Hlavné jedlá
Šošovicové burgre
“best burgers you have ever made”
- 2-4 porcie
- 20 min. príprava
- 25 + 20 min. varenie
Recept na tieto burgre je úplne základný. Jeho kúzlo je v tom, že burgre majú veľmi dobrú konzistenciu – dobre držia, nerozpadávajú sa a zároveň nie sú suché. Inými slovami, je dobré ponechať tento pomer, pričom sa môžeme pohrať s koreninami, pridať syr alebo vymeniť druh zeleniny za iný (tento kúzelný pomer som našla na stránke https://kitchenette.cz/ - vrelo ju odporúčam ;)).
Cieľom tu nie je „napodobniť“ chuť mäsa – skôr si rozšíriť obzory v tom, aké chutné strukoviny a zelenina môžu byť ;).
Ingrediencie
- 0,5 hrnčeka červenej šošovice
- 1 hrnček vody
- 1 stredná mrkva
- 1 vajíčko
- veľká hrsť petržlenovej vňate
- štedrá štipka soli
- 0,5 hrnčeka mixovaných ovsených vločiek (alebo strúhanky alebo múky z červenej šošovice)
- olivový olej
Príprava:
-
Ak tento recept plánujeme, je dobré šošovicu vopred namočiť. Uvoľnia sa z nej antinutričné látky. Bude ľahšie stráviteľná a výživnejšia zároveň. Pri červenej šošovici však môžeme tento krok vynechať.
- Mrkvu nastrúhame na hrubo.
- Do woku dáme trošku olivového oleja a popražíme na ňom nastrúhanú mrku.
- Pridáme červenú šošovicu (ak sme ju namáčali, tak vodu v ktorej stála vylejeme) a hrnček čistej vody. Zmes osolíme a na jemnom plameni varíme cca 20 minút.
- K jemne vychladnutej zmesi pridáme vajíčko, nasekanú petržlenovú vňať a ¼ hrnčeka ovsených vločiek. Malo by nám vzniknúť cesto, ktoré dokážeme vytvarovať do tvaru burgra. Ak je príliš riedke, pridáme ešte trochu vločiek.
- Z cesta v rukách vytvarujeme burger a obalíme v ovsených vločkách.
- Takto obalené burgre opekáme z oboch strán na rozpálenom olivovom oleji. Otáčamae ich keď sú nádherne churmkavé a zlato-hnedé.
- Vyberáme ich na tanier vystlaný kuchynskými utierkami, ktoré „odsajú“ prebytočný olej.
Moje TIPY do kuchyne:
- Hamburger je vlastne typické „zážitkové jedlo“. Je dovolené ho jesť rukami, byť špinavý a vyskladať si „ten svoj“. Takže k týmto burgrom sú u nás na stole nachystané:
- obľúbené dipy
- kapustový chrumkáčik
- plátky obľúbeného syra (ktoré ak položíme na burgre ihneď po upečení, tak sa nádherne roztečú)
- mrkvové tortilly alebo keto žemličky
- pečené zeleninové hranolky
Pridať komentár
Pozývam ťa na môj blog
Tu môžeš vidieť najnovšie články (začítaj sa popri čakaní kým sa dovarí polievka/ dopečie koláčik/...)
Jej, hláška môjho manžela sa dostala do popisu 😊 best burgers you have ever made”