Hlavné jedlá

Tekvicová panvička s mletým mäsom *

  • 4  porcie
  • 5 min. príprava
  • 20-40 min. varenie

Milujem jedlá z 1 hrnca, resp. panvičky či woku. Sú rýchle, praktické a čo je podľa mňa veľmi paradoxné - tieto jedlá bývajú najchutnejšie. Jednotlivé súroviny sa prepoja a výsledok je proste mňam. Rôzne obdoby takýchto "panvičiek" mávame niekoľko krát do mesiaca. Táto je v poslednej dobe moja najobľúbenejšia 🙂 

(a doberal si aj môj manžel, ktorý vraj nemá rád tekvicu).

Ingrediencie

  • 1 PL prepustené maslo (ghee)
  • 500g mleté morčacie 
  • 1 väčší koreň petržlenu
  • 4 hrnčeky maslovej tekvice nakrájanej na kocky
  • 1PL rozmarín
  • 1 plechovka kokosového mlieka
  • 8-10 hrnčekov tmavozelených listov kelu/cvikly/ kalerábu či ružičiek brokolice
  • soľ

Príprava:

  1. Petržlen dobre umyjeme a nastrúhame nahrubo (môžeme aj ošúpať, ja nezvyknem).

  2. Vo woku zohrejeme na strednom plameni 1 PL prepusteného masla. Pridáme mleté mäso a nastrúhaný petržlen. Opekáme, kým s mäso zatiahne z každej strany - cca 5 min. Zmes osolíme a pridáme rozmarín. 3.Panvičku prikryjeme a necháme dusiť 5-10 min.

  3. Medzitým ošúpeme a nakrájame na menšie kocky maslovú tekvicu. Budeme potrebovať tak 1/2 zo strednej tekvice. Jednoduchšie sa pripravuje tá horná časť*. 
  4. Kocky tekvice prihodíme k zmesi. Chvíľku opečieme (1-2 min), zalejeme plechovkou kokosového mlieka a necháme dusiť cca 15 min. Občasne premiešame. Čas závisí od veľkosti kociek - chceme aby boli mäkké, ale nie na kašu. Ak použijeme celú plechovku koksosového mlieka, je dôležité aby sa stihla nadbytočná tekutina vyvariť. Čo znamená, že v momente keď tekvica začína mäknúť je čas zvýšiť plameň. 
  5. Medzitým si pripravíme tmavo-zelenú listovú zeleninu. Už som asi spomínala, že milujem používať všetky časti zeleniny a minimalizovať odpad. Takže, hodia sa tu listy z cvikly, z kelu, kalerábu, bok choi, brokolice... proste čokoľvek (ak máš záhradku, tak plná miska akejkoľvek jedlej zelene, ktorú tvoje telo toleruje). Tvrdšie listy necháme na panvičke 2 min. Jemnunké listy stačí pridať až po odstavení zo zdroja tepla a len premiešať. 

* Inšpiráciu na tento konkrétny recept som našla na stránkach paleosnadno.cz. Lucka je podľa mňa úžasná kuchárka. Recept som akurát "nutrične upravila". Čiže nahradila niektoré druhy zeleniny a mliečne (ak mliečne aj náhodou niekde použijem, tak nikdy nie v kombinácii s mäsom) + jemne doladila pomery (lebo ja vnímam v prvom rade jedlo ako liek). Čo sa týka vyradenia mliečnych - dôvod je asi zrejmý. Čo sa týka zeleniny, je také "nutričné tajomstvo", že rastliny vlastne nechcú byť zjedené ;). V praxi to znamená, že obsahujú rôzne látky, ktoré ich v prírode chránia - napr. preto, aby sa semienka zachovali (ale aj pre rôzne iné dôvody). Niektoré rastlinky sú "agresívnejšie", iné minimálne. Tie agresívne spôsobujú u mnohých ľudí skryté intolerancie (najmä ak nie je črevo v 100% stave). Takže toľko k výberu surovín :). Ďakujem Lucka, za tvoju nekonečnú nápaditosť v kuchyni. 

Moje TIPY:

  • Čo sa týka prípravy tekvice, tak podstatne ľahšie sa šúpe a krája tá horná - "chudá" časť bez jadierok. Ja osobne (vzhľadom k vedome pestovanej pohodlnosti) zvyknem spodky len rozkrojiť, vybrať jadierka a dať do rúry upiecť - na pyré. Potom to používam v recepte na šúľance alebo tortily. Prípadne namiesto zemiakovej kaše. 

Nutričné info a TIPY:

  • množstvo je na 4 "ženské porcie". Môjmu manželovi by to bolo tak na 2, max 3. Naopak, deťom aj na 8. 
  • Namiesto tekvice môžeš použiť batát alebo aj mladý kaleráb, kvaku či hlúbik z brokolice (ale nie drevnatú časť - len tú jemnú).
  • Pre vegetariánov je možné nahradiť mäso vopred uvarenou fazuľkou. Vyberala by som klasickú hnedú, resp. podľa tolerancie strukovín. 
  1. Maru píše:

    Toto jedlo je tak prekvapivo chutne, ze som mala problem odolat dalsej porcii, hoci som uz bola syta 😛 Mnam!

    • lea.slampiakova@gmail.com píše:

      ÁNO, vystihla si to presne. MILUJEM ho. Je rýchle, nesmierne chutné, vyvážené a výživné. Takúto (alebo veľmi podobné) panvičky varím minimálne 1x do týždňa :).

  2. Kika píše:

    Mňam, mňam, mňam …milujem toto jedlo 😀 Akurát som doma žiadne zelené listy nemala tak som dala na malinké kúsky ružičky brokolice, nech sa tam niečo zelená 🙂 A tekvicu som miesto maslovej dala hokaido tak som ešte trošku v závere prisolila. VYNIKAJÚCE !!!

    • lea.slampiakova@gmail.com píše:

      Áno, úplne súzniem. Aj u nás je obľúbené. No a s brokolicou – to je super nápad. Poznám viacero ľudí, korí neznášajú „povednuté listy“ – a tá brokolica to nádherne a chutne vyrieši. Nutrične poskytne všetko čo tmavo-zelená listová zelenina a ešte extra sulfur navyše. Čo sa týka tekvice, hokkaido mám ešte radšej ako maslovú, len tu v USA býva hokkaido dostať len pár týždňov v roku.

  3. Mária Murray Svidroňová píše:

    Až teraz mi došlo, že pri predošlých komentároch som mohla písať, že robím vegetariánske verzie, lebo doma mäso nejeme 😂 verzia s fazuľou mňam, akurát tie tmavozelene listy do toho nie, fest mi to nepasuje, že oni sa tak jemne sparia a už nie sú chrumkavé. Radšej som ich dávam ako prílohu, resp do šalátu rovno. Tu chcem aj pochváliť, že dresingy v e-booku sú skvelé, ten s medom u nás vyhráva 😊

    • lea.slampiakova@gmail.com píše:

      Mary, ďakujem za tip za verziu s fazuľou :). Zvädnuté zelené listy… ja neviem prečo, ja ich mám veľmi rada :D. Asi som v tomto čudná, ale mne úplne vyhovuje ešte aj tá konzistencia. Aj keď je pravda, že moje deti ich poctivo všetky vyberú do môjho taniera – čiže určite je možné ich proste vynechať. A presne ako píšeš – buď doplniť šalátik alebo pridať do panvičky brokolicu ako spomenula Kika :).

  4. Michaela Plíšková píše:

    Moc dobré a jedl se mnou i manžel. Trochu jsem se bála toho kokosového mléka, protože on nemá rád kokos (a dýni taky moc nemusí), ale snědl a řekl, že to bylo dobré 😉

    • lea.slampiakova@gmail.com píše:

      Kokosové mlieko – to je taká zázračná surovina. Ja síce kokos mám rada, ale iba v sladkých jedlách. V slaných mi dokonca vadí aj keď sa použije kokosový olej.. úplne to tam cítim. O kokosovej múke ani nehovoriac. Do koláča áno, do slaného pečiva ani trošku… A predsa, kokosové mlieko je tak jemné, krémové… úplne všade ho môžem. (Aj keď, pravda je, že som dlho nemala odvahu ho vyskúšať. Až tu v USA, keď sme sa sťahovali do ďalšieho domu a k nám prišla kamoška Američanka, s tým že mi postráži deti a uvarí večeru – aby som mohla vybaľovať. Robila polievku a na záver dala kokosové mlieko. Opýtala som sa, či ho má rada a ona že „everything taste so much better with coconut milk“. Tak som ostala fest prekvapená – a mala pravdu :).

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů


Pozývam ťa na môj blog

Tu môžeš vidieť najnovšie články (začítaj sa popri čakaní kým sa dovarí polievka/ dopečie koláčik/...)