Dezerty

Pekanový koláč

  • 8 - 12 porcií (podľa toho, aké kúsky krájaš)
  • 30 min. príprava
  • 30 min. pečenie

Toto je do tejto chvíle najsladší koláč, aký medzi mojimi receptami na dezerty nájdeš 🙂 . Chutí dokonalo 💛.  Recept je jednoduchý (v zmysle, že sa takmer nedá pokaziť - môj manžel to nazýva "blbovzdorný" :D). Najväčší problém pri tomto koláči je si ustriehnuť množstvo. Zasa raz, ako pri mnohých mojich koláčikoch - nikto by ho netipoval na zdravý koláč, čiže odporúčam aj pre návštevy atď. Je podľa mňa aj veľmi praktický na cesty (netrúsi sa, drží si tvar a vydrží chvíľu aj mimo chladničky). Je proste úžasný. 

Príprava zaberie síce trošku viac času (zašpiníme mixér aj misku - a to je už na mňa dosť :D), ale každé sústo za to stojí ;). Množstvo je na okrúhlu formu, alebo menší hranatý plech, ak by si chcel/a piecť koláčik na veľký plech tak zdvojnásob množstvo ingrediencií aj pri korpuse aj pri plnke (čo mimochodom vrelo odporúčam). 

Ingrediencie na korpus:

  • 2 hrnčeky mandľová múka 
  • 1/2 hrnčeka kokosová múka
  • štipka soli
  • 1/3 hrnčeka kokosového oleja
  • 4 PL javorového sirupu (pre verziu bez cukru nahraď kokosovým olejom)

Ingrediencie na plnku:

  • 3 hrnčeky pekanové orechy (alebo aj vlašské)
  • 3 vajíčka
  • 3/4 hrnčeka mäkkých ďatlí (medjoul sú výborné)
  • 3/4 hrnčeka javorového sirupu
  • 2 PL kokosového oleja/ rozpusteného masla
  • 1 PL vanilkového extraktu/ mletej vanilky
  • 1/8 čl soli

Príprava:

  1. Rúru predhrejeme na 180°C.
  2. Do väčšej misky dáme ingrediencie na cesto. Premiešame najprv vidličkou a potom rukou. 
  3. Formu na pečenie vymažeme kokosovým olejom a vysypeme mandľovou múkou.
  4. Cesto nadrobíme do formy a rukou utlačíme.
  5. Dáme piecť na 13 min.
  6. Medzitým, kým sa pečie korpus, si pripravíme plnku. Do nádoby vysokorýchlostného mixéra dáme vajcia, datle, javorový sirup, kokosový olej/ maslo, vanilku a soľ. Mixujeme 2 až 3 minúty alebo do hladka. Ak nemáme vysokorýchlostný mixér, môžeme zmes vymixovať v miske ponorným mixérom. 
  7. Na predpripravený korpus poukladáme cca 2 ½ šálky opečených pekanových orechov. Zvyšné pekanové orechy si odložíme na zdobenie.
  8. Vymixovanú datlovú plnku nalejeme na pekanové orechy, potom jemne potrasieme plechom, aby sa náplň rovnomerne rozložila. 
  9. Teraz ozdobíme vrch koláča zvyšnými pekanovými orechmi a dáme piecť na asi 30 minút, alebo kým stred koláča nestuhne. Pred krájaním a podávaním necháme aspoň hodinu vychladnúť.
  10. Prajem vám dobrú chuť, a úprimne závidím tú vôňu pri pečení a tú chuť prvého sústa :).

Moje TIPY do kuchyne:

  • Skutočne odporúčam vydržať pred krájaním a podávaním, až kým koláčik vychladne, nech majú chute čas sa prepojiť a konzistencia spevnieť.
  • Koláčik skladujeme v chladničke (vydrží tam 4-5 dní), pri izbovej teplote ho nenechávajme dlhšie než 2 hodiny.
  • Je skvelé si pripraviť naraz viac a zamraziť. Takto máme po ruke zdravé dobroty pre nás aj našich blízkych, či nečakanú návštevu. V ideálnom prípade rozmrazíme cez noc v chladničke. V menej ideálnom (ktorý sa mi deje často :D), dáme vyhrievať rúru a pár kúskov koláča do nej vložíme. Takto sa rozmrazí za 10-15 min - čo je pri nečakanej návšteve alebo rýchlom ráne dosť kľúčové.
  • Pokiaľ by si mal/a chuť sa s koláčikom ešte vyhrať, tak na trošku vyšší level ho posunie, ak pekany vopred upečieš v rúre. Ja to nerobím (lebo chutí i tak dokonalo a rada šetrím svoj čas aj čas pečenia orechov), ale dobrý kuchár, ktorému ide o maximalizáciu chuťového pôžitku, by to takto urobil. V tomto prípade najprv rúru predhrej na 180°C. Pekanové orechy rozprestri na papierom na pečenie vystlaný plech a opekaj cca 10-12 minút. Ale celý čas kontroluj! Stačí chvíľka navyše a budú na uhlík. Vyber z rúry a nechaj mierne vychladnúť. Rúru nechaj zapnutú - pôjde do nej korpus :).

Nutričné TIPY:

  • Úplne prvý tip - ja si s čistým svedomím tento koláčik dopriavam aj na raňajky :). Doplním ho o porciu čučoriedok či pečené jabĺčko a užijem si ho. Každé sústo mi robí radosť - a radosť je jedna z najdôležitejších ingrediencií pre dlhovekosť v zdraví :). 
  • Miesto pekanov môžeš použi vlašské orechy, sú si chuťovo, štruktúrou aj výzorom veľmi podobné a sú lokálne. Samozrejme, ak netoleruješ ani pekany ani vlašáky, použi oriešky, aké toleruješ. 
  • Ešte poznámka k pekanovým orechom - bývajú tolerované lepšie ako vlašké orechy. Vlašské orechy majú najvyšší pomer omega 3, čo je skvelá správa - sú super zdravé (ak ich človek toleruje), a zároveň super nestabilné. Vo všeobecnosti je všetky orechy (okrem kokosového orecha) ideálne tepelne upravovať do teploty 150C, pri vlašských orechoch a semienkach je dodržanie nízkych teplôt ešte dôležitejšie. 

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů