
  • 4 PL psyllium
  • 1 a 1/2 čl jedlej sódy
  • 1 čl soli
  • 1/2 hrnčeka olivového oleja
  • 1/2 hrnčeka vody
  • 3 vajíčka (alebo vegan "vajíčka")
  • 2 hrnčeky nastrúhanej zeleniny (vhodné možnosti: tekvica/ cvikla/ mrkva/ batáty)
  • 4 veľké hrste nasekaných zelených listov (napr. kel/ vňať z cvikly/ kalerábu/ petržlenu/ mrkvy)
  • bylinky (podľa chute... u mňa vyhráva tymián)
  • + posýpka: hrsť nasekaných mandlí + 2PL oleja + 1PL medu + štipka soli

Príprava:

  1. Rúru zapneme na 180°C. Plech na pečenie (cca 20x40 cm) vysteľ papierom na pečenie.
  2. Do misky nasyp múku, psyllium, sódu a soľ. Premiešaj.
  3. Pridaj vajíčka, nastrúhanú zeleninu, vodu a olej. Premiešaj. Postupne pridaj nasekanú listovú zeleninu a bylinky a rukou dobre premiešaj.
  4. Cesto prelož do pripraveného plechu a rukou uhlaď povrch. V druhej miske zmiešaj ingrediencie na posýpku, teda: sekané mandle, med, olej a soľ. Zmesou rovnomerne posyp povrch cesta.
  5. Daj piecť do rúry na 40-45 minút. Čas spoznáš podľa nádherne zlatistého povrchu.

Moje TIPY:

  • Pre vegánsku verziu môžete vajíčka nahradiť vegánskymi vajíčkami - funguje to dobre.
  • Pre verziu bez orieškov môžete mandle nahradiť semienkami (napr. tekvicové...) alebo bezlepkovými ovsenými vločkami či otrubami (pri použití ovsa stačí dať 2 pl psyllia). Semienka aj vločky je potrebné najemno pomixovať.
  • Chlebík je taký variabilný, že si ho skutočne môže dovoliť takmer každý :). Aj pri histamínovej intolerancii, aj mamička v šestonedelí.
  1. Michaela Plíšková píše:

    Výborný „chlebík“! Jen jsem špatně promíchala posypku, takže někde to bylo moc sladké po medu a to synovi nechutnalo.

    • lea.slampiakova@gmail.com píše:

      Hmm.. to je super poznámka, ze je dôležité to dobre premiešať. Pripadne pridať najprv medu len trošičku . A nájsť si ten svoj „perfektný balans“.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů