Miesto kde sa jedlo stáva liekom

Tabuľka potravín - podľa stráviteľnosti a tolerancie


V tomto článku ti chcem ponúknuť jemný nadhľad. Konkrétne, v kurze kurze, už v 3-tej lekcii otváram tému hranice a limity. Veľmi jemne sa ňou snažím človeka viesť k vnímaniu signálov jeho tela. Som totiž celou svojou bytosťou presvedčená, že nič ako "univerzálne správna strava" neexistuje. Ako ľudia sme veľmi individuálny, a na to, čo je skutočne zdravé jedlo pre Teba vplýva mnoho faktorov. Napríklad stav mikrobiómu, vitalita pečene a žlčníka, sacharidová tolerancia, metabolické zdravie či stav imunitného systému. V tele je všetko so všetkým úzko prepojené - a preto je vplyv medzi stravou a zdravím ako cesta po obojsmernej diaľnici (silný, a oboma smermi! strava vplýva na zdravie a zároveň aktuálny zdravotný stav vplýva na našu schopnosť tráviť potravu). 

Preto verím tomu, že zmeny v starvovaní by mali byť jemné, udržateľné a múdre. V ideálnom prípade postupné - pričom prvý krok je jednoznačne rovnováha cukru v krvi. Venujem jej celých 8 týždňov plných informácií, úloh aj hier. 

Lenže, často krát to nestačí. Len málo kto dokáže efektívne tráviť tak široké mnoťstvo potravín, aké je dnes dostupné v obchodných sieťach. O niektorých vzájomných kombináciách ani nehovorím. Práve preto som vytvorila tento zoznam - ktorý môže slúžiť ako opora pre ľudí, ktorí cítia, že potrebujú v strave výraznejšie zmeny. 

Nájdeš tu zoznam potravín,  ktoré sú z danej kategórie akoby najvhodnejšie. Zoznam je pomerne univerzálny. V praxi neexistuje asi ani jedna potravina, ktorá je naozaj vhodná a zdravá pre každého (lebo organizmus človeka fakt môže byť citlivý napr. aj na jablko, vajíčko či mrkvu a pod.). Zároveň však, tu sú vymenované potraviny, ktoré sú pre mnoho ľudí v našej zemepisnej šírke veľmi vhodné. S čím súvisí aj udržateľnosť a staranie sa o svoje životné prostredie (lebo veď to naše telo potrebuje bývať na tejto zemi...).

Zoznam je ešte delený na 2 úrovne. V stĺpčeku vpravo sú potraviny, ktoré sú zdravé a zároveň je potrebné ich konzumovať vedome – teda v súlade so svojím telom. Ako príklad uvediem strukoviny. Namočené a správne uvarené strukoviny môžu byť pre mnohých výživnou potravou. Pokiaľ ťa však po nich nafukuje, tak v stave, v ktorom sa TERAZ TVOJE telo nachádza, pre teba vhodné nie sú. Ďalšími príkladmi sú orechy, mliečne produkty, semienka či avokádo. Sú to chutné a veľmi výživné potraviny. Ale, kto má na nich alergiu či intoleranciu, tak nebudú pre neho vhodné. Inými slovami - všetky potraviny v zozname sú zdravé a výživné. Pri delení surovín na „vhodné“ a konzumovať vedome som brala do úvahy asi všetky hľadiská, ktoré poznám. Teda zloženie (pri tukoch napr. aj stráviteľnosť vzhľadom k dĺžke chemického reťazca), obsah amínov (napr. histamínu), fytátov, oxalátov, salycitátov, štruktúra zložených sacharidov (oligo/ poly...) aj mnohé iné.

V kurze sa postupne učíme komunikovať so svojím telom na jemnejšej úrovni a budeš tak vedieť, ktoré z nich tvojmu telu slúžia viac a ktoré menej. Zároveň sa ti budú odkrývať testy a iné nástroje, ktoré ti s tým pomôžu. Pokiaľ si momentálne v zdravotnom stave, ktorý je podľa teba akútny, tak si dohodni konzultáciu a prejdeme si stravu individuálne, podľa tvojich potrieb. V praxi väčšine ľudí prospieva väčšina druhov potravín v tejto tabuľke (len skutočne málo kto (a väčšinou len na obdobie, keď je telo v akútnej fáze) netoleruje celý stĺpec vpravo).

*Konzultácie ponúkam primátne  účastníkom kurzu (šetrí to mne čas a tebe financie – a to výrazne 🙂 ). Pokiaľ to fakt cítiš viac na individuálne stretnutie - napíš mi najprv mail s popisom svojho zdravotného stavu a dôvodov. 

*tabuľku som nie náhodou začala písať práve tukmi. Sú na tanieri zásadné z mnohých dôvodov (samozrejme, že pokiaľ má človek akútny problém so žlčníkom, tak si stravu tomu prispôsobí!!!).

Bližšie o tukoch si pozri tu: Tuky - najdôležitejšie informácie pre ich použitie v praxi

V článku nájdeš nie len PREČO sú zásadné, ale aj návod na ich použitie v kuchyni. Pretože napr. kvalitný olivový olej použitý na vyprážanie sa stane pre telo doslova jedom.

Zeleninu som rozdelila na viacero kategórií. Delila som ju na základe toho, aké nutrične dôležité látky sa v nej nachádzajú. V ideálnom prípade je v strave človeka každý deň zastúpené niečo z listovej a bohatej na sulfur. V kurze ideme postupne do detailov aj dôvodov :).

Obilniny a strukoviny sú veľmi individuálne. Ak ťa bližšie zaujíma prečo a aj ako vhodné sú pre teba,tak odpovede nájdeš tu: Obilniny, strukoviny a komplexné sacharidy - Sú pre Teba zdravé alebo nie?

Mliečne produkty sú kontroverzné asi najviac. Problém môže robiť laktóza, kazeín aj histamín. Ovčiebývajú tolerované lepšie ako kravské.

Mäso a vajíčka – ďalšia kontroverzná téma. To najdôležitejšie je asi povedať, že ak ich chceme konzumovať, tak rozhodne v BIO kvalite. V tuku sa ukladajú všetky toxíny, ktorým bol organizmus vystavený (aj v našom a aj v tuku zvierat). Preto BIO je jediná bezpečná voľba. Okrem toxínov je pri bio kvalite aj oveľa lepší pomer omega 3 a omega 6 (veľmi laicky by sa dalo povedať, že bio živočíšne sú protizápalové, zatiaľ čo nebio sú zápalové). Z nutričného hľadiska sú výborným zdrojom mnohých živín (nie len bielkovín) a tie v tabuľke aj veľmi dobre tolerované. Samozrejme, treba ich na tanieri vyvážiť zeleninou (aspoň 2 násobné množstvo – lebo pH) a doplniť tukmi. Zároveň, ja vždy plne rešpektujem rozhodnutie človeka mäso nejesť. Dokonca, verím tomu, že morálne a duchovné dôvody vplývajú na nás ešte viac ako fyzické. Téme mäsa, udržateľnosti, súladu s prírodou a mnohým ďalším sa tiež venujeme v kurze Výživa pre zdravie, štíhlosť a energiu.

Vlákninu na tanieri nespomínam, ale je samozrejmé, že sa na tanieri objavuje – skrz iné potraviny (ovocie, zeleninu, prípadne aj obilniny, orechy a strukoviny). Zároveň viem, že telá niektorých z nás reagujú na vlákninu veľmi citlivo. Návod na to, ako zaradzovať vlákninu postupne a v súlade so svojím telom nájdeš tu: Rozpustná vláknina

Označenie BIO som uviedla len pri tých potravinách, kde verím, že je úplne zásadné ich kupovať v tejto kvalite. Ostatné potraviny kupujeme ideálne v sezóne a rozhodne NIE GMO.

To by bol taký základ. Ešte raz zopakujem, každý sme individuálny a telo každého jedného z nás dobre trávi niečo iné. V tomto momente nehovorím len o diagnostikovaných alergiách a intoleranciách... ale v podstate o pocite, že je niekomu po jedle horšie ako pred ním. Inými slovami, jedlo je v prvom rade energiou pre každú jednu bunku nášho tela. Po jedle by sme sa mali cítiť lepšie ako pred ním. Ak tomu tak nie je, tak je na čase spozornieť. Symptómy ako únava, vyrážky, pocit ťažoby, mentálna hmla, tráviace či kožné problémy, tiky či spazmy, svalové kŕče, zahmlené videnie, svrbenie, výtoky, bolesti, nespavosť, zlé sny a tak ďalej, nie sú normálne. Preto, ak niečo z toho zažívaš, začni venovať viac pozornosti spôsobu, akým tvoje telo s tebou komunikuje.


Mohlo by ťa zaujímať:

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů