Dezerty
Pekanový koláč
- 8 - 12 porcií (podľa toho, aké kúsky krájaš)
- 30 min. príprava
- 30 min. pečenie
Toto je do tejto chvíle najsladší koláč, aký medzi mojimi receptami na dezerty nájdeš 🙂 . Chutí dokonalo . Recept je jednoduchý (v zmysle, že sa takmer nedá pokaziť - môj manžel to nazýva "blbovzdorný" :D). Najväčší problém pri tomto koláči je si ustriehnuť množstvo. Zasa raz, ako pri mnohých mojich koláčikoch - nikto by ho netipoval na zdravý koláč, čiže odporúčam aj pre návštevy atď. Je podľa mňa aj veľmi praktický na cesty (netrúsi sa, drží si tvar a vydrží chvíľu aj mimo chladničky). Je fakt úžasný.
Príprava zaberie síce trošku viac času (zašpiníme mixér aj misku - a to je už na mňa dosť :D), ale každé sústo za to stojí ;). Množstvo je na okrúhlu formu, alebo menší hranatý plech, ak by si chcel/a piecť koláčik na veľký plech, tak zdvojnásob množstvo ingrediencií aj pri korpuse aj pri plnke (čo mimochodom vrelo odporúčam).
Ingrediencie na korpus:
- 2 hrnčeky mandľovej múky
- 1/2 hrnčeka kokosovej múky
- štipka soli
- 1/3 hrnčeka kokosového oleja
- 4 PL javorového sirupu (pre verziu bez cukru nahraď kokosovým olejom)
Ingrediencie na plnku:
- 3 hrnčeky pekanových orechov (alebo aj vlašských)
- 3 vajíčka
- 3/4 hrnčeka mäkkých datlí (medjoul sú výborné)
- 3/4 hrnčeka javorového sirupu
- 2 PL kokosového oleja/ rozpusteného masla
- 1 PL vanilkového extraktu/ mletej vanilky
- 1/8 čl soli
Príprava:
- Rúru predhrejeme na 180°C.
- Do väčšej misky dáme ingrediencie na cesto. Premiešame najprv vidličkou a potom rukou.
- Formu na pečenie vymažeme kokosovým olejom a vysypeme mandľovou múkou.
- Cesto nadrobíme do formy a rukou utlačíme.
- Dáme piecť na 13 min.
- Medzitým, kým sa pečie korpus, si pripravíme plnku. Do nádoby vysokorýchlostného mixéra dáme vajcia, datle, javorový sirup, kokosový olej/ maslo, vanilku a soľ. Mixujeme 2 až 3 minúty alebo do hladka. Ak nemáme vysokorýchlostný mixér, môžeme zmes vymixovať v miske ponorným mixérom.
- Na predpripravený korpus poukladáme cca 2 a ½ šálky opečených pekanových orechov. Zvyšné pekanové orechy si odložíme na zdobenie.
- Vymixovanú datlovú plnku nalejeme na pekanové orechy, potom jemne potrasieme plechom, aby sa náplň rovnomerne rozložila.
- Teraz ozdobíme vrch koláča zvyšnými pekanovými orechmi a dáme piecť na asi 30 minút, alebo kým stred koláča nestuhne. Pred krájaním a podávaním necháme aspoň hodinu vychladnúť.
- Prajem vám dobrú chuť a úprimne závidím tú vôňu pri pečení a tú chuť prvého sústa :).
Moje TIPY do kuchyne:
- Skutočne odporúčam vydržať pred krájaním a podávaním, až kým koláčik vychladne, nech majú chute čas sa prepojiť a konzistencia spevnieť.
- Koláčik skladujeme v chladničke (vydrží tam 4-5 dní), pri izbovej teplote ho nenechávajme dlhšie než 2 hodiny.
- Je skvelé si pripraviť naraz viac a zamraziť. Takto máme po ruke zdravé dobroty pre nás aj našich blízkych, či nečakanú návštevu. V ideálnom prípade rozmrazíme cez noc v chladničke. V menej ideálnom (ktorý sa mi deje často :D), dáme vyhrievať rúru a pár kúskov koláča do nej vložíme. Takto sa rozmrazí za 10-15 min - čo je pri nečakanej návšteve alebo rýchlom ráne dosť kľúčové.
- Pokiaľ by si mal/a chuť sa s koláčikom ešte vyhrať, tak na trošku vyšší level ho posunie, ak pekany vopred upečieš v rúre. Ja to nerobím (lebo chutí i tak dokonalo a rada šetrím svoj čas aj čas pečenia orechov), ale dobrý kuchár, ktorému ide o maximalizáciu chuťového pôžitku, by to takto urobil. V tomto prípade najprv rúru predhrej na 180°C. Pekanové orechy rozprestri na papierom na pečenie vystlaný plech a opekaj cca 10-12 minút. Ale celý čas kontroluj! Stačí chvíľka navyše a budú na uhlík. Vyber z rúry a nechaj mierne vychladnúť. Rúru nechaj zapnutú - pôjde do nej korpus :).
Nutričné TIPY:
- Úplne prvý tip - ja si s čistým svedomím tento koláčik doprajem aj na raňajky :). Doplním ho o porciu čučoriedok či pečené jabĺčko a užijem si ho. Každé sústo mi robí radosť - a radosť je jedna z najdôležitejších ingrediencií pre dlhovekosť v zdraví :).
- Miesto pekanov môžeš použiť vlašské orechy, sú si chuťovo, štruktúrou aj výzorom veľmi podobné a sú lokálne. Samozrejme, ak netoleruješ ani pekany ani vlašáky, použi oriešky, aké toleruješ.
- Ešte poznámka k pekanovým orechom - bývajú tolerované lepšie ako vlašké orechy. Vlašské orechy majú najvyšší pomer omega 3, čo je skvelá správa - sú super zdravé (ak ich človek toleruje), ale zároveň super nestabilné. Vo všeobecnosti je všetky orechy (okrem kokosového orecha) ideálne tepelne upravovať do teploty 150°C, pri vlašských orechoch a semienkach je dodržanie nízkych teplôt ešte dôležitejšie.
Úžasný koláč a je fakt sladký. Takže do těsta nedávám javorový sirup, z náplně nám to bohatě stačí. Přemýšlím, že ho udělám na Vánoce jako „cukroví“ – nakrájím na malinké kostičky s oříškem a bude to boží 😉