Hlavné jedlá

Tekvicová panvička s mletým mäsom *

  • 4  porcie
  • 5 min. príprava
  • 20-40 min. varenie

Milujem jedlá z 1 hrnca, resp. panvičky či woku. Sú rýchle, praktické a čo je podľa mňa veľmi paradoxné - tieto jedlá bývajú najchutnejšie. Jednotlivé súroviny sa prepoja a výsledok je proste mňam. Rôzne obdoby takýchto "panvičiek" mávame niekoľkokrát do mesiaca. Táto je v poslednej dobe moja najobľúbenejšia 🙂 

(a doberal si aj môj manžel, ktorý vraj nemá rád tekvicu).

Ingrediencie

  • 1 PL prepusteného masla (ghee)
  • 500g mletého morčacieho
  • 1 väčší koreň petržlenu
  • 4 hrnčeky maslovej tekvice nakrájanej na kocky
  • 1PL rozmarínu
  • 1 plechovka kokosového mlieka
  • 8-10 hrnčekov tmavozelených listov kelu/cvikly/ kalerábu, či ružičiek brokolice
  • soľ

Príprava:

  1. Petržlen dobre umyjeme a nastrúhame nahrubo (môžeme aj ošúpať, ja nezvyknem).

  2. Vo woku zohrejeme na strednom plameni 1 PL prepusteného masla. Pridáme mleté mäso a nastrúhaný petržlen. Opekáme, kým sa mäso zatiahne z každej strany - cca 5 min. Zmes osolíme a pridáme rozmarín.

  3. Panvičku prikryjeme a necháme dusiť 5-10 min.

  4. Medzitým ošúpeme a nakrájame na menšie kocky maslovú tekvicu. Budeme potrebovať tak 1/2 zo strednej tekvice. Jednoduchšie sa pripravuje tá horná časť*. 
  5. Kocky tekvice prihodíme k zmesi. Chvíľku opečieme (1-2 min), zalejeme plechovkou kokosového mlieka a necháme dusiť cca 15 min. Občasne premiešame. Čas závisí od veľkosti kociek - chceme, aby boli mäkké, ale nie na kašu. Ak použijeme celú plechovku koksosového mlieka, je dôležité aby sa stihla nadbytočná tekutina vyvariť. Čo znamená, že v momente, keď tekvica začína mäknúť, je čas zvýšiť plameň. 
  6. Medzitým si pripravíme tmavozelenú listovú zeleninu. Už som asi spomínala, že milujem používať všetky časti zeleniny a minimalizovať odpad. Takže, hodia sa tu listy z cvikly, z kelu, kalerábu, pak choi, brokolice... skutočne čokoľvek (ak máš záhradku, tak plná miska akejkoľvek jedlej zelene, ktorú tvoje telo toleruje). Tvrdšie listy necháme na panvičke 2 min. Jemnučké listy stačí pridať až po odstavení zo zdroja tepla a len premiešať. 

* Inšpiráciu na tento konkrétny recept som našla na stránkach paleosnadno.cz. Lucka je podľa mňa úžasná kuchárka. Recept som akurát "nutrične upravila". Čiže nahradila niektoré druhy zeleniny a mliečne (ak mliečne aj náhodou niekde použijem, tak nikdy nie v kombinácii s mäsom) + jemne doladila pomery (lebo ja vnímam v prvom rade jedlo ako liek). Čo sa týka vyradenia mliečnych - dôvod je asi zrejmý. Čo sa týka zeleniny, je také "nutričné tajomstvo", že rastliny vlastne nechcú byť zjedené ;). V praxi to znamená, že obsahujú rôzne látky, ktoré ich v prírode chránia - napr. preto, aby sa semienka zachovali (ale aj pre rôzne iné dôvody). Niektoré rastlinky sú "agresívnejšie", iné minimálne. Tie agresívne spôsobujú u mnohých ľudí skryté intolerancie (najmä ak nie je črevo v 100% stave). Takže toľko k výberu surovín :). Ďakujem Lucka, za tvoju nekonečnú nápaditosť v kuchyni. 

Moje TIPY:

  • Čo sa týka prípravy tekvice, tak podstatne ľahšie sa šúpe a krája tá horná - "chudá" časť bez jadierok. Ja osobne (vzhľadom k vedome pestovanej pohodlnosti) zvyknem spodky len rozkrojiť, vybrať jadierka a dať do rúry upiecť - na pyré. Potom to používam v recepte na šúľance alebo tortily. Prípadne namiesto zemiakovej kaše. 

Nutričné info a TIPY:

  • množstvo je na 4 "ženské porcie". Môjmu manželovi by to bolo tak na 2, max 3. Naopak, deťom aj na 8. 
  • Namiesto tekvice môžeš použiť batát alebo aj mladý kaleráb, kvaku, či hlúbik z brokolice (ale nie drevnatú časť - len tú jemnú).
  • Pre vegetariánov je možné nahradiť mäso vopred uvarenou fazuľkou. Vyberala by som klasickú hnedú, resp. podľa tolerancie strukovín. 
  1. Andrea píše:

    Mňam, vo verzii s tekvicou je to super. Ale s batátmi to bolo príšerne sladké na môj vkus.

  2. Maru píše:

    Toto jedlo je tak prekvapivo chutne, ze som mala problem odolat dalsej porcii, hoci som uz bola syta 😛 Mnam!

    • lea.slampiakova@gmail.com píše:

      ÁNO, vystihla si to presne. MILUJEM ho. Je rýchle, nesmierne chutné, vyvážené a výživné. Takúto (alebo veľmi podobné) panvičky varím minimálne 1x do týždňa :).

  3. Kika píše:

    Mňam, mňam, mňam …milujem toto jedlo 😀 Akurát som doma žiadne zelené listy nemala tak som dala na malinké kúsky ružičky brokolice, nech sa tam niečo zelená 🙂 A tekvicu som miesto maslovej dala hokaido tak som ešte trošku v závere prisolila. VYNIKAJÚCE !!!

    • lea.slampiakova@gmail.com píše:

      Áno, úplne súzniem. Aj u nás je obľúbené. No a s brokolicou – to je super nápad. Poznám viacero ľudí, korí neznášajú „povednuté listy“ – a tá brokolica to nádherne a chutne vyrieši. Nutrične poskytne všetko čo tmavo-zelená listová zelenina a ešte extra sulfur navyše. Čo sa týka tekvice, hokkaido mám ešte radšej ako maslovú, len tu v USA býva hokkaido dostať len pár týždňov v roku.

  4. Mária Murray Svidroňová píše:

    Až teraz mi došlo, že pri predošlých komentároch som mohla písať, že robím vegetariánske verzie, lebo doma mäso nejeme 😂 verzia s fazuľou mňam, akurát tie tmavozelene listy do toho nie, fest mi to nepasuje, že oni sa tak jemne sparia a už nie sú chrumkavé. Radšej som ich dávam ako prílohu, resp do šalátu rovno. Tu chcem aj pochváliť, že dresingy v e-booku sú skvelé, ten s medom u nás vyhráva 😊

    • lea.slampiakova@gmail.com píše:

      Mary, ďakujem za tip za verziu s fazuľou :). Zvädnuté zelené listy… ja neviem prečo, ja ich mám veľmi rada :D. Asi som v tomto čudná, ale mne úplne vyhovuje ešte aj tá konzistencia. Aj keď je pravda, že moje deti ich poctivo všetky vyberú do môjho taniera – čiže určite je možné ich proste vynechať. A presne ako píšeš – buď doplniť šalátik alebo pridať do panvičky brokolicu ako spomenula Kika :).

  5. Michaela Plíšková píše:

    Moc dobré a jedl se mnou i manžel. Trochu jsem se bála toho kokosového mléka, protože on nemá rád kokos (a dýni taky moc nemusí), ale snědl a řekl, že to bylo dobré 😉

    • lea.slampiakova@gmail.com píše:

      Kokosové mlieko – to je taká zázračná surovina. Ja síce kokos mám rada, ale iba v sladkých jedlách. V slaných mi dokonca vadí aj keď sa použije kokosový olej.. úplne to tam cítim. O kokosovej múke ani nehovoriac. Do koláča áno, do slaného pečiva ani trošku… A predsa, kokosové mlieko je tak jemné, krémové… úplne všade ho môžem. (Aj keď, pravda je, že som dlho nemala odvahu ho vyskúšať. Až tu v USA, keď sme sa sťahovali do ďalšieho domu a k nám prišla kamoška Američanka, s tým že mi postráži deti a uvarí večeru – aby som mohla vybaľovať. Robila polievku a na záver dala kokosové mlieko. Opýtala som sa, či ho má rada a ona že „everything taste so much better with coconut milk“. Tak som ostala fest prekvapená – a mala pravdu :).

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


Pozývam ťa na môj blog

Tu môžeš vidieť najnovšie články (začítaj sa popri čakaní kým sa dovarí polievka/ dopečie koláčik/...)