Miesto kde sa jedlo stáva liekom

Ako si dopriať skvelú chuť aj podporiť zdravie zároveň.

  • ako sú tvorené recepty
  • prečo ich vedome "skladám" tak ako skladám
  • výber surovín
  • špeciálne značky 😉

Tak. Úplne na začiatok je podľa mňa dôležité, aby si vedel/a, prečo sú recepty tvorené tak ako sú. Som foodie :D. V praxi to znamená, že mám jedlo veľmi rada a zároveň absolútne nie som schopná zjesť niečo, čo mi nechutí. Takže, všetky recepty sú chuťovo veľmi dobré - overené aj návštevami a hlavne pomerne veľkým množstvom detí, ktoré sa bežne stravujú "klasicky". Čiže sú fakt prudko jedlé.

ZÁROVEŇ

som sa postupne stala funkčným nutričným špecialistom. Príbeh, ktorý ma k tomu viedol, je silný a na dlhšie (ak ťa to zaujíma, mrkni na video na tejto stránke). Vďaka (a teraz to myslím skutočne úprimne - veľká vďaka) tomu, že som svoje zdravie na nejaký čas stratila, som sa naučila všetko vo svojom okolí vrátane stravy vnímať úplne inak. 

Strava sa pre mňa stala liekom (tým úplne prvým, ktorý skutočne fungoval a zároveň bol pre mňa najviac uchopiteľným). Na tejto ceste ma viedla úžasná dietologička, nespočetné množstvo kníh a vedeckých článkov a neskôr aj certifikovaný ročný kurz funčkného nutičného špecialistu v USA (so slovo funkčný tam znamená to, že chápem čo a ako v tele funguje - niekto to nazýva "celostný"). 

"Pre mňa to nikdy nie je buď - alebo.

Milujem svoje telo - je to môj domov.

Milujem výborné jedlo - je to pôžitok.

Vždy je to oboje: skvelá CHUŤ aj ZDRAVIE.

Všetky recepty, ktoré tu nájdeš, sú teda:

  • výlučne z prirodzených surovín  (takých, aké nám poskytuje naša matka Zem).
  • poskytujúce rovnováhu cukru v krvi - to znamená, že poskytujú stabilnú úroveň energie, "nehrajú sa zbytočne s hormónami" a teda nebudeš po nich zažívať návaly vlčieho hladu a výrazne prispievajú k optimalizácii hmotnosti. Zámerne sa vyhýbam pomenovaniu "low carb" (nízkosacharidové), pretože to, čo je v skutočnosti "low" znamená pre každého niečo iné.  
  • bez rafinovaného cukru (aj všetkých jeho skrytých názvov). Ak obsahujú sladidlo, tak je to kvalitné sladidlo a celkovo v zložení pomerne dobre vykompenzované tukmi, vlákninou, prípadne aj bielkovinami.
  • rešpektujúce tráviace procesy v zmysle, že kombinácie surovín, ktoré používam, sú zvyčajne veľmi dobre stráviteľné a teda nevytvárajú v tele zápalovú reakciu. 
  • bez lepku. V tejto chvíli k tomu napíšem len toľko, že vyradením lepku zo stravy nie je možné, aby človek o niečo prišiel (snáď okrem návykovosti, ktorú vytvára). Inými slovami, bezlepkové obilniny poskytujú minimálne rovnako širokú škálu nutričných látok ako tie lepkové. Lepok je najťažšie stráviteľná bielkovina a pokiaľ má človek čo i len trošičku oslabené tenké črievko alebo rovnováhu mikrobiómu, tak lepok vytvára v tele obrovskú škálu nežiaducich procesov.
  • s vedome vybranými surovinami, ktoré sú najmenej dráždivé a zároveň s čo najvyššou nutričnou hodnotou. Ako príklad uvediem zeleninu. Používam takmer všetky druhy, a predsa niektoré zaraďujem úplne naschával. Napr. brokolicové klíčky, tmavú listovú zeleninu, ale aj špargľu - viď sekciu funkčné info. 

To by bol taký základ. Navyše, každý je individuálny, a telo každého jedného z nás dobre trávi niečo iné. V tomto momente nehovorím len o diagnostikovaných alergiách a intoleranciách... ale v podstate o pocite, že je niekomu po jedle horšie ako pred ním. 

Inými slovami, jedlo je v prvom rade energiou pre každú jednu bunku nášho tela. Po jedle by sme sa mali cítiť lepšie ako pred ním. Ak tomu tak nie je, tak je na čase spozornieť. Symptómy ako únava, vyrážky, pocit ťažoby, mentálna hmla, tráviace či kožné problémy, tiky či spazmy, svalové kŕče, zahmlené videnie, svrbenie, výtoky, bolesti, nespavosť, zlé sny a tak ďalej nie sú normálne. Preto ak niečo z toho zažívaš, začni venovať viac pozornosti spôsobu, akým tvoje telo s tebou komunikuje. 

V praxi to znamená, že vo všetkých mojich receptoch primárne využívam ľahko stráviteľné a nutrične bohaté suroviny. Recepty budem postupne označovať štítkami ako "nízko- histamínové"/ "bez oxalátov"/ "bez laktózy"/ "low foodmap" a tak ďalej (je to v procese tvorby stránky). Nateraz - a to je veľmi dôležité - pred uvarením si prečítaj nutričné info dole, pod receptom. Prezradí ti mnoho.

Špeciálna značka *

Touto značkou označujem recepty, ktoré sú nutrične fakt v podstate dokonalé. To znamená s minimom alebo žiadnym pridaným cukrom, bez dráždivých látok + s rešpektujúcimi spôsobmi úpravy jedla tak, aby bola každá použitá surovina pre telo čo najväčším prínosom. V praxi to znamená napr. to, že orechy sú najprv namáčané a neskôr len sušené. Ako sladidlo je použitá max 1 čajová lyžička medu alebo javorového sirupu (aj to skôr výnimočne) na porciu. Chcem však zdôrazniť, že všetky recepty na týchto stránkach s čistým svedomím označujem ako "veľmi zdravé". Tie s * sú akoby nadstavba, prípadne ideál pre ľudí, ktorých telíčka skutočne v danom momente potrebujú špeciálnu starostlivosť. 

Toľko na úvod. Pokiaľ ti napadne akákoľvek otázka, vďačne odpoviem v komenároch.

S láskou, Lea


Mohlo by ťa zaujímať:

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů