Hlavné jedlá
Tekvicovo - mandľové šúľance
- 6 - 8 porcií
- 40 min. príprava
- 20 min. varenie
Tieto šúľance sú úplne najobľúbenejším jedlom Tea. Ak by mohol, jedol by ich denne. Jediný problém je, že sú časovo náročnejšie na prípravu. Inak by som ich pokojne jedla viackrát do týždňa aj ja :D. S cestom sa pracuje skvelo, chutia úžasne. Dokonca si dovolím tvrdiť, že lepšie ako klasické zemiakové... lebo predsalen - jemne nasladlá chuť pečenej tekvice a mandlí sú samé o sebe skvelé chute.
Ingrediencie:
- 1 stredná maslová tekvica
- 2 vajíčka
- 2 hrnčeky mandľovej múky
- 1 hrnček tapiokového škrobu
- 1 hrnček maniokovej múky
Na dochutenie
- maslo/ ghee/ kokosový olej
- med/ javorový sirup/ kokosový cukor
- mletý mak/ mleté mandle/ mleté vlašské či lieskové orechy...
Príprava:
- Rúru predhrejeme na 180°C. Tekvicu rozpolíme a vyberieme jadierka. Plech na pečenie si vystelieme papierom. Prekrojenú tekvicu položíme šupkou nahor a pečieme 40 min. Potom ju otočíme a dopečieme ešte 10 min - domäkka. Necháme ju trošku vychladnúť (tento krok si zvyknem urobiť "vopred").
- Vnútro tekvice vydlabeme lyžicou do misky. Pridáme 2 vajíčka a vymixujeme ponorným mixírom do jemnej pasty. Namiesto mixovania ju môžeme aj popučiť pretláčadlom na zemiaky alebo postrúhať na hrubom strúhadle.
- Do zmesi pridáme štipku soli, hrnček mandľovej múky a hrnček tapiokovej múky (čiže škrobu). Vidličkou zamiešame. Začne sa tvoriť cesto. Postupne pridávame mandľovú a maniokovú múku aj tapiokový škrob v rovnakom pomere, podľa konzistencie cesta. Množstvo veľmi závisí od veľkosti tekvice (ale aj od konkrétnej odrody, či dokonca zrelosti - teda od obsahu vody v nej). Vo výsledku nám vznikne krásne vláčne, veľmi jemnunko lepivé cesto - konzistenciou podobné, ale menej lepivé ako klasické "zemiakové".
- Do veľkého hrnca dáme variť osolenú vodu.
- Pracovnú dosku alebo pult si poprášime tapiokovým škrobom. Vezmeme kúsok cesta a začneme ho na doske šúľať do tenkého dlhého slížika. Slížik nakrájame na jednotlivé šúľance. Toto je časovo najnáročnejšia časť prípravy (ale deťom sa celkom páči sa hrať so svojimi vlastnými kúskami cesta).
- Pripravené šúľance vhodíme do vriacej vody. Sú jemnejšie ako klasické, takže dám zopár tipov:
Je dôležité, aby voda vrela jemne, pretože veľké bublinky vody by mohli šúľance "rozbiť". Preto vodu nechám najprv silne zovrieť (aby som videla, že fakt vrie), a potom ju stíšim na minimum. Šúľance do nej postupne nahádžem, jemne drevenou vareškou premiešam - čím zároveň skontrolujem, že nie sú prilepené o dno a následne zvýšim plameň tak, aby voda jemne pobublávala. Po vyplávaní na povrch ich nechávam variť ešte 5-7 minút. Ja osobne zvyknem variť naraz len 1/2, sú oveľa chutnejšie uvarené na čerstvo - takže zvyšok si odkladám buď do chladničky na druhý deň alebo do mrazu. - Kým sa varia, vo woku (alebo rajničke) si roztopíme maslo (alebo ghee alebo kokosový olej). Uvarené šúľance vyberáme dierkovanou naberačkou alebo sitkom (jemne) rovno do roztopeného masla a dobre ich premiešame. Na záver si pridáme podľa chuti med alebo javorový sirup a mletý mak či mleté orechy (vlašské/ mandle/ lieskové).
TIPY do kuchyne:
- Samozrejme, sú dokonalé aj ako príloha k pečenej kačke a červenej kapuste, či s akoukoľvek dobrou omáčkou - ako náhrada cestovín.
- Na sladko sú dokonalé aj s omáčkou z čerstvého ovocia (napr. rozvarené mrazené čučoriedky s troškou kokosového oleja a prípadne trošičkou javorového sirupu) a poliate kešu krémom či kokosovým mliekom.
Nutričné TIPY:
- Tapioková múka je vlastne škrob. To znamená, že to nie je nijako extra výživná surovina a používam ju vždy v receptoch veľmi vedome - čiže fakt len keď je nutné, aby to "držalo". Mám v zásobe ešte aj recept na ňoky, kde namiesto tapiokového škrobu používam psyllium, ale tie nie je možné variť, iba piecť (rozpadajú sa a ešte sú navyše aj slizké), takže ich využívam skôr sporadicky - namiesto cestovín, v slaných jedlách. Predsa len, je to iné ako klasicky varené šúľance ;). Navyše, tapioka býva mimoriadne dobre tolerovaná a šetrná k črievku :).
- Pokiaľ nemáš doma dostatok mandľovej múky, alebo ju netoleruješ, môžeš nahradiť maniokovou múkou. POZOR, nie škrobom. Škrob používame len ako pojivo - aby to držalo pokope a nerozpadlo sa pri varení. Pokiaľ použiješ príliš veľa škrobu, výsledok bude slizský.
- Pri alergii na vaječné bielko môžeš nahradiť 4 žĺtkami.
- Pri alergii na vajíčka, je možné ich vynechať. Aby sa nerozpadli, je vtedy dôležité použiť viac tapikového škrobu, urobiť nelepivé cesto a variť veľmi opatrne (vo vode, ktorá vrie veľmi jemne).
- Pri intoleranci mandlí, pozri recept na tekvicovo-ovsené šúľance :).
- Pri lowfood map použi namiesto tekvice varenú mrkvu - takých 6 veľkých mrkví (pečená by bola príliš suchá).
- Šúľance sú perfektné aj v šestonedelí (samozrejme nie s makom).
Přidat komentář
Pozývam ťa na môj blog
Tu môžeš vidieť najnovšie články (začítaj sa popri čakaní kým sa dovarí polievka/ dopečie koláčik/...)
Dobrota! Nejradši je máme s rozvařenými borůvkami smíchanými s mákem.
Mnam, velmi sme si pochutili! ❤️
(Zial, na zmrazenie nezostalo nic 🙈 tak nabuduce skusim a dam vediet, ako sa podarilo z rozmrazenych uvarit.)
Lei, robila som dnes sulance a všimla som si, že v ingredienciach je tapiokovy škrob, no v postupe tapiokova múka. Bolo by to treba opraviť, keďže medzi tými dvoma vecami je rozdiel.
Jeeej, ďakujem za tvoju pozornosť. Mal tam byť pôvodne škrob. Tento recept je pre mňa tak „starý“, že som ho varievala ešte v čase, keď som o tapiokovej múke ani nevedela a myslela si, že škrob a múka je to isté :D.
Nakoniec som ingrediencie opravila na 1 hrnček maniokovej múky a 1 tapiokového škrobu. V poslednej dobe ich robím takto a sú ešte lepšie. Ak nemá niekto doma múku, tak môže použíť 2 hrnčeky tapiokového škrobu. Bez škrobu som ich ešte neskúšala – bojím sa, že sa rozpadnú a Teo ich tak miluje, že som sa ešte neodhodlala k tomuto pokusu :D.
Tu bude pes zakopaný, ja som ich zamrazene dala variť, takže najskôr rozmraziť… A ešte taká vec, super, že si napísala ten článok poslať rozdieloch tapiokovy škrob verzus múka a je tam aj tá info, že keď to so škrobom človek preženie, budú mazľave – to sa mi podarilo druhý krát, keď som ich robila 😂 bola som v mylnej predstave, že keď dám viac tapiokoveho škrobu, bude to lepšie držať (mandlova sa minula, takže som nedodržala úplne rovnaký pomer). Info o tom, že tento pomer je dôležitý a nepreháňat to s tapiokom by mohol byť aj v tomto recepte rovno 🙂
Áno, ańo – más úplnú pravdu. Pomer je dôležitý. Škrob je dôležitý, lebo to vďaka nemu skvelo drží – lenže ak ho dáme veľa, tak výsledok bude slizský. Fakt je to o tom „strede“. Ako náhradu mandľovej múky je možné použiť maniokovú múku (nie škrob, ale múku – má konzistenciu cca ako klasická polohrubá múka). Prípadne je tu aj recept na šúľance z ovsených vločiek :). Info som dopísala aj nutričným tipom.
Ako potom pripraviť šulance, čo boli v mrazaku? Keď som robila čerstvé, vyšli super. Teraz som chcela uvariť tie mrazené a fest sa rozvarili 🙁 toho iste cesto, nebolo dlho v mrazaku, max 3 týždne.
Mary, fuuu… musím ich odskúšať ešte raz. Ďakujem za info. Varila som ich z mrazu už dávno (Teo ich zbožňuje, a je čoraz ťažšie ich odložiť :D). Viem, že mi to vtedy šlo… najprv som ich nechala rozmraziť, a potom klasicky uvarila (vo vode bez veľkých bubliek). Ale, vyskúšam ešte raz a napíšem detailne info. Pre tento moment odstránim tú poznámku z receptu.