Umenie sa stravovať 🎨🥗

23.11. 2022336x0

„Nech je ti liek potravou a potrava liekom“

(Hippokratés)

Poznámka: Článok, ktorý som písala v decembri roku 2020.
Vtedy som ešte ani netušila, že existuje niečo ako funkčná výživa. Dnes ju študujem a sprevádzam prostredníctvom nej ľudí k zdraviu a pohodliu v tele.
Čo ma fascinuje? Že už v tomto článku, v roku 2020, som plne chápala jeden zo základných princípov funkčnej výživy – každý sme unikátny. Práve preto neexistuje nič ako diéta vhodná pre každého. Tu nejde len o to, že každý má rád niečo iné, ale každý niečo iné dobre trávi!!!
Takže, nech sa páči – článok, ktorého pravdivosť overil nielen čas, ale aj hlboké štúdium fyziológie
a funkčnosti ľudského tela. 

Existuje vôbec univerzálny spôsob stravovania vhodný pre každého? 🤔

Vlastne áno, aj nie.

Všetci máme totiž rovnaký tráviaci trakt, a teda, dá sa jednoznačne formulovať pár zásad, ktoré sú prospešné pre každého. Presnejšie povedané: každého, kto si chce aj prostredníctvom stravy udržať (alebo prinavrátiť) zdravie a vitalitu do vysokého veku. ALE, neexistuje žiaden univerzálny návod, či dokonca jedálniček.

Napriek veľa spoločným znakom sme každý individuálna bytosť s rôznymi požiadavkami, genetickou výbavou, energetickým výdajom, pohlavím, krvnou skupinou, chuťovými preferenciami, fyzickou záťažou, návykmi… Práve preto si myslím, že existuje také množstvo výživových smerov (paleo, vegetarian, vegan, raw, makrobiotika, low-carb, keto, GAPS…), pričom každý z nich sľubuje hlavne štíhlosť a väčšina aj „príval energie“ a zdravie.

Tu si myslím, že je zarážajúce, ako sa na prvý pohľad líšia… a právom vzniká otázka „Tak čo mám vlastne jesť?“. Ja sama som si ju roky kládla. X-krát som sa pre nejakú diétu nadchla a rovnaký počet krát som to skôr či neskôr vzdala.

Takže, dá sa stravovať pre zdravie (s tým, že štíhlosť a estetika sú len vedľajšie pozitíva)?

Áno, dá ;).

Perfektným príkladom overeným rokmi, či skôr stáročiami praxe sú tzv. „blue zones“. Miesta na zemi, kde je najvyšší počet ľudí dožívajúcich sa 100 rokov (len pre info, genetika s tým nemá až tak veľa spoločného, ako si každý „obhajca“ fast food myslí).
Gianni Pes, totiž, počas svojho výskumu, v ktorom vypočul viac ako 300 ľudí vo veku nad 100 rokov zistil, že manželia a manželky storočných ľudí žijú dlhšie ako ich súrodenci, z čoho usudzuje, že stravovanie
a životný štýl sú dôležitejšie ako gény.


Takže, môžeme týmto miestam dať niektorú z „moderných nálepiek“ (raw, vegan, paleo…)? NIE!

A predsa, vďaka kulinárskemu umeniu, jednoduchej tradičnej strave a správnym návykom, poznajú ľudia
v tých oblastiach tú tajomnú niť úspechu, ktorá prelína všetky vyššie spomínané smery. Samozrejme, zdravá strava je len jednou zo súčastí, ktoré podporujú dlhovekosť.
Ďalšími prvkami sú okruh celoživotných priateľov, úcta k starším, prostredie, ktoré človeka nabáda
k neustálemu pohybu, či denné rituály zmierňujúce stres (Buettner, 2020).

Čo teda tá jednoduchá tradičná strava v praxi znamená?

Zaujímavé je, že pre každú oblasť (Sardínia – Taliansko, Nicoya – Kostarika, Okinawa – Japonsko, Loma Linda – Kalifornia) niečo úplne iné. Čo ich spája?

  • je založená na sezónnej a lokálnej produkcii tej ktorej oblasti,
  • obsahuje veľké množstvá listovej zeleniny a byliniek,
  • má vysoký (veľmi vysoký) podiel prirodzene sa vyskytujúcej vlákniny (zelenina a ovocie),
  • je bohatá na kvalitné tuky,
  • pripravovaná doma a s láskou.

Skúsme si teda vytvoriť tú našu „blue zone“. Začnime v našom domčeku/bytíku 🏡

PS: Dáva ti tento článok zmysel, ale máš z neho pocit, že vlastne i tak nevieš ako to urobiť v praxi? Chápem Ťa. Ach, ako dobre Ťa chápem. Bola som v tomto bode dlho… na môj štýl predlho. Dnes mám už nielen jasno v znalostiach, ale najmä aj skúsenosti ako to preniesť do praxe (nielen mojej vlastnej, ale aj klientov). Preto som PRE TEBA napísala e-book “Stravou k rovnováhe” a následne vytvorila komplexný on-line kurz “Výživa pre zdravie”.

Úprimne, z e-booku mám pocit, že som vytvorila niečo “nemožné”. 

Prečo?

Je to totiž e-book, kde som:

  • popísala postupnosť krokov, ktorá je dôležitá pre stravu vytvárajúcu rovnováhu a zdravie 
  • následne s kamarátkou tvorila recepty, ktoré sú výborné, bez lepku, bez laktózy, bez rafinovaného cukru 
  • …. tie isté recepty, zároveň, obsahujú nekonečné množstvo obmien. Aby si každý, s akoukoľvek intoleranciou, alergiou či preferenciami v strave (vegan/vegetarian/paleo/ atď.) dokázal uvariť jedlo z dostupných surovín a za pár minúť. 

Nápad na jeho tvorbu prišiel v januári 2022. Do jeho tvorby som zahrnula ďalšie 2 múdre ženy a trvalo nám to spolu 10,5 mesiaca aktívnej práce. Toto nie je e-book napísaný na kolene za pár dní. 

Mnohokrát som sa počas jeho tvorby chcela vzdať… mala som pocit, že som si “naložila príliš”, že to, ako si ho predstavujem, ani nie je možné… Že to ani nemá zmysel. To môj manžel mi v týchto chvíľach pripomínal, že to robím preto, lebo chcem ľuďom pomôcť – chcem ich podporiť. Že nemôžem chcieť nemožné na počkanie ;). 

Aby už nikto nemusel zažívať to čo ja…. tie stavy bezradnosti – keď sa človek nemá o čo oprieť.
ALE, nevzdala som sa a OPLATILO SA. Na svete je e-book, ktorý má potenciál poskytnúť vzdelanie, podporu a informácie o strave vedúcej k rovnováhe (všetkých systémov tela). 

Chceš vidieť ako taký “zázračný” e-book vyzerá? 
Tak klikni na tlačítko..

S láskou Lea 🙂

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů