Hlavné jedlá

Šošovicové burgre

“best burgers you have ever made”

  • 2-4 porcie
  • 20 min. príprava
  • 25 + 20 min. varenie

Recept na tieto burgre je úplne základný. Jeho kúzlo je v tom, že burgre majú veľmi dobrú konzistenciu – dobre držia, nerozpadávajú sa a zároveň nie sú suché. Inými slovami, je dobré ponechať tento pomer, pričom sa môžeme pohrať s koreninami, pridať syr alebo vymeniť druh zeleniny za iný (tento kúzelný pomer som našla na stránke https://kitchenette.cz/ - vrelo ju odporúčam ;)).

Cieľom tu nie je „napodobniť“ chuť mäsa – skôr si rozšíriť obzory v tom, aké chutné strukoviny a zelenina môžu byť ;). 

Ingrediencie

  • 0,5 hrnčeka červenej šošovice
  • 1 hrnček vody
  •  1 stredná mrkva
  •  1 vajíčko
  •  veľká hrsť petržlenovej vňate
  •  štedrá štipka soli
  •  0,5 hrnčeka mixovaných ovsených vločiek (alebo strúhanky alebo múky z červenej šošovice)
  •  olivový olej

Príprava:

  1. Ak tento recept plánujeme, je dobré šošovicu vopred namočiť. Uvoľnia sa z nej antinutričné látky. Bude ľahšie stráviteľná a výživnejšia zároveň. Pri červenej šošovici však môžeme tento krok vynechať.

  2. Mrkvu nastrúhame na hrubo.
  3. Do woku dáme trošku olivového oleja a popražíme na ňom nastrúhanú mrku.
  4. Pridáme červenú šošovicu (ak sme ju namáčali, tak vodu v ktorej stála vylejeme) a hrnček čistej vody. Zmes osolíme a na jemnom plameni varíme cca 20 minút.
  5. K jemne vychladnutej zmesi pridáme vajíčko, nasekanú petržlenovú vňať a ¼ hrnčeka ovsených vločiek. Malo by nám vzniknúť cesto, ktoré dokážeme vytvarovať do tvaru burgra. Ak je príliš riedke, pridáme ešte trochu vločiek.
  6. Z cesta v rukách vytvarujeme burger a obalíme v ovsených vločkách.
  7. Takto obalené burgre opekáme z oboch strán na rozpálenom olivovom oleji. Otáčamae ich keď sú nádherne churmkavé a zlato-hnedé.
  8. Vyberáme ich na tanier vystlaný kuchynskými utierkami, ktoré „odsajú“ prebytočný olej.

Moje TIPY do kuchyne:

  • Hamburger je vlastne typické „zážitkové jedlo“. Je dovolené ho jesť rukami, byť špinavý a vyskladať si „ten svoj“. Takže k týmto burgrom sú u nás na stole nachystané:
    - obľúbené dipy
    - kapustový chrumkáčik
    - plátky obľúbeného syra (ktoré ak položíme na burgre ihneď po upečení, tak sa nádherne roztečú)
    - mrkvové tortilly alebo keto žemličky
    - pečené zeleninové hranolky 
  1. Mária Murray Svidroňová píše:

    Jej, hláška môjho manžela sa dostala do popisu 😊 best burgers you have ever made”

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů


Pozývam ťa na môj blog

Tu môžeš vidieť najnovšie články (začítaj sa popri čakaní kým sa dovarí polievka/ dopečie koláčik/...)