Raňajky

Jablkové crumble na panvičke

  • 2 porcie
  • 10 min. príprava
  • 10 min. restovanie

Recept je veľmi jednoduchý a výsledok až neuveriteľne chutný. Tento konkrétny recept je moja raňajková stálica už takmer 3 roky (na jeseň a v zime aj 3x do týždňa :). Toto jedlo je podľa mňa dôkazom toho, ako aj tie najobyčajnejšie suroviny pri správnej úprave, dokážu poskytnúť úžasný chuťový zážitok. Crumble na panvičke je úžasné z tých druhov ovocia, ktoré sú tvrdšie a menej chuťovo výrazné. Konkrétne, jablká a hrušky. Spracovanie na panvičke má oproti pečeniu v rúre (ideálne pre jemnejšie druhy ovocia - viď čučoriedkové crumble) pár „vychytávok“, vďaka ktorým ovocie privedieme k dokonalosti. Predstavte si jabĺčka voňavé maslom a karamelom, vo vnútri jemné, na povrchu chrumkavé. Obalené v tenkej vrstve mletých mandlí. Mňam. Chutí to takmer ako šúľance opečené na strúhanke od babky. Samozrejme, že tento variant je navyše veľmi výživný, vyvážený a rýchly na prípravu. Jednoducho, jesenná dokonalosť na tanieri ☺

Ingrediencie:

  • 2-3 jablká
  • 3/4 hrnčeka mletých mandlí (alebo mandľovej múky)
  • štipka soli
  • 2 PL kokosového oleja (alebo masla)
  • 1-2 PL javorového sirupu/ medu (úplne voliteľné 😉 )

Príprava:

  1. Jablká (alebo hrušky) očistíme, ošúpeme a nakrájame na kocky. Vo woku zohrejeme maslo (alebo kokosový olej).
  2. K tuku pridáme ovocie, štipku soli a opekáme. Pre mňa je dôležité mať rovnaký druh jabĺk (alebo hrušiek), aby bolo ovocie opečené rovnako (ale ja s jedlom fest vymýšľam a musí byť fakt  "vymaznané"). Tvrdšie odrody opekáme pomaly, aj 10 minút. Tak, aby trochu zmäkli, a zvonku sa im vytvorila chrumkavá kôrka. Pokiaľ máme hrušky alebo sypkejšie jablká, tak tie prudko (naozaj prudko) orestujeme z každej strany. To "prudko" je dôležité, lebo ak ich budeme restovať na slabom plameni, tak sa v podstate udusia (čo nie je katastrofa, len stratia chrumkavosť a sú skôr jedlom pre bábätká). Po 3-4 minútach by mali byť zlatisté na povrchu a stále pevné.
  3. Teraz k nim pridáme javorový sirup/med (čo nie je nutné, najmä v prípade sladkého ovocia) a dobre zamiešame.
  4. Prisypeme mleté mandle a premiešame. Vypneme zdroj tepla a necháme ich na panvičke ešte minútku. Mandle sa spoja s maslom a okolo jabĺk urobia takú chrumkavú „krustičku“. Toto jedlo vonia aj chutí skvelo.

TIPY do kuchyne:

  • Crumble chutí podľa mňa najlepšie ešte teplé, rovno z panvičky (čo je aj z nutričného hľadiska ideálne - myslím tým jesť čerstvo uvarené jedlo). Zároveň, najdlhšia časť prípravy je ošúpanie jabĺk, preto nevidím celkom zmysel v príprave väčšieho množstva dopredu. 
  • Tak ako pri každom mojom recepte, aj tu ťa pozývam, aby si sa hral/a. Namiesto mandlí môžeš vyskúšať mleté lieskové/vlašské orechy, prípadne mak (Teo ho zbožňuje). 
  • Korenie je niečo, čo dokáže priniesť jedlu úplne iný rozmer. Štipka škorice, kvapka kvalitnej vanilky, kôra z bio citrónu či kvalitná zmes perníkového korenia... nechaj, nech ťa povedie tvoja aktuálna chuť :).

Nutričné TIPY:

  •  Pri alergii na mandle ich môžete nahradiť akýmikoľvek inými orechami. Pri alergii na orechy celkovo, sa dajú nahradiť bezlepkovou ovsenou múkou alebo mletými semienkami. 
  • Je skvelé, ak sa oriešky tepelne neupravujú. Preto pri tejto verzii (na panvičke) zvyknem ja osobne vmiešať oriešky až po odstavení zo zdroja tepla. 
  • Je ideálne, ak med nepresiahne teplotu 70°C. Preto ja osobne pri pečení a varení preferujem kokosový cukor alebo javorový sirup. 
  • Cruble je skvelé aj v šestonedelí. Vyber si, či uprednostníš ovsené vločky alebo mandle. V oboch verziách ti urobí skvelú službu ako raňajky či dokonca ako dezert :).
  1. Maru píše:

    Tak sme si ho oblubili, ze ho robim snad aj 4x v tyzdni. Niekedy mensiu porciu ako dezert, niekedy vacsiu porciu ako ranajky. Mnam! 😋

  2. Nikola Vicianová píše:

    Tento recept ked som vyskúšala tak som nechápala takú jednoduchosť, chutnosť, nenáročnosť surovín. A chutí to perfektne. Milujem keď je to ešte teplé.

  3. Mária Murray Svidroňová píše:

    Najskôr mi to prišlo divné, ale vyskúšala som a teraz máme toto ako raňajky minimálne dvakrát do týždňa.. Nazvala by som to, že skvelá light a rýchla verzia jabĺčkových knedličkov 😄 nádherná vôňa na ráno 😋

    • lea.slampiakova@gmail.com píše:

      Áno – toto je jeden z tých receptov, pri ktorých sa človeku ani nechce na začiatku veriť, že by mohlo chutiť dobre. Tak jednoduché a „obyčajné“. Pritom výsledok je očarujúci. U mňa doma si na návšteve dokonca vždy dajú aj ľudia, ktorí sladké nikdy nejedia (ako môj ocko či švagor).

    • Lucia Baranová píše:

      Lea, super mňam, úžasné je to sladká mňamka a pritom výživná, úplné kúzlo a tá vôňa v dome 🥰 určite došla aj k Tebe cez kopec.

      Ďakujem a teším sa na ďalšie recepty aj ďalšiu prednášku v BB

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


Pozývam ťa na môj blog

Tu môžeš vidieť najnovšie články (začítaj sa popri čakaní kým sa dovarí polievka/ dopečie koláčik/...)